Την απόσυρση από την δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ, ζητούν οι εργαζόμενοι στους Φορείς Διαχείρισης:

Tην απόσυρση από την δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας» έως ότου η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα λόγω του Κορωνοϊού COVID-19, επανέλθει στην κανονικότητα, ζητούν από τον υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκη, οι εργαζόμενοι στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.

Στην επιστολή του, ο Πανελλαδικός Σύλλογος Εργαζομένων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών “Ελληνική Φύση” αναφέρει ότι η δημόσια διαβούλευση ενός τόσο σημαντικού νομοσχεδίου για τις προστατευόμενες περιοχές της χώρας, εν μέσω σταδιακά αυξανόμενης καραντίνας στην οποία μπαίνει η χώρα μας δεν προάγει τις αρχές της διαβούλευσης και της απρόσκοπτης συμμετοχής σε αυτή. Η πλειοψηφία του κόσμου ασχολείται κυρίως με το θέμα της διαφύλαξης της ατομικής τους υγείας αλλά και των οικείων τους και όχι με τη συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση η οποία θα έπρεπε να είναι απρόσκοπτη.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει τα εξής:

Θέμα: Απόσυρση του νομοσχεδίου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας» από την διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης.

Κύριε Υπουργέ,

Η δημόσια διαβούλευση ενός τόσο σημαντικού νομοσχεδίου για τις προστατευόμενες περιοχές της χώρας με τίτλο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας», εν μέσω σταδιακά αυξανόμενης καραντίνας στην οποία μπαίνει η χώρα μας δεν προάγει τις αρχές της διαβούλευσης και της απρόσκοπτης συμμετοχής σε αυτή. Ήδη τα μέτρα περιορισμού που ανακοινώθηκαν αλλά και αυτά που καθημερινά θα ανακοινώνονται ακυρώνουν επί της ουσίας τη δυνατότητα συμμετοχής στην διαβούλευση. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η αδυναμία σύγκλισης των οργάνων που θα αποφασίσουν την στάση τους στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, όπως για παράδειγμα της Επιτροπής Φύση 2000, της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου των εργαζομένων, Δίκτυο Προέδρων Δ.Σ. των περιβαλλοντικών ΜΚΟ, κ.ά. Η απομακρυσμένη επαφή μέσω διαδικτύου προφανώς παρέχει λύσεις αλλά δεν μπορεί να παρέχει πλήρως τη δυνατότητα ουσιαστικής και ολοκληρωμένης παρέμβασης καθώς δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις διαδικασίες ζωντανού διαλόγου εντός των οργάνων τα οποία αδυνατούν να συγκληθούν ώστε να λάβουν αποφάσεις.

Θα πρέπει να κατανοήσετε ότι την συγκεκριμένη χρονική στιγμή με τα σχολεία κλειστά και με τα κρούσματα Κορωνοϊού COVID-19 να αυξάνονται καθημερινά, η πλειοψηφία του κόσμου ασχολείται κυρίως με το θέμα της διαφύλαξης της ατομικής τους υγείας αλλά και των οικείων τους και όχι με τη συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση η οποία θα έπρεπε να είναι απρόσκοπτη. Με δεδομένη την υφιστάμενη κατάσταση σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η αρχική προθεσμία των 2 εβδομάδων για την υποβολή σχολίων στο νομοσχέδιο ήταν εξαιρετικά μικρή και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα και βέλτιστες πρακτικές του «εύλογου χρόνου» δημόσιας διαβούλευσης (σύμβαση Aarhus, σχετικές οδηγίες ΕΕ) ούτε στις εθνικές προδιαγραφές για την δημόσια διαβούλευση σχεδίων νόμων που πρέπει να διαρκεί 4 εβδομάδες (άρθρ. 6 Ν.4048/2012 όπως ισχύει), θεωρούμε απολύτως αναγκαία την απόσυρση από την δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας» έως ότου η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα λόγω του Κορωνοϊού COVID-19, επανέλθει στην κανονικότητα.

Η μαζική συμμετοχή στην δημόσια διαβούλευση ενός τόσο κρίσιμου νομοσχεδίου θα πρέπει να είναι το ζητούμενο από πλευράς Υπουργείου καθώς μόνο τότε θα έχει πραγματική αξία και νόημα. Σε διαφορετική περίπτωση, θα δοθεί η εντύπωση πως σκοπός δεν ήταν εξαρχής η συλλογή απόψεων και η πραγματοποίηση ουσιαστικής διαβούλευσης αλλά αυτή γίνεται προσχηματικά με σκοπό την άρον -άρον «τακτοποίηση» των ζητημάτων που διακυβεύονται.

Σας καλούμε λοιπόν να πράξετε το αυτονόητο και να αποσύρετε το νομοσχέδιο με τίτλο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας» από την διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης έως ότου επανέλθει η χώρα στην κανονικότητα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε όλους να συμμετέχουν απρόσκοπτα και ουσιαστικά στην διαβούλευση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη σύμβαση Aarhus, σχετικές οδηγίες ΕΕ και την εθνική νομοθεσία. 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 ΚατηγορίεςΝομοθεσία, Προστατευόμενες περιοχές

Tags: , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: