Τα φλαμίνγκο έχουν φίλους, εχθρούς, ακόμη και ρομαντικά ραντεβού

(PAUL ROSE / WWT SLIMBRIDGE)

Το θέαμα χιλιάδων φλαμίνγκο που συγκεντρώνονται για να δημιουργήσουν ένα τεράστιο ροζ σύννεφο μπορεί να είναι ένα από τα θαύματα του φυσικού κόσμου, αλλά πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι μέσα σε αυτές τις τεράστιες συγκεντρώσεις, τα πουλιά σχηματίζουν στενές, μακροχρόνιες φιλίες.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ μελέτησαν για πέντε έτη τη συμπεριφορά περίπου 350 πουλιά που ζουν περιορισμένα στο κέντρο υγροτόπων του WWT Slimbridge (WWT Slimbridge Wetland Center). Από την έρευνα προέκυψε ότι τα φλαμίνγκο περνούν μεγάλο χρονικό διάστημα με συγκεκριμένους στενούς «φίλους» σε ομάδες έως και τεσσάρων ή πέντε.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Behavioral Processes, αναφέρει ότι ορισμένες από αυτές τις ομάδες φίλων φαίνεται να αποφεύγουν άλλες με τις οποίες «δεν ταιριάζουν». Κανένα μοναχικό φλαμίνγκο δεν εντοπίστηκε, αλλά ορισμένα άτομα, που ονομάστηκαν από τους ερευνητές «κοινωνικές πεταλούδες» (social butterflies), μετακινούνταν από ομάδα σε ομάδα.

Είναι από παλιά γνωστό ότι οι συγκεντρώσεις φλαμίνγκο στην άγρια ​​φύση, που μπορούν να αριθμούν έως και 2 εκατομμύρια άτομα, χαρακτηρίζονται ως πολύπλοκες κοινωνικές δομές. Είναι επίσης γνωστό ότι τα πουλιά έχουν πολύ διαφορετικά ατομικά χαρακτηριστικά.

Μερικά άτομα εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά προκειμένου να διεκδικήσουν τα καλύτερα, κεντρικά σημεία στους χώρους τροφοληψίας, ενώ άλλα είναι πιο ήσυχα, τρέφονται στα περιφερειακά σημεία και αποφεύγουν να εμποδίζουν άλλα φλαμίνγκο. Υπάρχουν όμως πολλά μυστήρια, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου που τα ζευγάρια ταιριάζουν μεταξύ τους.

Ο Δρ Paul Rose, ζωολόγος και ορνιθολόγος του WWT Slimbridge, δήλωσε: «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι κοινωνίες φλαμίνγκο σχηματίζονται από μακροχρόνιες φιλίες και όχι από χαλαρές, τυχαίες σχέσεις. Τα φλαμίνγκο δεν βρίσκουν απλά ταίρι και περνούν το χρόνο τους με αυτό. Βλέπουμε “παρέες” αρσενικών ή θηλυκών που είναι συνέχεια μαζί».

«Τα φλαμίγκο έχουν μακρά ζωή – μερικά από τα πουλιά της έρευνας βρίσκονται στο Slimbridge από τη δεκαετία του 1960 – και η μελέτη μας δείχνει ότι οι φιλίες τους είναι σταθερές για περίοδο ετών. Φαίνεται ότι, όπως και οι άνθρωποι, τα φλαμίνγκο σχηματίζουν κοινωνικούς δεσμούς.»

Ο Rose πιστεύει ότι το ίδιο είδος κοινωνικών ομάδων που παρατηρήθηκαν στο Slimbridge θα συνέβαινε στην φύση και η κατανόηση των σχέσεων μεταξύ των κοπαδιών φλαμίνγκο θα μπορούσε να βοηθήσει στη διατήρησή τους.

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «κατά τη μετακίνηση των πουλιών από το ένα ζωολογικό κήπο στο άλλο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην διαχωρίσουμε τα φλαμίνγκο που είναι στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους».

Πληροφορίες: sciencemag.org, theguardian.com
ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: