Πρόταση για την εξαίρεση δασοφυλάκων από την εκ περιτροπής εργασία

Επιστολή προς τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας απέστειλε η διοίκηση του Συλλόγου Δασοφυλάκων Δημοσίων Υπαλλήλων Κεντρικής Ελλάδος ζητώντας την επανεξέταση του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας των Δασικών υπηρεσιών ή την εξαίρεση από την εκ περιτροπής εργασία των υπαλλήλων του Κλάδου ΔΕ15 Γεωτεχνικών – Δασοφυλάκων. Καθώς, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, δεν δίνεται η δυνατότητα διερεύνησης καταγγελιών σχετικά με παραβάσεις διατάξεων κυρίως περί Θήρας αλλά και λοιπών διατάξεων της Δασικής Νομοθεσίας και της Αγροτικής ασφάλειας.

Αναλυτικά, η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Κατά την τελευταία χρονική περίοδο, η χώρα μας, όπως και σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του κόσμου γενικότερα, διάγει μια περίοδο υγειονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα την λήψη από μέρους των κυβερνήσεων περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία των πολιτών, στην υπολειτουργία υπηρεσιών και επιχειρήσεων και στην θέσπιση της εκ περιτροπής εργασίας σε διάφορες υπηρεσίες, ανάμεσά τους και οι Δασικές υπηρεσίες.

Αυτό πράξατε και εσείς, συμμορφούμενος στις επιταγές της Πολιτείας, αποστέλλοντας τις σχετικές διαταγές προς όλες τις υπηρεσίες της Απ. Δ. Θ. – Στ. Ε.

Όμως, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, σε περιόδους όπως η τωρινή, παρατηρούνται πάντα φαινόμενα ανθρώπων οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την υπολειτουργία των αρμοδίων υπηρεσιών, προσπαθούν να προσπορίσουν ίδιον όφελος και να παρανομήσουν, θεωρώντας ότι η απουσία ελέγχων λόγω της υπολειτουργίας των αρμοδίων υπηρεσιών, θα τους εκθέσει σε μηδενικό κίνδυνο εντοπισμού και απόδοσης ευθυνών.

Το τελευταίο διάστημα, πολλά από τα μέλη του Συλλόγου μας, που υπηρετούν στις Δασικές υπηρεσίες της Απ. Δ.Θ.-Στ.Ε. (Δασαρχεία των τεσσάρων Νομών της Θεσσαλίας), έχουν γίνει αποδέκτες πολλών καταγγελιών σχετικά με παραβάσεις των διατάξεων κυρίως περί Θήρας αλλά και λοιπών διατάξεων της Δασικής Νομοθεσίας και της Αγροτικής ασφάλειας. Φαίνεται ότι οι διάφοροι επιτήδειοι βρήκαν ευκαιρία να δράσουν και να επιφέρουν καίριο πλήγμα στην άγρια πανίδα της περιοχής μας αλλά και στο Φυσικό περιβάλλον γενικότερα.

Δυστυχώς όμως η εκ περιτροπής εργασία των συναδέλφων Δασοφυλάκων, δεν δίνει την δυνατότητα διερεύνησης των καταγγελιών και καταστολής όλων αυτών των παρανομιών, αφού τις περισσότερες φορές από την λήψη της καταγγελίας μέχρι την ημέρα που ο παραλήπτης της καταγγελίας θα προσέλθει στην εργασία του, μεσολαβεί ικανός χρόνος, ώστε οι δράστες να μην μπορούν να εντοπιστούν και να υποστούν τα νόμιμα.

Για τους λόγους αυτούς λοιπόν, θεωρούμε ότι θα πρέπει να επανεξετάσετε το ζήτημα της εκ περιτροπής εργασίας των Δασικών υπηρεσιών, ή την εξαίρεση από την εκ περιτροπής εργασία των υπαλλήλων του Κλάδου ΔΕ15 Γεωτεχνικών – Δασοφυλάκων.

Φυσικά, μια τέτοια συζήτηση δεν θα ήταν αναγκαία, αν η Πολιτεία είχε υλοποιήσει το ομόφωνο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων του 1992 και είχε προχωρήσει στην ίδρυση και λειτουργία του Δασικού Σώματος (ΔΑ.ΣΩ.) όπως προέβλεπε το Π.Δ. 242/1993. Είναι λοιπόν ξανά μια ευκαιρία να τονιστεί προς όλους και σε όλους τους τόνους, η αναγκαιότητα της ίδρυσης και λειτουργίας του ΔΑ.ΣΩ. Διότι δεν επιτρέπεται η φύλαξη και προστασία του Φυσικού μας περιβάλλοντος να εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες, αλλά να είναι συνεχής και αδιάλειπτη. Μπορούμε άραγε να θέσουμε σε εκ περιτροπής εργασία την φύλαξη των συνόρων μας; Φυσικά και όχι. Το ίδιο σημαντικό αν όχι και σημαντικότερο ακόμη, είναι και η προστασία του Φυσικού μας Περιβάλλοντος. Γιατί όπως συνηθίζεται να λέγεται συχνά, το περιβάλλον δεν ανήκει σε εμάς αλλά το έχουμε δανειστεί από τις μελλοντικές γενιές.

Εξάλλου από την φύση της εργασίας μας, οι Δασοφύλακες δεν είμαστε υπάλληλοι γραφείου αλλά εργαζόμαστε στο ύπαιθρο και στην περιοχή ευθύνης του ο καθένας και η κάθε μια από εμάς. Αποτελούμε όργανα της Πολιτείας με ευθύνη την επιβολή του Νόμου, και λειτουργούμε για τις Δασικές παραβάσεις και τις παραβάσεις της Αγροτικής Ασφάλειας, ως όργανα “ειδικής αστυνομίας” σύμφωνα με τον Νόμο (αρθρ. 290 Ν.Δ.86/1969)

Θεωρούμε πως η εξαίρεση απ’ την εκ περιτροπής εργασία του Κλάδου μας, προσθέτει στην μάχη κατά όλων εκείνων που επιβουλεύονται την προστασία του Φυσικού μας πλούτου αλλά και της Αγροτικής ασφάλειας. Τομείς που κατά την άποψή μας αποτελούν  προτεραιότητα για την πρόοδο και την ευημερία του λαού μας, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της πρωτογενούς παραγωγής.

Ευελπιστούμε ότι θα δείτε αυτή μας την πρόταση με θετικό προσανατολισμό και θα πράξετε τα απαραίτητα, σύμφωνα πάντοτε με τα ισχύοντα και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας.

Παραμένουμε πάντοτε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση.

Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος
Απόστολος Γκουγκουλιάς

Η Γενική Γραμματέας
Ευαγγελία ΓεωργακοπούλουΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. Η Δασική Υπηρεσία αγαπητοί συνάδελφοι θα έπρεπε να λειτουργεί με κυλιόμενο ωράριο, όπως η Αστυνομία, η Πυροσβεστική κλπ. Αλλά αυτό απαιτεί προσωπικό και καλύτερη οργάνωση. Αν θέλουμε να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να το διεκδικήσουμε αφού βγούμε με το καλό απ΄αυτή την πανδημία. Τώρα εφόσον η πολιτεία έκρινε πως η Υπηρεσία μας πρέπει να λειτουργεί εκ περιτροπής, κάτι ξέρουν περισσότερο από Εμάς και πολύ σωστά αποφάσισε προς αποφυγήν συνωστισμού από την πολυκοσμία. Άλλωστε και ο υπόλοιπος κόσμος τηρεί τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού. Αν θέλει κάποιος να κάνει παρανομία…τον υπόλοιπο καιρό λείπουν αυτά τα φαινόμενα; Και αν γίνει δεν θα περάσει απαρατήρητο και θα αποδοθούν ευθύνες και κυρώσεις στους υπεύθυνους αργά “Η γρήγορα. Υ.Γ. Καλό θα είναι όμως όταν πρόκειται να γίνονται παρόμοιες ενέργειες, να ερωτώνται οι συνάδελφοι από πριν και να ακούγονται διαφορετικές απόψεις ώστε να γίνεται η τελική σύνθεση με την συμμετοχή όσων το δυνατόν περισσοτέρων !!! Ευχαριστώ και καλή δύναμη σε όλους μας. Ο Θεός να μάς φυλάει…..

  2. Καλο θα ήταν ο πρόεδρος και η γραμματέας πού υπογράφουν στην επιστολή πού έστειλαν στον συντονιστή να μην αποφασίζουν μόνοι τους και να παίρνουν και γνώμες από όλους!!! Αυτοί πού αποφάσισαν να δουλεύουμε εκ περιτροπης εμείς οι δασοφύλακες δεν ήταν βλάκες. Προστατεύουν κι εμάς όπως όλους τους Έλληνες πολίτες από την επικινδυνότητα του κορονοιου. Όσο αναφορά τις παρανομίες πού λέτε εκμεταλλευόμενοι την περίσταση αυτοί πού ασχολούνται με κυνήγι, ψάρεμα, κοπή ξύλων δεν στέκει, η υπηρεσίες λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας και δεν κινείται ψυχή έξω σας το λέω υπεύθυνα γιατί κάνω υπηρεσίες σε δημόσια δάση !!! Μένει σπίτι ο κόσμος και δεν βγαίνει έξω!!!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: