2020, Διεθνές Έτος Υγείας των Φυτών: Ημερολόγιο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ

Η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημιούργησε ένα ημερολόγιο με θέμα την υγεία των φυτών, με αφορμή ότι το 2020 ανακηρύχθηκε ως Διεθνές Έτος Υγείας των Φυτών από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Στόχος της ανακήρυξης είναι η ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης σχετικά με το πώς η προστασία της υγείας των φυτών μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη της πείνας, στη μείωση της φτώχειας, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Η κλιματική αλλαγή και οι λοιπές ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν τροποποιήσει τα οικοσυστήματα απειλώντας τη βιοποικιλότητα και δημιουργώντας συνθήκες που ευννοούν την ευδοκίμηση επιβλαβών οργανισμών. Ταυτόχρονα, οι διεθνείς μετακινήσεις και το διεθνές εμπόριο τριπλασιάστηκαν την τελευταία δεκαετία, με αποτέλεσμα οι επιβλαβείς οργανισμοί και οι ασθένειες να εξαπλώνονται ευκολότερα σε ολόκληρο τον κόσμο, προκαλώντας μεγάλη ζημιά στα αυτόχθονα φυτά και το περιβάλλον.

Η πρόληψη είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή των καταστροφικών επιπτώσεων των επιβλαβών οργανισμών στα φυτά και όλοι μπορούν να συνεισφέρουν:

  • Οι ταξιδιώτες πρέπει να αποφεύγουν τη μεταφορά φυτών και προϊόντων με τμήματα φυτών όταν κατά τα διεθνή ταξίδια.
  • Οι μεταφορικές εταιρίες πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα πλοία, τα αεροπλάνα, τα φορτηγά και τα τρένα δεν μεταφέρουν επιβλαβείς οργανισμούς και ασθένειες σε νέες περιοχές.
  • Οι κυβερνήσεις πρέπει να ενισχύσουν την υποστήριξή τους στους εθνικούς και περιφερειακούς οργανισμούς φυτοπροστασίας που είναι η πρώτη γραμμή άμυνας.

Κεντρική αρμόδια αρχή φυτοϋγείας της Ελλάδας είναι η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Υπ.Α.Α.Τ.) ενώ αρμόδια αρχή για τον συντονισμό των δασικών φυτοϋγειονομικών υπηρεσιών είναι η Διεύθυνση Προστασίας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.)

Περισσότερα στους ακόλουθους συνδέσμους:

Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) http://www.fao.org/plant-health-2020/home/en/

Ευρωπαϊκός και Μεσογειακός Οργανισμός Προστασίας Φυτών (EPPO) http://www.eppo.int/

 ΚατηγορίεςΔασικά Οικοσυστήματα, Δασική Υπηρεσία

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: