Τοποθέτηση Πρωτοβουλίας Μηχανικών Περιβάλλοντος Παν. Πατρών για το περιβαλλοντικό ν/σ

Την Παρασκευή 24 Απριλίου κατατέθηκε στη Βουλή το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο ύστερα από μια διόλου δημοκρατική διαδικασία. Eμείς ως φοιτητές και απόφοιτοι του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Πατρών ερχόμαστε στην θέση να κρατήσουμε τον ρόλο της ύπαρξης μας ψηλά και αυτός δεν είναι άλλος από την προστασία του περιβάλλοντος. Μακριά από κομματικές τοποθετήσεις, μιας και όλα τα κόμματα ευθύνονται για την σημερινή κατάστασή και την  χρόνια απαξίωση της ελληνικής φύσης σε συνδυασμό με τις ακατάλληλες υπογραφές.  

Η δημοκρατία πλέον υπάρχει μόνο ως προσωπείο , μιας και τα κρυφά άρθρα χρωματίζουν ύποπτα την όλη διαδικασία αναμόρφωσης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Πιο αναλυτικά: 

 • Kατάθεση του νομοσχεδίου σε άδεια βουλή (25 άτομα) σε εποχή που η βουλή λειτουργεί μόνο για τα κατεπείγοντα και ενώ όλοι ‘’μένουμε σπίτι’’ με διαδικασίες εξπρές. Μήπως όχι όλοι όμως;
 • Ελλιπής χρονικό περιθώριο για την δημόσια διαβούλευση που απαιτείται .120 και πλέον φορείς, οργανώσεις και πανεπιστημιακοί λένε ΟΧΙ στην καταστροφή της ελληνικής υπαίθρου. Παρόλα αυτά η δημόσια διαβούλευση κράτησε ελάχιστο χρόνο και οι ενστάσεις αγνοήθηκαν. ΜΟΝΟ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ;
 • Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκαν τα μισά σχεδόν άρθρα από ότι το τελικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στις 24 Απριλίου ολοκληρώνοντας έτσι το σκιώδης αυτό νομοσχέδιο.

Γη και ύδωρ στους  επενδυτές

Πολλοί ξένοι και ντόπιοι επενδυτές έχουν  καταφτάσει ήδη στην χώρα πριν καν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, πράγμα που εύλογα δημιουργεί την σκέψη ότι είναι προσχεδιασμένη η παράδοση του φυσικού πλούτου της χώρας . Λογικό αν σκεφτεί κάνεις ότι καταπατούνται ευρωπαϊκές νομοθεσίες και οδηγίες για τις προστατευόμενες περιοχές και έτσι πλέον οι Ευρωπαίοι επενδυτές μπορούν να κάνουν αυτά που δεν επιτρέπονται στην χώρα τους. Ολλανδικές, Γαλλικές, Γερμανικές και Δανέζικες εταιρείες μαζί με Έλληνες επενδυτές τρέχουν να προλάβουν ποιες νησίδες και βουνά θα καταλάβουν πρώτοι. Επιπλέον να σημειωθεί πως εν μέσω κορονοϊου τα έργα συνεχιζόντουσαν κανονικά και δασικοί  δρόμοι άνοιγαν από το πουθενά χωρίς έγκριση του Δήμου ώστε να διευκολύνουν την έλευση των μυρίων επενδυτών.

Το αφήγημα της «πράσινης ανάπτυξης

Με το πρόσχημα της κρίσης κορονοϊου και την ανάγκη άμεσων επενδύσεων παραδίδουν  δημόσια γη  στο κεφάλαιο υπογράφοντας ένα εγκληματικής φύσης νομοσχέδιο. Υπόσχονται  μια Ελλάδα πρότυπο πράσινης καπιταλιστικής ανάπτυξης, ενώ στην πραγματικότητα η εκμετάλλευση και καύση υδρογονανθράκων  δεν θα λέγαμε ότι συνάδει με ανεξέλεγκτα Βιομηχανικά Αιολικά Πάρκα και σίγουρα δεν πρόκειται για πράσινη ανάπτυξη. Παράδοξο και ανεξήγητο παραμένει το γεγονός ότι ενώ η χώρα μας έχει πετύχει τους στόχους της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή και τις εκπομπές CO2,παρολα αυτά η κυβέρνηση επιλέγει να θυσιάσει τις παρθένες εκτάσεις παγκόσμιας περιβαλλοντικής σημασίας στο όνομα του βρώμικου χρήματος για τους ολίγους. Οι τοπικές κοινωνίες δεν θα έχουν την δυνατότητα να δουν τον τόπο τους γεμάτο επισκέπτες και η ελπίδα για ήπια τουριστική ανάπτυξη θα είναι μηδαμινή. Τα εργα αυτά θα αφήσουν ανεξίτηλο το σημάδι τους στο ανάγλυφο και τον υδρολογικό κύκλο ,ενώ οι συνέπιες για την τοπική οικονομία και το περιβάλλον θα είναι μεγάλες . Η έλλειψη ορθών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων διαφαίνεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει μελέτη αποκατάστασης της περιοχής από μια ενδεχομένη αποχώρηση επενδυτών, ειδικότερα στην περίπτωση των Βιομηχανικών Αιολικών Πάρκων που εγκαθίσταται ανεξέλεγκτα σε όλη την Ελλάδα. Αυτό διότι όπως γνωρίζουμε πολύ καλά δεν υπάρχει αποκατάσταση του περιβάλλοντος  στα έργα αυτά.

Τι περιλαμβάνει το πολύ-νομοσχέδιο

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα σχέδια του υπουργείου Περιβάλλοντος με υπουργό τον Χατζηδάκη.

 • Κατακερματισμός των περιοχών Natura 2000.Απο τις 4 ζώνες ειδικής προστασίας στις 3 θα έχουν το δικαίωμα οι επενδυτές να κάνουν μεταλλευτικές εξορύξεις ,Βιομηχανικά Αιολικά Πάρκα και εξορύξεις πετρελαίου.
 • Κατακερματισμός των οικοσυστημάτων από την αλόγιστη τοποθέτηση ανεμογεννητριών. Μεγάλα έργα οδοποιίας για την μεταφορά των ελίκων και στηλών σε ανέγγιχτες περιοχές . Ισοπέδωση  ανάγλυφου, διάνοιξη τρυπών πλάτους δεκάδων μέτρων  και πλήρωση τους με τόνους σκυροδέρματος. Επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκέρδους για τους επενδυτές. Ανεπανόρθωτες βλάβες σε ανάγλυφο και υδρολογικό κύκλο. Αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών και πλημμυρών σε αυτές τις περιοχές.
 • Κατάργηση των Φορέων Διατήρησης Προστατευόμενων Περιοχών.

Η αυτοτέλεια των ΦΔΠΠ καταργείται και όλα περνάνε σε μια κρατική αρχή που θα διαχειρίζεται ό,τι έχει απομείνει. Η διαβούλευση μεταξύ τοπικής κοινωνίας και ΦΔΠΠ παύει να υπάρχει εις βάρος του περιβάλλοντος και των κατοίκων της.

 • Προνόμια για τους κυνηγούς. Νομοθέτηση της Ιερακοθηριας με το πρόσχημα της παράδοσης. Δηλαδή αρπαγή άγριων αρπακτικών από τις φωλιές τους, η εκτροφή και φυλάκιση  αυτών  με μοναδικό σκοπό την χρήση τους στο κυνήγι ή ως θέαμα καθίστανται ως έγκλημα στην άγρια ζωή. Την ίδια ώρα καταδικάζει εκατοντάδες σπάνια είδη πτηνών που είτε διαμένουν μόνιμα στην χώρα μας είτε είναι μεταναστευτικά, μιας και η Ελλάδα ανήκει στον χάρτη με την σπάνια βιοποικιλότητα παγκοσμίως  που πρέπει να προστατευτεί πρώτιστα (Biodiversity Hotspot).Αντιθέτως η πλούσια αυτή ορνιθοπανιδα έρχεται αντιμέτωπη με έλικες και υποηχους των αιολικών πάρκων .Η διαγραφή των παραβάσεων θήρας την προηγούμενη βδομάδα από την κυβέρνηση προκαλεί σκάνδαλο και γράφει με μελανά χρώματα το μέλλον της πλούσιας βιοποικιλότητας της χώρας.     
 • Ανεξέλεγκτη έρευνα υδρογονανθράκων. Οι έρευνες υδρογονανθράκων πριν ακόμα και από την άντληση πετρελαίου, προκαλούν μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή. Ψάρια αφήνουν τα οικοσυστήματα τους και θαλάσσια θηλαστικά εκβράζονται από τις σεισμικές έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές της Ελληνικής Τάφρου. Δάση κατακερματίζονται από την επίγεια άντληση πετρέλαιού.
 • Εκχώρηση Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σε ιδιώτες .Άμεσες γνωμοδοτήσεις των ιδιωτικών υπηρεσιών υπό το καθεστώς των επενδυτών. Πλήρης οικονομική εξάρτηση στους επενδυτές . Να υπενθυμίσουμε πως η Ελλάδα σύμφωνα με τα στατιστικά είναι στις πρώτες θέσεις διαφθοράς στην ΕΕ.
 • Απλοποίηση διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Κανένα μέτρο για διάθεση λυμάτων σε ρέματα και χωρίς αδειοδοτηση οι χώροι απόθεσης αποβλήτων εξόρυξης. 
 • Νομιμοποίηση κτισμάτων εντός δασικών περιοχών και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων.

 Άμεση απόσυρση

Ως απόφοιτοι και σπουδαστές του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος  του Πανεπιστημίου Πατρών , κατέχοντας πολύτιμη γνώση  στα θέματα που αφορούν το περιβάλλον δεν αποδεχόμαστε για το μέλλον μας:

 • Να εργαζόμαστε σε εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου που μολύνουν τις θάλασσες μας και εξαφανίζουν φάλαινες και δελφίνια.
 • Να κάνουμε επιθεωρήσεις σε αιολικά νταμάρια υπό την εξάρτηση των επενδυτών.
 • Αρνούμαστε να καταμετράμε πτώματα προστατευόμενων  πτηνών σε αιολικά πάρκα, μιας και η χώρα μας φιλοξενεί τους περισσότερους μεταναστευτικούς διαδρόμους στην Ευρώπη.
 • Δεν δεχόμαστε να βλέπουμε τα βουνά και τα νησιά μας να υφίστανται ανεπανόρθωτη καταστροφή που δεν χωράει αποκατάσταση . 
 • Δεν αποδεχόμαστε να βλέπουμε την ελληνική ύπαιθρο απαξιωμένη και κατακερματισμένη, ΕΝΩ θα μπορούσε να είναι πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών 365 μέρες τον χρόνο και νέοι άνθρωποι να μπορούν να ζήσουν και πέρα από τα αστικά κέντρα, όπως γίνεται σε όλη την υπόλοιπη ΕΕ.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΩΣ ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ

ΑΠΟΣΥΡΕ ΤΟ

Πρωτοβουλία  Μηχανικών Περιβάλλοντος Πανεπιστήμιου ΠατρώνΚατηγορίεςΑ.Π.Ε., Νομοθεσία, Προστατευόμενες περιοχές, Περιβάλλον

Tags: , , , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: