Το μήνυμα της Δ/νσης Δασών Χανίων για την 21η Μαρτίου 2020 – Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

Τα τελευταία πενήντα σχεδόν χρόνια —από το 1971— γιορτάζεται κατά την πρώτη ημέρα της Άνοιξης και η Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας. Η ημέρα αυτή επιλέχθηκε σε αναγνώριση του συμβολισμού της Άνοιξης ως σύμβολο ανανέωσης και ελπίδας για το μέλλον. Γίνεται έτσι μια ημέρα ενημέρωσης και υπενθύμισης για τους πολίτες, αλλά και τους φορείς για τον ρόλο και την ανάγκη προστασίας και ανάπτυξης των δασικών οικοσυστημάτων.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το δασικό περιβάλλον, όπως κατά περιοχές η λειψυδρία και η ερημοποίηση, η μείωση της βιοποικιλότητας, η υπερξύλευση και η ρύπανση της ατμόσφαιρας, συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την γενικότερη πίεση που ασκείται στις περιβαλλοντικές ισορροπίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα δάση, ως ισχυρός παράγοντας ρύθμισης των συνθηκών της κλιματικής αλλαγής αποτελούν θεμελιώδη συνιστώσα του περιβάλλοντος στην αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων: είναι ένας φυσικός πόρος ανεκτίμητος, τον οποίο οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού για τις επερχόμενες γενεές, να τον διαχειριστούμε αειφορικά και να τον επαυξήσουμε τόσο σε έκταση όσο και σε ποιότητα τόπου.

Το 2020, ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας μας βρίσκει όλους, πολίτες και φορείς, εν μέσω μιας υγειονομικής κρίσης που καταδεικνύει πόσο αλληλένδετες είναι οι ζωές μας απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλον τον πλανήτη. Στον χρόνο αυτό, της απομόνωσης ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο να αναλογιστούμε την αλήθεια και τη σημαντικότητά της και για τους φυσικούς μας πόρους και τα δασικά περιβάλλοντα της Γης μας.

Η Δ/νση Δασών Χανίων, με τη διαρκή παρουσία της σε έργα και δράσεις στο φυσικό και ιδιαίτερα το δασικό περιβάλλον της ΠΕ Χανίων, εφαρμόζει και κάνει πράξη την αειφορική διαχείριση των δασών της καθόλη τη διάρκεια του έτους, ώστε να είναι η 21η Μαρτίου κάθε χρόνο όχι μόνο ημέρα ευαισθητοποίησης, αλλά και ημέρα γιορτής για το μέλλον όλων μας.

Για να μπορούμε όλοι μαζί να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τα ευεργετήματα του δασικού περιβάλλοντος στην υγεία, την ευεξία και την ποιότητα ζωής μας, τηρούμε για φέτος τις οδηγίες των ειδικών και των Αρχών, επωμιζόμενοι το μερίδιο προσωπικής ευθύνης που μας αναλογεί όχι μόνο για το περιβάλλον, λόγω της ημέρας, αλλά και για την υγεία του κοινωνικού συνόλου. Για τη χρονιά αυτή λοιπόν, και με την ευχή όλων μας η παρούσα κρίση να αντιμετωπιστεί τάχιστα και με τις λιγότερες δυνατόν απώλειες στις ζωές μας, η γιορτή αυτή ας είναι σύμφωνη με τα μέτρα περιορισμού που εφαρμόζονται και μας έχουν ζητηθεί.

Δ/νση Δασών Χανίων

 



ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading