Τα πολύτιμα γονίδια και το γιγάντιο άλμα για την επιβίωση του λύγκα

LIFE Lynx

Ένα μικρό βήμα για τον αρσενικό λύγκα Catalin. Ένα γιγάντιο άλμα για το πλέον απειλούμενο είδος αιλουροειδούς στην Ευρώπη. Χάρη στο έργο LIFE Lynx που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο νεαρός λύγκας κυκλοφορεί τώρα στο νέο του βιότοπο, κοντά στα σύνορα Σλοβενίας – Κροατίας.

Τα δάση της Σλοβενίας καλωσόρισαν έναν ακόμα λύγκα, τον δεύτερο στη σειρά, από τα Καρπάθια. Είχε προηγηθεί τον περασμένο χρόνο η απελευθέρωση του Γκορού. Οι δυο λύγκες αφού παγιδεύτηκαν στη Ρουμανία, μεταφέρθηκαν στη νότια Σλοβενία όπου και απελευθερώθηκαν σε κατάλληλες περιοχές. Αποτελούν τους δυο πρώτους από τους συνολικά δέκα λύγκες που θα μεταφερθούν στη Σλοβενία, τα επόμενα 4 χρόνια, στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος Life Lynx. Στόχος του προγράμματος είναι να διατηρηθεί και να «αναγεννηθεί» ο πληθυσμός του λύγκα στη χώρα, ο οποίος εκτιμάται ότι αριθμεί μόλις δώδεκα αιλουροειδή.

Αντίστοιχη προσπάθεια προστασίας του απειλούμενου προς εξαφάνιση είδους, στο πλαίσιο διασυνοριακής συνεργασίας, με στόχο την “αναζωογόνηση” του πληθυσμού τους πραγματοποιείται και στη γειτονική Κροατία όπου έχουν ήδη μεταφερθεί δύο από τους συνολικά τέσσερις λύγκες που προβλέπει το πρόγραμμα (δείτε ΕΔΩ).

🐾 🐾 🐾 Δείτε το οδοιπορικό του λύγκα Catalin από τη σύλληψή του στη Ρουμανία μέχρι τα σύνορα Σλοβενίας – Κροατίας (11/4) 🐾 🐾 🐾

 • 27 Φεβρουαρίου 2020: Σύλληψη του Catalin

  Αρσενικός λύγκας, περίπου 4 ετών, παγιδεύεται σε κυνηγετική περιοχή της Δασικής Υπηρεσίας Ρουμανίας (Romsilva). Για τη σύλληψή του λύγκα συνεργάστηκαν η Romsilva, η περιβαλλοντική οργάνωση ΑCDB και τοπικοί κυνηγοί. Δείτε στο βίντεο τη στιγμή της σύλληψής του. (Photo: Hannah Kirkland)

 • 07 Μαρτίου 2020: Μεταφορά στη Σλοβενία

  Μεταφέρεται στις Δειναρικές Άλπεις, στη περιοχή Snežnik. Του δίνουν το όνομα Catalin (Ρουμανικά Cătălin) από το όνομα Cătălin Ghionoiu του Ρουμάνου κυνηγού που συμμετείχε στη επιτυχή σύλληψή του. (Photo: Maja Sever, LIFE Lynx)

 • 07 – 30 Μαρτ. 2020: Καραντίνα

  Για τρεις εβδομάδες ο Catalin παραμένει σε ειδικό χώρο και υπό συνεχή παρακολούθηση με κάμερες (24/7). (Photo: Maja Sever, LIFE Lynx)

  Σλοβένοι κυνηγοί, με τη βοήθεια τοπικών κτηνιάτρων και μελών της ομάδας έργου LIFE Lynx είναι υπεύθυνοι για τη σίτιση και τον επιτόπιο έλεγχο. (Photo: Maja Sever, LIFE Lynx)

 • 31 Μαρτ. 2020: Ελεύθερος στο δάσος

  Ανοίγει η πόρτα και με προσεκτικά βήματα ο λύγκας απομακρύνεται για να βρεθεί πάλι ελεύθερος στο δάσος. (photo: Rok Černe, LIFE Lynx)

  Με τη συνεργασία ντόπιων κυνηγών θα παρακολουθούνται οι κινήσεις του με ειδικές φωτοπαγίδες. (photo: Kawka, LIFE Lynx)

 • 11 Απρ. 2020: Ο Catalin και η Martina

  Μετά την απελευθέρωση του ο λύγκας Catalin κατευθύνθηκε νότια προς τα σύνορα Σλοβενίας και Κροατίας. Πέρασε από τη περιοχή όπου κινείται και ένας θηλυκός λύγκας, η Martina. Συνέχισε δυτικά και μετά νότια, μέσα στην Κροατία, προσπαθώντας να βρει και να δημιουργήσει τη νέα του περιοχή επικράτειας.

  Martina: Πρόκειται για ορφανό ζώο που εντοπίστηκε τον Νοέμβριο του 2019 από την κροατική ομάδα του LIFE Lynx. Ήταν μόλις έξι μηνών, παρουσίαζε περίεργη συμπεριφορά και βρισκόταν σε άσχημη κατάσταση η υγεία της. Κρίθηκε αναγκαία η σύλληψή και η φροντίδας. Εφοδιάστηκε με κολάρο εντοπισμού και απελευθερώθηκε μετά 4 μήνες.

Τέλος, αξίζει να παραθέσουμε την ευχή της ομάδας του LIFE Lynx κατά την απελευθέρωση του λύγκα Catalin.

Good luck Catalin, we hope you will soon include your genes in the Dinaric population.

LIFE LynxΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: