Που οφείλει το όνομά της η αρωματική Πασχαλιά;

Η Πασχαλιά ή Σύριγγα (Syringa vulgaris) είναι ένα ακόμα φυτό που συνδέεται με τη θρησκευτική μας παράδοση, καθώς λέγεται ότι η Παναγία καταβεβλημένη από την Σταύρωση του Υιού της, ξάπλωσε κάτω από ένα δέντρο που δεν άνθιζε ποτέ! Αυτό για να την σκεπάσει τίναξε τα φύλλα του επάνω της και όταν Αυτή ξύπνησε και το είδε, το ευλόγησε, κάνοντάς το να ανθίσει για πρώτη φορά. Έτσι πήρε το όνομα Πασχαλιά και ανθίζει την περίοδο του Πάσχα. Επίσης, η Πασχαλιά ονομάζεται και Σύριγγα, γιατί τα άνθη της μοιάζουν με αυλούς.

Από βοτανική άποψη, η Πασχαλιά είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος ή μικρό δένδρο με μεγάλα, βαθυπράσινα και σε σχήμα καρδιάς φύλλα, που οφείλει το όνομα της στο γεγονός ότι ανθίζει για 20 έως 30 ημέρες κοντά στο Πάσχα. Ανάλογα με το είδος και την ποικιλία, τα αρωματικά της λουλούδια βγαίνουν σε μεγάλες και εντυπωσιακές, κωνικές ταξιανθίες. Οι πιο πολλοί την έχουμε θαυμάσει σε διάφορες αποχρώσεις του μοβ, ωστόσο συχνά συναντάμε τα απλά ή διπλά άνθη της σε διάφορους τόνους του λευκού, ιώδους, μπλε και κίτρινου. Φυτεύεται ως θάμνος (μεμονωμένα είτε σε ομάδες) και με το ανάλογο κλάδεμα μπορεί να διαμορφωθεί σε δενδρύλλιο!

Η S. vulgaris απαντά ως αυτοφυής σε περιοχές της Ελλάδας. Εμφανίζεται αποκλειστικά στο ΒΑ τμήμα της χώρας στα όρη της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, σε υψόμετρο μεταξύ 500 και 1300 μέτρων.

Πηγές:
– Goulandris Natural History Museum 
– Γ. Κοράκης, Δασική Βοτανική (Εκδ. Αθ. Αλτιντζή)




ΚατηγορίεςΕπικαιρότητα, Χλωρίδα

Tags: , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading