ΠΟΓΕΔΥ: Παρατηρήσεις στο σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου στη Βουλή, η ακρόαση των φορέων στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης – Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος που αφορούσε τη συζήτηση των διατάξεων του νομοσχεδίου στη συζήτηση του Σχέδιο Νόμου «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις».

Την Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ εκπροσώπησε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Μπόκαρης Νικόλαος ο οποίος ανέπτυξε τις παρατηρήσεις της Ομοσπονδίας που αφορούσαν τους Γεωτεχνικούς κλάδους των Γεωλόγων και Δασολόγων κυρίως οι οποίοι έχουν αποκλεισθεί από τα όργανα και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που θεσπίζονται με τις διατάξεις του σχεδίου Νόμου.

Η κριτική της Ομοσπονδίας μας επικεντρώθηκε επίσης στην ανάγκη όχι μόνο διαχείρισης των προβλημάτων σε επίπεδο συντονισμού αλλά στην κατανόηση από την πολιτική ηγεσία του Υπ. Προστασίας του Πολίτη της ανάγκης να υποστηρίζεται άμεσα και ενεργά ο Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων από τις Κρατικές Γεωτεχνικές Υπηρεσίες σε πραγματικό χρόνο όταν έχουμε σε εξέλιξη φαινόμενα φυσικών καταστροφών.

Κανένα σύστημα διαχείρισης φυσικών καταστροφών δεν μπορεί να σταθεί επιχειρησιακά όταν δεν έχουμε σαν Πολιτεία φροντίσει να οργανώσουμε τις Γεωτεχνικές Υπηρεσίες με μέσα και προσωπικό και όταν οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες δεν είναι απολύτως ξεκαθαρισμένες σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Συνεπώς στα σχετικά άρθρα του νομοσχεδίου (3, 7, 36, 78 ) θα πρέπει να προβλεφθεί η συμμετοχή ειδικών Γεωτεχνικών Επιστημόνων ενώ και στο άρθρο 42 που αφορά στην επιτροπή εκτίμησης Κινδύνου απουσιάζει η πρόβλεψη συμμετοχής εκπροσώπου του ΓΕΩΤΕΕ. Σημειώνουμε ότι το ΓΕΩΤΕΕ είναι επιστημονικό και επαγγελματικό επιμελητήριο (Ν.Π.Δ.Δ) στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι Γεωτεχνικοί κλάδοι (Γεωπόνοι, Δασολόγοι, Γεωλόγοι, Κτηνίατροι και Ιχθυολόγοι), αποτελεί θεσμικό σύμβουλο της πολιτείας σε θέματα διαχείρισης και προστασίας των φυσικών πόρων και του φυσικού περιβάλλοντος και συνεπώς η συμμετοχή εκπροσώπου (Γεωτεχνικού) στην εν λόγω επιτροπή θα συμβάλει ουσιαστικά στη λειτουργία της.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας να κάνει δεκτές τις παρατηρήσεις μας  ενισχύοντας ουσιαστικά το ρόλο των οργάνων του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων με τη συμμετοχή Γεωτεχνικών σε όλα τα επίπεδα διαχείρισης των κρίσεων.

Το Δ.Σ. της ΠΟΓΕΔΥ

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [77.10 KB]ΚατηγορίεςΝομοθεσία, Πυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: