Δώδεκα χιλιάδες αγριόχοιροι θηρεύθηκαν σε Μακεδονία και Θράκη

agriogourouno

Στους 12.153 αγριόχοιρους ανέρχεται ο συνολικός αριθμός αγριόχοιρων που θηρεύθηκαν κατά τη τρέχουσα κυνηγετική περίοδο (από 15.9.19 έως 30.11.19) στους 16 νομούς της Μακεδονίας και Θράκης, σύμφωνα με στοιχεία της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης (ΚΟΜΑΘ).

Ο νομός που παρουσιάζει τον μεγαλύτερο αριθμό θηρευθέντων αγριόχοιρων είναι ο ν. Κοζάνης με 1.785 αγριόχοιρους και ακολουθεί ο ν. Σερρών με 1.335. Στο ν. Ξάνθης “κτυπήθηκαν” οι λιγότεροι αγριόχοιροι (207) και στη προτελευταία θέση βρίσκεται ο ν. Καβάλας (295).

Τα στοιχεία δόθηκαν από τους αρχηγούς της κάθε “γουρουνοπαρέας” στους επιστημονικούς συνεργάτες (δασολόγοι, δασοπόνοι) και τους ομοσπονδιακούς θηροφύλακες της ΚΟΜΑΘ, στα πλαίσια λήψης ειδικών μέτρων πρόληψης και ελέγχου της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων.

«Ο αριθμός είναι τεράστιος» δήλωσε ο περιφερειακός σύμβουλος Θράκης της ΚΟΜΑΘ, Παναγιώτης Καραφύλλης, στο xronos.gr, ενημερώνοντας ότι ο αριθμός των αγριόχοιρων έχει αυξηθεί κατά πολύ τα περασμένα χρόνια. Όσο για τους κυνηγούς του νομού Ροδόπης είναι και αυτοί «ευχαριστημένοι», καθώς και στο νομό Ροδόπης υπάρχει μεγάλη αύξηση στους αγριόχοιρους που ‘χτυπήθηκαν’.

Πάντως, οι γνωρίζοντες περί κυνηγιού είναι μεν ευχαριστημένοι από τα θηράματα, είναι όμως ανήσυχοι αναφορικά με τη νέα γενιά του κυνηγιού. Φέτος οι άδειες είναι μειωμένες κατά 4% σε σχέση με πέρσι, ενώ τα περασμένα χρόνια υπήρχαν κι άλλες μειώσεις, με τον κο Καραφύλλη να λέει σχηματικά «κάθε χρόνο και λιγότεροι» και να καλεί τους νέους «να έρθουν κοντά στη φύση και το κυνήγι».


Δείτε σε χάρτη τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και όλες τις χρήσιμες πληροφορίες (ΕΔΩ)ΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , , , , , , ,

1 reply

  1. Δεν καταλαβαίνω τον σκοπό αυτής της ελλιπούς πληροφόρησης από την κομαθ. Πάλι ο εντυπωσιασμος είναι ο σκοπός και όχι η ουσία; από πόσα από αυτά τα ζώα έχει ληφθεί δείγμα από την αρμόδια δαοκ της περιοχής για την εξακρίβωση ή τον αποκλεισμό της αφρικανικής πανώλης των χοίρων; Σε πόσα από αυτά τα περιστατικά έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα βιοασφάλειας με χρήση ειδικού απολυμαντικού (πχ ALDEKOL DES® 03) στον εξοπλισμό, στο αμάξι, στο σασί, στις ρόδες, στα παπούτσια, στο χώμα απο το οποίο απομακρύνθηκε ο αγριόχοιρος, στο σημείο εκδοράς κ τεμαχισμού, κοκ όπου ακούμπησε έστω και το ελάχιστο υγρό ή τρίχα του ζώου; Αφήστε τα επικοινωνιακά τερτίπια και δείτε το θέμα σοβαρά. Πάτε να ξεπαστρέψετε ότι κινείται για δική σας τέρψη και παρουσιάζεστε ως σωτήρες ενώ εσείς είστε ο μεγαλύτερος κίνδυνος μεταφοράς της νόσου στους επαγγελματίες χοιροτρόφους με τη συμπεριφορά σας.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: