Υλοποίηση Προγράμματος Δασοπροστασίας στα πλαίσια των μέτρων περιορισμού του κορωνοϊού COVID-19

Εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων, Κ. Αραβώσης, σχετικά με την ανάγκη υλοποίησης του Προγράμματος Δασοπροστασίας (θηροφύλαξη, παράνομες υλοτομίες, φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι, αφρικανική πανώλη) στα πλαίσια των περιορισμών που τίθενται λόγω της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του Κορονοϊού COVID-19 και της ατομικής προστασίας των υπαλλήλων.

Η εγκύκλιος αναφέρει ότι, με τα έκτακτα, περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται τίθεται ως κύρια μέριμνά η εξαιρετικά επιτακτική ανάγκη περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 και ακόμη περισσότερο η προστασία των εργαζομένων στις Δασικές Υπηρεσίες. Παρόλα αυτά και προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργία των Δασικών Υπηρεσιών, θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι συγκεκριμένοι νευραλγικοί τομείς θα πρέπει να εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα από τις Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, συνεχώς και αδιαλείπτως παρά τις δύσκολες συνθήκες που όλοι βιώνουμε.

  • Πρόγραμμα Δασοπροστασίας (ιδιαίτερη μέριμνα απαιτεί ο τομέας της Θηροφύλαξης ευαίσθητων περιοχών, ο έλεγχος διενέργειας παράνομων υλοτομιών και διακίνησης δασικών προϊόντων και του φυτοϋγειονομικού ελέγχου).
  • Προγράμματα παθητικής και ενεργητικής Επιτήρησης της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων που αφορούν στη λήψη των ειδικών μέτρων για τον έλεγχο του πληθυσμού ημίαιμων, μη δεσποζόμενων χοίρων και αγριόχοιρων, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις και τις οδηγίες των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΕΝ και του ΥΠΑΑΤ, σε περιοχές υψηλού κινδύνου για εξάπλωση της Αφρικανικής πανώλης των Χοίρων (Α.Π.Χ).
  • Διασφάλιση της επικοινωνίας-συνεργασίας των Δασικών Υπηρεσιών και της αποτελεσματικής παρέμβασής τους, όπου εξ αντικειμένου κρίνεται απαραίτητο από τους ιεραρχικά προϊσταμένους αυτών.

Για την υποστήριξη των ανωτέρω προτεραιοτήτων στους τομείς που προαναφέρθηκαν, οι Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, με βάση το Δασικό και λοιπό προσωπικό στο οποίο δεν έχει παραχωθεί άδεια ειδικού σκοπού (σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους του ΥΠΕΣ), οφείλουν να μεριμνήσουν για την οργάνωση της φυσικής παρουσίας του προσωπικού τους στην έδρα της Υπηρεσίας, μέχρι και τις 22:00 όλες τις ημέρες της εβδομάδας, στα πλαίσια υλοποίησης του τρέχοντος προγράμματος δασοπροστασίας, σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση και την εγκύκλιο υλοποίησης.

Ιδιαίτερα σε ότι αφορά στα περίπολα δασοπροστασίας αλλά και την άσκηση ελέγχων στη θήρα, θα ληφθεί μέριμνα για τη συμμετοχή μέχρι δύο (2) μετακινούμενων ατόμων ανά περίπολο. Ο αριθμός των ημερήσιων περιπόλων θα είναι τέτοιος ώστε να καλύπτονται – κατά το δυνατόν – όλες οι ημέρες της εβδομάδος. Κατά περίπτωση και αναλόγως του είδους των ελέγχων και των διατιθέμενων πιστώσεων για το σκοπό αυτό, θα βγαίνουν και νυχτερινά περίπολα με διανυκτέρευση στην ύπαιθρο.

Το προσωπικό δασοπροστασίας κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του θα φέρει ατομικά μέσα προστασίας (αντισηπτικό υγρό, μάσκες και γάντια μιας χρήσης). Τα περίπολα θα παρέχουν εξωτερική εργασία στην περιοχή αρμοδιότητας της οικείας Δασικής Αρχής (έλεγχοι εν γένει δασοπροστασίας και λαθροθηρίας) και θα έχουν επικοινωνία με το τηλεφωνικό κέντρο επιφυλακής της οικείας Δασικής Αρχής αλλά και το Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας της Γενικής Δ/νσης Δασών & Δ.Π.

Η εκ περιτροπής εργασία με φυσική παρουσία στον εργασιακό χώρο θα γίνεται από το διαθέσιμο δασικό και λοιπό προσωπικό, κατά περιοδικά χρονικά διαστήματα, σύμφωνα με τις σχετικές διευθετήσεις των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Σχετικό αρχείο:
Εγκύκλιος ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/4513/1564/08.04.2020  Υλοποίηση του Προγράμματος της Δασοπροστασίας στα πλαίσια των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [496.81 KB]ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , , , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: