Στις Άλπεις ξαναζωντανεύει η παραδοσιακή κτηνοτροφία μαζί με τα μεγάλα σαρκοφάγα

Επιστημονικό εργαστήριο της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ εκπροσωπήθηκε από τον επιστημονικό της υπεύθυνο, δρ. Γιώργο Μερτζάνη, στο διεθνές επιστημονικό εργαστήριο της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας[1] για την Συνύπαρξη Ανθρώπων και Μεγάλων Σαρκοφάγων[2],  που έλαβε χώρα στις 22  Ιανουαρίου. Το εργαστήριο φιλοξενήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου του ευρωπαϊκού έργου LIFE EU-LARGE CARNIVORES (21-23 Ιανουαρίου, Σάλτσμπουργκ, Αυστρία). Στο συνέδριο συμμετείχαν άνω των 200 επιστημόνων από όλη την Ευρώπη και παρουσιάστηκαν 35 εισηγήσεις σχετικά με την εφαρμογή μέτρων προστασίας του ζωικού κεφαλαίου ταυτόχρονα με την διατήρηση  των Μεγάλων Σαρκοφάγων (με έμφαση στον λύκο) στην ευρύτερη περιοχή των Άλπεων.

Το εργαστήριο της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας είχε ως κύριο θέμα τον απολογισμό πεπραγμένων αλλά και το μέλλον της πολιτικής/στρατηγικής της ΕΕ για την Συνύπαρξη με τα Μεγάλα Σαρκοφάγα. Η ΕΕ προσανατολίζεται στην συνέχιση της χρήσης χρηματοδοτικών μέσων και εργαλείων (π.χ. Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, πρόγραμμα LIFE αλλά και κίνητρα για χρηματοδοτήσεις από εθνικούς πόρους – το λεγόμενο «state aid») τα οποία θα μπορούν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τους βασικούς στόχους συνύπαρξης ανθρώπου και μεγάλων σαρκοφάγων στην Ευρώπη των 27. Η κατεύθυνση της ΕΕ είναι να ενισχυθούν, όπου υπάρχουν ήδη, και να δημιουργηθούν, όπου χρειάζεται, οι δομές και τα εργαλεία εκείνα μέσω των οποίων ο αγροτικός τομέας θα ενισχυθεί περαιτέρω με προληπτικά μέτρα αλλά και κατάρτιση για ορθές πρακτικές χρήσης τους προκειμένου η αγροτική παραγωγή να παραμείνει βιώσιμη και συμβατή με την παρουσία ή/και επάνοδο των μεγάλων σαρκοφάγων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συστήσει από τον Ιούνιο του 2014 την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για την Συνύπαρξη Ανθρώπων και Μεγάλων Σαρκοφάγων (LC Platform). Η συνύπαρξη στον ίδιο γεωγραφικό χώρο ανθρώπων και μεγάλων σαρκοφάγων και μάλιστα σε περιοχές όπου παρατηρείται επάνοδος/ανάκαμψη των ειδών αυτών, πολλές φορές οδηγεί σε συγκρούσεις με τα εξής κίνητρα και χαρακτηριστικά: Ζημιές στην αγροτική παραγωγή, καταστροφή ή κατακερματισμός των ενδιαιτημάτων, παράνομη εξόντωση από λαθροθηρία και δηλητηριασμένα δολώματα (φόλες), τροχαία ατυχήματα. Η αποστολή της Ευρωπαϊκής «Πλατφόρμας» για τα ΜΣ  είναι «να προωθεί τρόπους και μέσα που θα μειώνουν και όπου δυνατό θα δίνουν λύσεις, στις συγκρούσεις μεταξύ ανθρώπινων δραστηριοτήτων και την παρουσία μεγάλων σαρκοφάγων, μέσω της ανταλλαγής γνώσης και της ανοιχτής, εποικοδομητικής συνεργασίας βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό.» Μπορείτε να δείτε περισσότερα για το έργο της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας για την Συνύπαρξη Ανθρώπων και Μεγάλων Σαρκοφάγων εδώ.

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ, μαζί με  την γερμανική εταιρεία συμβούλων adelphi, έχει την τιμή να προσφέρει τεχνική υποστήριξη στο έργο της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας από τον Δεκέμβριο του 2014 μέχρι και σήμερα. Παράλληλα, η Καλλιστώ εργάζεται για την διάδοση των on-line εργαλείων  της Πλατφόρμας στην Ελλάδα:

_____________________

[1]. Στην Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα συμμετέχουν, ως κοινωνικοί εταίροι, οι παρακάτω φορείς

  • Ένωση Ευρωπαίων Γαιοκτημόνων – ΕLO (European Landowners’ Organization)
  • Ένωση Εκπροσώπων Φινλανδών και Σουηδών Ταρανδοτρόφων – Joint representatives of Finnish and Swedish reindeer herders
  • Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Οργανώσεων για το Κυνήγι και τη Διατήρηση – FACE (Εuropean Federation of Associations for Hunting and Conservation )
  • Διεθνές Συμβούλιο για τη Θήρα και την Προστασία της Άγριας Ζωής – CIC (International Council for Game and Wildlife Conservation)
  • Διεθνής Οργάνωση για την Διατήρηση της Φύσης – IUCN (International Union for Conservation of Nature)
  • Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, Διεθνές Γραφείο – WWF International.
  • Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Εθνικών Πάρκων – EUROPARC Federation.

[2]. Ως «Μεγάλα Σαρκοφάγα» για την περιοχή της Ευρώπης ορίζονται ο λύκος, η αρκούδα, ο λύγκας , ο ιβηρικός λύγκας και ο αδηφάγος.

 ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Κτηνοτροφία - Βοσκότοποι

Tags: , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: