20 χρόνια από το Διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών

Τη συγκρότηση επιτροπής διαχείρισης του Διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων Περιβάλλοντος των τριών εμπλεκόμενων χωρών, αναμένουν πλέον οι φορείς της περιοχής με αφορμή την κύρωση της συμφωνίας του 2010, τον Μάιο του 2019 και τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ίδρυση του Διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών.

«Αναμένουμε την επίσημη συγκρότηση οργάνων για την ανάληψη κοινών δράσεων και έργων. Στην επιτροπή διαχείρισης θα συμμετέχουν, εκτός από εκπρόσωποι των υπουργείων Περιβάλλοντος, άτομα από τους διασυνοριακούς δήμους, τα εθνικά πάρκα, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μόνιμοι παρατηρητές», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συντονίστρια δράσεων πολιτικής της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών Βιβή Ρουμελιώτου. Όπως διευκρινίζει, η έδρα της γραμματείας της επιτροπής θα αλλάζει κάθε τέσσερα χρόνια ανάμεσα στις τρεις χώρες ενώ η έναρξη θα γίνει με την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την ημέρα που οι πρωθυπουργοί των τριών εμπλεκόμενων χωρών (Ελλάδα, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία) συναντήθηκαν στον Άγιο Γερμανό και με κοινή διακήρυξη ίδρυσαν το Διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών, με το σύνθημα που γεννήθηκε εκείνη την περίοδο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, να είναι: «Πάρκο Πρεσπών: 3 χώρες, 2 λίμνες, 1 μέλλον».

«Δέκα χρόνια αργότερα, στις 2 Φεβρουαρίου του 2010, οι υπουργοί Περιβάλλοντος των τριών χωρών και ο επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ ήρθαν στην Πρέσπα και σφράγισαν τη συνεργασία των χωρών με μια διεθνή συμφωνία για την προστασία και αειφόρο ανάπτυξη του Πάρκου Πρεσπών. Η προστασία του οικολογικού θησαυρού των Πρεσπών, κοινής κληρονομιάς των τριών πλευρών, αλλά και η ανάπτυξη της διασυνοριακής περιοχής σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο έγιναν και τυπικά κοινή ευθύνη των τριών γειτονικών χωρών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία δεν τέθηκε άμεσα σε ισχύ, η προσπάθεια για διασυνοριακό διάλογο συνεχίστηκε. Τη δεκαετία που ακολούθησε και όσο η συμφωνία βρισκόταν σε διαδικασία κύρωσης από τα εθνικά κοινοβούλια, οι Δήμοι και τα Εθνικά Πάρκα συνέχισαν να χτίζουν γέφυρες συνεργασίας στη λεκάνη, ενώ και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις από τις τρεις χώρες οργάνωσαν μια δημιουργική ομάδα, διατηρώντας ανοιχτό το κανάλι του διαλόγου και της συμπόρευσης, το δίκτυο PrespaNet, που υλοποιεί δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και επιστημονικής έρευνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



ΚατηγορίεςΠροστατευόμενες περιοχές

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: