Η φύση δημιουργεί ή επιλέγει;

Στην Αγγλία υπάρχει ένα είδος νυχτοπεταλούδας* που είναι άσπρη με μαύρα στίγματα. Αυτό την κάνει να μην ξεχωρίζει πάνω στους κορμούς των δέντρων που είναι καλυμμένοι από ασπρόμαυρες λειχήνες. Οι λίγες σκουρόχρωμες που υπάρχουν σε κάθε πληθυσμό είναι “σαν την μύγα μέσ’ το γάλα”. Έτσι πέφτουν συχνότερα θύματα των διωκτών τους με αποτέλεσμα το ποσοστό τους στον συνολικό πληθυσμό να παραμένει εξαιρετικά χαμηλό.

Την ισορροπία αυτή στην Αγγλία άλλαξε η βιομηχανική επανάσταση. Οι κορμοί των δένδρων στις βιομηχανικές περιοχές έγιναν σκούροι καθώς η ρύπανση του αέρα κατέστρεψε τις μαυρόασπρες λειχήνες και μαύρισαν καθώς τους κάλυπτε η καρβουνόσκονη. Οι ασπρόμαυρες νυχτοπεταλούδες ήταν τώρα αυτές που δεν μπορούσαν πια να κρυφτούν και να ξεγελάσουν τους διώκτες τους. Οι σκουρόχρωμες απέκτησαν ένα πλεονέκτημα που τους επέτρεψε να τελικά να κυριαρχήσουν στις βιομηχανικές περιοχές.

Όμως η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Στον βαθμό που η χρήση του άνθρακα ελαττώθηκε και τα μέτρα για την καταπολέμηση της ρύπανσης του αέρα ήταν αποτελεσματικά, οι ανοιχτόχρωμες λειχήνες άρχισαν και πάλι να καλύπτουν τους κορμούς των δένδρων στις βιομηχανικές περιοχές. Την συνέχεια μπορείτε να την φαντασθείτε και να την περιγράψετε!

* Biston betularia

Πηγή κειμένου: Ευθυμιόπουλος Ηλίας, “Το δίλημμα της πεταλούδας – Οικολογική ερμηνευτική και περιβαλλοντικός σχετικισμός”, Ακαδημία Αθηνών – Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος, 2017.
Biston betularia f. typica Biston betularia f. carbonaria


ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: