ΚΙΝΑΛ: Αναδιοργάνωση των Δασικών Υπηρεσιών και ενίσχυσή τους με προσωπικό και μέσα

Ο χαιρετισμός του Βουλευτή Κιλκίς με το ΚΙΝΑΛ, Γεωργίου Φραγγίδη, στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ), στη Θεσσαλονίκη.

C:\Users\NIKOS\Desktop\y15.jpg

«Στο Κίνημα Αλλαγής θεωρούμε απαραίτητη την αναδιοργάνωση με σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο των Δασικών Υπηρεσιών και την ενίσχυσή τους με προσωπικό και μέσα προκειμένου να μπορούν να υποστηρίξουν όλο το φάσμα των ασκούμενων αρμοδιοτήτων» τόνισε ο Βουλευτή Κιλκίς με το ΚΙΝΑΛ, Γεώργιος Φραγγίδης, κατά τον χαιρετισμό του στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ), που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικά το κείμενο του χαιρετισμού:

«κ. Πρόεδρε

Κυρίες και κύριοι

Εκ μέρους της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής κ. Φωτεινής Γεννηματά σας μεταφέρω ειλικρινείς ευχές για επιτυχία στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του κλάδου σας.

Με την ευκαιρία του χαιρετισμού μου θα ήθελα να κάνω κάποιες αναφορές στη δράση και την δημόσια παρουσία της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων που κατά την άποψη μας συνδέονται και με τους στόχους δασικής πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής αλλά και με την ίδια την Κοινωνία.

Η πρώτη παρατήρηση που έχω να κάνω αφορά στη συνολική δημόσια παρουσία της ΠΕΔΔΥ είτε κατά τη συζήτηση νομοσχεδίων στις επιτροπές της Βουλής, είτε γενικότερα στο δημόσιο λόγο που εξέφραζε που είχε σαν κύριο χαρακτηριστικό την τεκμηρίωση και την κατάθεση προτάσεων. Ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί κανείς σε όλα όσα προτείνονται σε συνδικαλιστικό επίπεδο (γιατί είναι φυσικό να υπάρχουν διαφωνίες) η σοβαρή και υπεύθυνη στάση απέναντι σε ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία ή την προστασία της δημόσιας περιουσίας είναι ιδιαίτερα θετική και χρήσιμη πολιτικά στάση που τήρησε το Σωματείο σας και αυτό οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε δημόσια.

Η σοβαρή και υπεύθυνη στάση της ΠΕΔΔΥ έχει ιδιαίτερη σημασία και σήμερα που βρισκόμαστε μπροστά σε εξελίξεις μιας και έχουν προαναγγελθεί και αναμένονται νομοσχέδια που θα καθορίσουν και τη λειτουργία των δημοσίων Υπηρεσιών που ασκούν κρατικές αρμοδιότητες.

Θεωρούμε πολύ σημαντικό τον παρεμβατικό σας λόγο, μιας και τα δάση εκτός από φυσικά οικοσυστήματα με περιβαλλοντική και οικονομική σημασία, αποτελούν και δημόσια περιουσία και συνεπώς ο Τομέας σας έχει μια ιδιαίτερα νευραλγική σημασία για την προστασία και την ανάπτυξη των δασικών πόρων. Αυτό εξάλλου προβλέπεται ρητά στο Σύνταγμα της Χώρας σαν υποχρέωση της πολιτείας, να οργανώσει η ίδια τις απαραίτητες διοικητικές δομές για την προστασία των δασών.

Επομένως εμείς στο Κίνημα Αλλαγής θεωρούμε απαραίτητη την αναδιοργάνωση με σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο των Δασικών Υπηρεσιών και την ενίσχυσή τους με προσωπικό και μέσα προκειμένου να μπορούν να υποστηρίξουν όλο το φάσμα των ασκούμενων αρμοδιοτήτων .

Και εδώ οφείλω να κάνω κριτική και στην προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην παρούσα της Ν.Δ γιατί παρά το ότι είχαν πλήρη γνώση των υποχρεώσεων που αναλάμβανε κάθε φορά η Δασική Υπηρεσία δεν φρόντισαν να την ενισχύσουν και να της δώσουν τη δυνατότητα να διαχειριστεί τις Κρατικές Αρμοδιότητες που της αναλογούσαν σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, αλλά παρέμειναν σε προεκλογικές εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα.

Αναφέρω χαρακτηριστικά το θέμα των δασικών χαρτών που αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα για τις δασικές Υπηρεσίες.

Οι δασικοί χάρτες κυρίες και κύριοι για τους οποίους γίνεται μεγάλη συζήτηση σήμερα ανατέθηκαν από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετά την ψήφιση του ν.3889/10.

Για αυτούς τους Δασικούς χάρτες συζητάμε. Οι χάρτες αυτοί είχαν παραδοθεί και θεωρηθεί από τις Δασικές Υπηρεσίες από το έτος 2014 και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αφού αμφιταλαντεύτηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα αν τις αναρτήσεις των δασικών χαρτών θα τις κάνει ο δημόσιος ή ο ιδιωτικός Τομέας και αφού κατέληξε στην πολιτική άποψη να αναλάβουν οι Δασικές Υπηρεσίες το έργο αυτό οργανώνοντας τα σημεία υποδοχής των αντιρρήσεων και την διαδικασία προχώρησε το έργο.

Τι ακριβώς όμως πέτυχε;

 • Καμία μόνιμη πρόσληψη δασολόγων στις Δασικές Υπηρεσίες για το έργο (υπενθυμίζω τις προσλήψεις περίπου 200 δασολόγων από το ΠΑΣΟΚ για τους δασικούς χάρτες το 2002) Είχαμε δε εξαγγελίες για προσλήψεις μια εβδομάδα πριν τις εκλογές όταν ήταν σίγουρη η αλλαγή στην Κυβέρνηση της Χώρας.
 • 180.000 αντιρρήσεις και φάκελοι εξαγορών και προδήλων σφαλμάτων από τις οποίες μόνο 10.00 έχουν εξεταστεί.
 • Εντάσεις με πολίτες που θίγονταν και αμφισβητούσαν το έργο
 • Εξαίρεση από τους δασικούς χάρτες των οικιστικών πυκνώσεων και των ξεχερσωμένων εκτάσεων δασικού χαρακτήρα πριν και μετά το έτος 1975.
 • Προσφυγές του Σωματείου σας και του ΓΕΩΤΕΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας και δικαίωση σας με την έκδοση αποφάσεων της Ολομέλειας και του Ε΄Τμήματος του ΣτΕ για τα παραπάνω θέματα.
 • Καθημερινές αλλαγές στο ισχύον διοικητικό πλαίσιο για την Κύρωση των Δασικών Χαρτών που προκάλεσαν και προκαλούν σύγχυση.
 • Δυσλειτουργία των ΕΠΕΑ που αδυνατούν να εξετάσουν τις αντιρρήσεις που κατατέθηκαν από πολίτες μιας και υπάρχουν τεράστια προβλήματα υποστήριξης της λειτουργίας τους .
 • Διαφορετική αντιμετώπιση των μελών των ΕΠΕΑ (Δικηγόρων) από τους δασολόγους κλπ κλπ

Κυρίες και κύριοι

Έχω την εντύπωση, βλέποντας από πολιτική σκοπιά το θέμα, πώς σε πολιτικό επίπεδο διαχείρισης, κάτι δεν έγινε σωστά στο θέμα των Δασικών Χαρτών και πραγματικά ελπίζω αυτό να γίνει αντιληπτό και με προτάσεις και βελτιώσεις ουσίας που ενδεχόμενα προτείνετε να φτάσουμε στην πολυπόθητη Κύρωση για τα Σύνολο της Χώρας.

Αυτό ασφαλώς δεν αφορά στους δασολόγους συναδέλφους σας που με κόπο και επιβάρυνση της υγείας τους, εργαζόμενοι ακατάπαυστα, κατόρθωσαν να προχωρήσει το έργο.

Αυτούς οφείλουμε πραγματικά να τους συγχαρούμε δημόσια.

Όμως δεν είναι μόνο το θέμα των δασικών χαρτών που θέλω να θέσω σαν προβληματισμό στη Γενική Σας Συνέλευση.

 • Είναι και τα θέματα διαχείρισης των δασών που συνδέονται με την προσπόριση πόρων για το Δημόσιο, στα οποία θεωρώ ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, μιας και το ισχύον σήμερα σύστημα είναι παρωχημένο.
 • Είναι και τα θέματα της Θηραματοπονίας που θα πρέπει να τεθούν σε άλλη βάση.
 • Είναι και τα θέματα της δασοπροστασίας και των φυσικών καταστροφών που συνδέονται άμεσα με την καταστροφή των δασών από πυρκαγιές ή άλλους λόγους .
 • Είναι και τα θέματα καθημερινής λειτουργίας και υποστήριξης των Δασικών Υπηρεσιών που αντί να βελτιώνονται τα βλέπουμε να τελματώνουν.
 • Είναι και τα θέματα διασποράς των ασκούμενων αρμοδιοτήτων από τις δασικές Υπηρεσίες που διεκδικούνται κατά περίπτωση είτε από φορείς ιδιωτικού δικαίου ή την τοπική αυτοδιοίκηση για τα οποία χρειάζονται απαντήσεις. Απαντήσεις με βάση το δημόσιο χαρακτήρα των Ελληνικών Δασών και όχι κατά πώς βολεύει τον καθένα που διεκδικεί κάποιο οικονομικό ζωτικό Χώρο.

Αγαπητοί φίλοι κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων θα πρέπει να συνεχίσει τη θεσμική της δράση και τις πολιτικές και συνδικαλιστικές της παρεμβάσεις με τον ίδιο τρόπο και στο ίδιο αξιοπρεπές επίπεδο.

Με τεκμηρίωση και εφαρμόσιμες προτάσεις στην πράξη.

Αν πραγματικά θέλουμε να έχουμε απαιτήσεις από τις Δημόσιες Υπηρεσίες και τους Γεωτεχνικούς κλάδους, τότε θα πρέπει σαν πολιτεία να οργανώσουμε τις Υπηρεσίες με σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο να τις ενισχύσουμε με προσωπικό και μέσα και να μη μένουμε στα λόγια.

Και αυτό θεωρώ ότι είναι μια πρόκληση για τη σημερινή Κυβέρνηση που δεν την βλέπω να κινείται αποτελεσματικά στα θέματα αυτά. Εμείς προτείνουμε να πάρει τις απαραίτητες πολιτικές αποφάσεις και να προχωρήσει τα θέματα αυτά, με σεβασμό στο έργο και στην ιστορία των Δασικών Υπηρεσιών.

Καλή επιτυχία στις εργασίες της Γενικής σας Συνέλευσης.»

 ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Δασικοί Χάρτες

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: