Η παραπληροφόρηση και τα περιστατικά άρνησης ελέγχου και απείθειας στους θηροφύλακες

Άλλο ένα περιστατικό άρνησης ελέγχου και απείθειας σε θηροφυλάκες των κυνηγετικών οργανώσεων έρχεται να προστεθεί στη πληθώρα παρόμοιων περιστατικών που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα.

Ενώ διατάξεις νόμων ρυθμίζουν ξεκάθαρα τις αρμοδιότητες των ιδιωτικών φυλάκων θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά άρνησης ελέγχου και απείθειας προς τους θηροφύλακες αυξάνονται ραγδαία.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η επικίνδυνη και παράνομη νοοτροπία σχετίζεται με την αλματώδη αύξηση του αριθμού των ατόμων που χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα, όπως το facebook, για την καθημερινή ενημέρωσής του.

Στις σχετικές, διαδικτυακές συζητήσεις, η άποψη που επικρατεί, συνήθως, είναι ατόμων με ελάχιστες ως μηδενικές γνώσεις γύρω από το θέμα. Με ακλόνητη βεβαιότητα υποστηρίζουν ότι οι θηροφύλακες δεν έχουν δικαίωμα ελέγχου των οχημάτων που κυκλοφορούν στην ύπαιθρο, ακόμα και όταν υπάρχουν υποψίες για τέλεση παραβάσεων θήρας.

Χρέος των δασικών υπηρεσιών αλλά και των κυνηγετικών οργανώσεων είναι να συμβάλλουν με κάθε τρόπο και μέσο στην έγκυρη ενημέρωση για να αποτραπεί η σύγχυση και η παραπληροφόρηση. Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και σημαντικό και δεν πρέπει να υποτιμάται σε καμιά περίπτωση.

Μήνυση για άρνηση ελέγχου και απείθεια από τους Ομοσπ. Θηροφύλακες Ρεθύμνου

Ας έρθουμε τώρα στο πρόσφατο περιστατικό που συνέβη στην Π.Ε. Ρεθύμνου. Την Τετάρτη 22 Απριλίου 2020, κατά τις νυχτερινές ώρες, οι θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης – Δωδεκανήσου περιπολούσαν σε περιοχή της Κρύας Βρύσης, του Δήμου Αγ. Βασιλείου. Κάποια στιγμή επιχείρησαν να ελέγξουν ένα όχημα, αλλά ο οδηγός δε συμμορφώθηκε στο σήμα των θηροφυλάκων και ανέπτυξε ταχύτητα. 

Οι θηροφύλακες τον ακολούθησαν και κατάφεραν να ακινητοποιήσουν το όχημα. Στον οδηγό γνωστοποίησαν την ιδιότητά τους, την οποία, όπως δήλωσε ο ίδιος, τη γνωρίζει και ότι δε δέχεται κανένα έλεγχο. Του έγινε γνωστό ότι θα κατηγορηθεί για άρνηση ελέγχου και απείθεια, αλλά δήλωσε ότι παρ’ όλο που γνωρίζει τις συνέπειες, δεν τον ενδιαφέρει και τράπηκε σε φυγή. 

Αμέσως οι θηροφύλακες επικοινώνησαν με το Α.Τ. Σπηλίου, για τη συνδρομή της Αστυνομίας. Ζητήθηκε από τους θηροφύλακες να ακινητοποιήσουν το εν λόγω άτομο, μέχρι να φτάσουν τα αστυνομικά όργανα. Πράγματι, οι θηροφύλακες κατάφεραν να σταματήσουν ξανά το όχημα, μετά από μια απόσταση, ενώ ο οδηγός εξακολούθησε να αρνείται τον έλεγχο και φώναζε να μην τον πλησιάσουν.

Μετά από λίγο εμφανίστηκε η Αστυνομία και πραγματοποίησε τον έλεγχο, χωρίς να βρεθεί κάτι επιβαρυντικό.  Οι θηροφύλακες ζήτησαν  κι έλαβαν τα στοιχεία του οδηγού από τους αστυνομικούς. προκειμένου να υποβάλλουν μήνυση για άρνηση ελέγχου και απείθεια. Ο οδηγός τους απειλούσε παρουσία των αστυνομικών οργάνων. 

Την Πέμπτη 23 Απριλίου, οι θηροφύλακες υπέβαλλαν πρωτόκολλο μήνυσης στη Δ/νση Δασών και η υπόθεση θα πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.ΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: