Εγκύκλιος: Διευκρινίσεις επί έγκρισης μελέτης οδοποιίας αιολικού πάρκου

Εγκύκλιο με διευκρινίσεις για την έγκριση από τις Δασικές Υπηρεσίες των μελετών οδοποιίας αιολικών πάρκων εξέδωσε η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ.

Αναλυτικά, η εγκύκλιος αναφέρει τα εξής:

Με αφορμή ερωτήματα Δασικών Υπηρεσιών αλλά και ενδιαφερόμενων εταιρειών, διευκρινίζουμε τα παρακάτω:

Η συντακτική διατύπωση της ανωτέρω (β) σχετικής εγκυκλίου διαταγής (αναφέρεται στην αριθ. 135661/4400/16-9-2013 (ΑΔΑ: ΒΛΛ10-Η2Ι) εγκύκλιο), αναγνωρίζοντας ακριβώς την ιδιαιτερότητα των οδών για τη διέλευση οχημάτων μεταφοράς ογκώδους εξοπλισμού, απαραίτητων για την εκτέλεση έργων (όπως είναι οι οδοί διασύνδεσης των ανεμογεννητριών), ανέχεται ως ανώτατο όριο αποδεκτής κλίσης για αυτές το 14%, παρά το γεγονός ότι αυτό ξεπερνάει το όριο του 12% που θέτουν οι τεχνικές προδιαγραφές της δασικής οδοποιίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να λαμβάνονται επιπρόσθετα μέτρα για τη διαρκή συντήρηση – διατήρηση της βατότητάς τους και την αποφυγή διαβρώσεων. Τα μέτρα αυτά καθορίζονται από την αρμόδια Δασική Υπηρεσία κατά την έγκριση της σχετικής μελέτης οδοποιίας και αναφέρονται σε υποχρέωση υλοποίησής τους σε τακτά χρονικά διαστήματα που θα καθορίσει η εν λόγω υπηρεσία. Εξυπακούεται ότι η ενδιαφερόμενη εταιρεία αναλαμβάνει με δικά της έξοδα την υποχρέωση τήρησης των επιπρόσθετων μέτρων και των έργων συντήρησης των οδών αυτών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ισχύουν οι διατάξεις του τελευταίου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 48 του ν. 998/1979 (Α’ 289), όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, σε ότι αφορά τη χρήση ή αποκατάσταση των οδών αυτών, αν εκλείψει ο λόγος της επέμβασης.

Σχετικά αρχεία:
Εγκύκλιος ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/20103/898/21-2-2020 (ΑΔΑ: Ω1Μ94653Π8-ΚΚΩ) Διευκρινίσεις επί έγκρισης μελέτης οδοποιίας αιολικού πάρκου
Εγκύκλιος: 135661/4400/16-9-2013 (ΑΔΑ: ΒΛΛ10-Η2Ι) Οδοί σε εκτάσεις που προστατεύονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [520.31 KB]ΚατηγορίεςΑ.Π.Ε., Δασική Υπηρεσία

Tags: , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: