Έγκριση Χρηματοδοτικού Προγράμματος του Πράσινου Ταμείου «Απόκτηση ελεύθερων Κοινόχρηστων Χώρων στις πόλεις 2019»

Την έγκριση του Χρηματοδοτικού Προγράμματος του Πράσινου Ταμείου με αντικείμενο και τίτλο «Απόκτηση ελεύθερων Κοινόχρηστων Χώρων στις πόλεις 2019», με προϋπολογιζόμενη δαπάνη για το έτος 2019, ποσού δεκαπέντε εκατομμυρίων ευρώ (15.000.000,00 €), από τους πόρους του Περιβαλλοντικού ισοζυγίου, υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Σκοπός του προγράμματος είναι η χρηματοδότηση των Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού για την απόκτηση αμιγώς κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου που προβλέπονται σε εγκεκριμένα Ρυμοτομικά Σχέδια, οι οποίοι έχουν ιδιαίτερη πολεοδομική σημασία και των οποίων η εξασφάλιση αποζημίωσης έχει επείγοντα χαρακτήρα. Για την απόκτηση των κοινόχρηστων χώρων το Πράσινο Ταμείο καταβάλει την αποζημίωση για τη συντέλεση επιβληθείσας απαλλοτρίωσης.

Δυνητικοί δικαιούχοι του Προγράμματος είναι οι Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού όλης της χώρας. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου, η οποία κοινοποιείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, θα καθορίζονται οι προσωρινοί και οι οριστικοί δικαιούχοι.

Προϋπόθεση για την οριστικοποίηση των δυνητικών δικαιούχων Ο.Τ.Α. και των προς απόκτηση Κοινοχρήστων Χώρων είναι η ύπαρξη των εξής ιδίως στοιχείων:

  1. Εγκεκριμένο Ρυμοτομικό Σχέδιο, στο οποίο οι προς απαλλοτρίωση χώροι προβλέπονται ρητώς ως Κοινόχρηστοι Χώροι (αμιγώς Κοινόχρηστοι ή χώροι Πρασίνου).
  2. Πράξη Αναλογισμού ή πράξη Εφαρμογής γι’ αυτούς τους Κοινόχρηστους Χώρους.
  3. Απόφαση κύρωσης της πράξης Αναλογισμού ή πράξης Εφαρμογής από το αρμόδιο όργανο.
  4. Απόφαση καθορισμού τιμής μονάδος (δικαστικώς ή εξωδίκως)

Οι παραπάνω προϋποθέσεις μπορούν να εξειδικεύονται περαιτέρω με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου.

Αναλυτικές πληροφορίες στη σχετική υπουργική απόφαση.

Σχετική απόφαση:
Υ.Α. ΥΠΠΕΝ/ΥΠΡΓ/120015/14829/18.12.2019 (Β’ 4740) Έγκριση Χρηματοδοτικού Προγράμματος του Πράσινου Ταμείου «Απόκτηση ελεύθερων Κοινόχρηστων Χώρων στις πόλεις 2019» και έγκριση διάθεσης πίστωσης έτους 2019.
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [155.00 KB]ΚατηγορίεςΕπικαιρότητα

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: