Στο μέγιστο 15-ετίας η χιονοκάλυψη τον Απρίλιο στην Ελλάδα

Η κακοκαιρία που επικράτησε την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου 2020 στη χώρα μας οδήγησε σε σημαντική αύξηση της χιονοκάλυψης, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τουλάχιστον 15 ετών.

Στις 2 Απριλίου το 10% της χερσαίας έκτασης της Ελλάδας βρισκόταν κάτω από φρέσκο στρώμα χιονιού, ποσοστό που ξεπεράστηκε μόλις 2 φορές τον φετινό χειμώνα. Στην Εικόνα 1 βλέπετε το ημερήσιο ποσοστό χιονοκάλυψης στην Ελλάδα φέτος μέχρι τις 6 Απριλίου και τις μέσες τιμές της περιόδου 2004 – 2020, όπως εκτιμήθηκαν από δορυφορικές μετρήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τέλη Ιανουαρίου καταγράφηκε το αντίστοιχο ελάχιστο 15-ετίας με μόλις το 1.3% της χώρας μας να είναι καλυμμένο από χιόνι. 

Εικόνα 1. Η ημερήσια πορεία της χιονοκάλυψης επί τοις 100 της έκτασης της Ελλάδας τον φετινό χειμώνα (κόκκινη καμπύλη), ο μέσος όρος 15 ετών (μαύρη καμπύλη) και οι μέγιστες (πορτοκαλί καμπύλη) – ελάχιστες τιμές (μπλε καμπύλη), όπως εκτιμήθηκαν από δορυφορικές μετρήσεις την περίοδο 2004 – 2020. 

Η δορυφορική εικόνα της NASA που ελήφθη την Τετάρτη 8 Απριλίου (Εικόνα 2) δείχνει ότι η χιονοκάλυψη είναι ακόμη σημαντική σε πολλές ορεινές περιοχές. 

Εικόνα 2. Δορυφορική εικόνα με ψευδοχρωματισμό από MODIS-NASA την Τετάρτη 8 Απριλίου 2020. Με κόκκινο χρώμα απεικονίζεται το χιόνι στο έδαφος, με λευκό χρώμα τα νέφη χαμηλού και μεσαίου ύψους και με ροζ τα υψηλά νέφη που αποτελούνται από πάγο. 

Σύνταξη άρθρου: Σ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος

https://www.meteo.gr/ΚατηγορίεςΕπικαιρότητα

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: