Ανθοκομικά & Καλλωπιστικά Φυτά: ένας κλάδος που πλήττεται σκληρά

Του Σταμάτη Σεκλιζιώτη*

Ένας από τους σημαντικούς κλάδους της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και εμπορίας είναι η Ανθοκομία και τα Καλλωπιστικά που παράγονται στη χώρα και διοχετεύονται στην αγορά (σε νοικοκυριά, επαγγελματίες Αρχιτέκτονες Τοπίου, Γεωτεχνικοί, Κηποτέχνες, Κατασκευαστές, Κέντρα κήπου, Τουριστικές εγκαταστάσεις, Καταστήματα λιανικής, κλπ), και με κάποιες εξαγωγές που αν και περιορισμένες σε σχέση με άλλα αγροτικά προϊόντα, όμως “ανοδικά” σημαντικές.

Οι απαγορεύσεις δυστυχώς αλλά και ευτυχώς, έπρεπε να εφαρμοστούν και συνέπεσαν με την πιο εμπορική περίοδο της άνοιξης, γεγονός που δυσκόλεψε τον κλάδο σε τεράστιο βαθμό (μειώσεις δραστηριότητας από 60%-70%, σύμφωνα με εκτιμήσεις, πιθανώς και παραπάνω). Η πτώση δεν καταγράφεται μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε πιο αναπτυγμένες χώρες παραγωγής & εμπορίας καλλωπιστικού φυτού σε ολόκληρη την Ευρώπη και παγκοσμίως, που αρνητικά επηρεάζουν τζίρους, θέσεις εργασίας, δίκτυα διανομής και μια ολόκληρη αλυσίδα επαγγελμάτων.

Η «εντατικοποίηση» σε πυκνό χρόνο της επιστροφής στην αγορά και της χρήσης του καλλωπιστικού από τα δρεπτά, μέχρι τα θαμνώδη, τα εδαφοκαλυπτικά και τα δένδρα, είναι ο μόνος τρόπος να βοηθηθεί ο κλάδος, χωρίς βέβαια να μιλάει κανείς για πλήρη αναπλήρωση των μεγάλων απωλειών του κλάδου που ήδη υφίσταται λόγω COVID-19.

Η περίοδος φυτεύσεων ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, μπορεί να κρατήσει και τον Μάιο, σε ορισμένες περιπτώσεις και τον Ιούνιο. Άλλωστε με τα αυτόματα ποτίσματα, τις εδαφοβελτιωτικές πρακτικές και τεχνικές που γνωρίζουν πολύ καλά οι Γεωπόνοι, το μεγάλο φάσμα διαθέσιμων εποχιακών και προσαρμοστικών φυτών σε όλα τα εδάφη, στις εποχές και στα μικρικλίματα, η δραστηριότητα μπορεί να ξαναενταθεί με σύντομη επάνοδο στην «καταναλωτική κανονικότητα» η οποία για τον συγκεκριμένο κλάδο, επείγει άμεσα με τη άρση των μέτρων.

Μετά από την επί τρίμηνο και πλέον απότομη κάμψη και αδράνεια μέχρι και το κλείσιμο επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων, η ανάκαμψη θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη εάν δεν αποκατασταθεί η ζήτηση το συντομότερο.

Γι’ αυτό ας έχουν υπόψη οι καταναλωτές οι οποίοι εφόσον όλα προχωρήσουν κατ’ ευχήν, θα χρειαστούν φυτά για την ανανέωση κήπων (π.χ. στα εξοχικά τους), στα προκήπια, στους κήπους και στα μπαλκόνια τους. Ποτέ δεν είναι αργά για τέτοιες δουλειές…!!

Το καλλωπιστικό φυτό μπορεί να μην αποτελεί μέρος της τροφής, αλλά συμβάλλει σημαντικά στην «ψυχολογική» ανάταση και ανάκαμψη, μετά μάλιστα από μια πρωτόγνωρη από περιορισμούς πιεστική κοινωνικά και ψυχικά περίοδο. Λειτουργεί ευεργετικά και θεραπευτικά, εξευμενίζει, φιλτράρει, εκπαιδεύει, ομορφαίνει, αρωματίζει, καρυκεύει και τονίζει την παρουσία της φύσης με τις εναλλαγές σχήματος, υφής και αρωμάτων…!! Περιττό να αναφέρει κανείς την υγιεινή και την αισθητική του περιβάλλοντος στους χώρους κατοικίας και εργασίας, με αναρίθμητες τις μελέτες που ομιλούν για προστιθέμενη αξία των ιδιοκτησιών.

Ας μην ξεχνάμε, ότι μαζί με τον ευρύτερο χώρο της παραγωγικής διαδικασίας & εμπορίας (φυτώρια, θερμοκήπια, κλπ), της Αρχιτεκτονικής του Τοπίου και της Κηποτεχνίας, συμπαρασύρονται και οι κλάδοι αναλώσιμων και διακοσμητικών υλικών, όπως τα υλικά φυτοπροστασίας & φυτοδιατροφής, φυτοδοχεία, διακοσμητικά βότσαλα, οι πέτρες, τα υλικά δαπέδου εξωτερικών χώρων, ο εξοπλισμός ποτίσματος και εργατών, εργαλεία, κλπ, με ήδη ορατές τις αρνητικές επιπτώσεις στα οικονομικά και στην συγκράτηση της απασχόλησης των επιχειρήσεων ενός ευρύτερου κλάδου.

Σ. Σεκλιζιώτης

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο facebook στη σελίδα Team-S Landscape & Architecture


Σταμάτης Σεκλιζιώτης
Σταμάτης Σεκλιζιώτης

Γεωπόνος (ΑΠΘ), Αρχιτέκτονας Τοπίου και πρώην Β’ Ακόλουθος Γεωργικών υποθέσεων Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. Έχει τιμηθεί δυο φορές (2002, 2009) με τα Βραβεία Αριστείας για το Αγροτικό Ρεπορτάζ (Honorary Awards «Excellence in Reporting») του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.




ΚατηγορίεςΚηποτεχνία - Έργα Πρασίνου

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: