Το μήνυμα της Δ/νσης Δασών Ρεθύμνου για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας


Η εαρινή ισημερία και πρώτη ημέρα της άνοιξης γιορτάζεται παγκόσμια κάθε χρόνο σαν η Ημέρα της Δασοπονίας (21/3ου). Με αφορμή αυτήν την ημέρα γιορτής, στη Δ/νση Δασών Ρεθύμνου (ΔΔΡ), θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τη λειτουργία της υπηρεσίας αυτές τις δύσκολες μέρες για όλους μας, λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού (Covid19) και να μοιραστούμε κάποιες σκέψεις μας μαζί σας.

Η ΔΔΡ μετά από εντολές του Υπουργείου Εσωτερικών και σχετική απόφαση της Συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης (ΑΔΑ: 64Ψ9ΟΡ1Θ-ΩΞΝ) λειτουργεί με εκ περιτροπής/ εξ αποστάσεως εργασία από 19-3 μέχρι 10-4-2020, στο πλαίσιο λήψης μέτρων πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι του κορωνοϊού. Με βάση αυτήν την απόφαση, παρακαλούνται οι πολίτες να γνωρίζουν:

– Η επίσκεψη στην υπηρεσία μας θα γίνεται μόνον κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας, όπου θα καθορίζεται ο χρόνος και τρόπος εξυπηρέτησης.

– Η δε είσοδος στο χώρο θα γίνεται με κατάλογο εισερχομένων, επίσης μετά από τηλεφώνημα όπου θα δηλώνονται οπωσδήποτε τα προσωπικά στοιχεία του πολίτη (ονοματεπώνυμο & τηλέφωνο), και αφού τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

– Οι τρόποι επικοινωνίας με την ΔΔΡ είναι :

α. τηλεφωνικά

(Δ/νση Δασών Ρεθύμνου     : 2831023308,
Δασοφυλάκειο Ανωγείων    : 28343 40408,
Δασοφυλάκειο Περάματος : 28343 40336,
Δασοφυλάκειο Αμαρίου      : 28333 40109
Δασοφυλάκειο Σπηλίου      : 28320 23046)

β. ηλεκτρονικά                  : (dasireth@apdkritis.gov.gr)

γ. με FAX                           : (2831050210)

Τα ανωτέρω δασοφυλάκεια όπως και το δασοφυλάκειο Ρεθύμνου λειτουργούν με το ελάχιστο προσωπικό και με τηλε-εργασία. Επίσης με προσωπικό ασφαλείας γίνεται και η λειτουργία του εκτροφείου πτερωτών θηραμάτων Αρμένων, όπου ήδη έχει ξεκινήσει η περίοδος της επώασης.

Στο Δελτίο Τύπου αυτής της γιορτινής ημέρας για τα δάση, συνήθως μοιραζόμαστε κάποιες σκέψεις που προβάλλουν το δάσος και τις λειτουργίες του στην κοινότητα. Θα τολμήσουμε να το κάνουμε και σήμερα, παρά τις δύσκολες στιγμές που περνάει ο κόσμος μας. Γιατί όπως έχει αρχίσει δειλά-δειλά να ακούγεται διεθνώς[1] αλλά και στη χώρα μας[2], από τους ερευνητές, οι συνθήκες για νέους ιούς και ασθένειες όπως ο κορωνοϊός (COVID- 19), προκύπτουν από την καταστροφή της βιοποικιλότητας και της ισορροπίας των οικοσυστημάτων (κυρίως των δασικών). Οι αλλαγές στο τοπίο που προκαλούν την απώλεια του ενδιαιτήματος στα ζώα, ιδιαίτερα σ’ αυτά που φιλοξενούν συγκεκριμένους ιούς, προκαλούν τη στενή και επαναλαμβανόμενη επαφή μεταξύ ατόμων, ειδών αλλά και ανθρώπου. Έτσι δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για τη μεταφορά ιών, που κάποτε ήταν απομονωμένοι και αποκλειστικά στη φύση, στον άνθρωπο…. Ελπίζουμε ότι η φύση θα δώσει τη λύση, είτε μέσα από φαρμακευτικές ουσίες που η ίδια παράγει είτε με άλλους δικούς της τρόπους, που θα ανασχέσουν την πορεία του ιού.

Ευελπιστούμε στην κατανόηση και στη συνεργασία όλων, ελπίζοντας σύντομα να μπορούμε να ξεπεράσουμε και αυτόν τον σκόπελο λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με ψυχραιμία, σύνεση και προσοχή. Σήμερα, προτεραιότητα μας είναι η διαφύλαξη της υγείας, της ασφάλειας και του αισθήματος αλληλεγγύης στον καθένα μας.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση και τηρώντας απαρέγκλιτα τις οδηγίες των επίσημων Φορέων ευελπιστούμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, συμβάλοντας όλοι στη ανάσχεση της επιδημικής εξάπλωσης του κορωνοϊού. Εμείς, εργαζόμενοι στην προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας, αισθανόμαστε ότι δουλεύουμε καθημερινά γι’ αυτό.

Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

___________________

[1] https://www.scientificamerican.com/article/destroyed-habitat-creates-the-perfect-conditions-for-coronavirus-to-emerge,
https://edition.cnn.com/2020/03/19/health/coronavirus-human-actions-intl/index.html

[2] https://www.tanea.gr/2020/03/13/opinions/to-tromagmeno-petagma-ton-nyxteridon
https://dasarxeio.com/2020/03/18/76797

 ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: