Η μεταναστευτική περιπέτεια των Τρυγονιών

Η «Αθηνά» είναι μια ξεχωριστή και συνάμα πολύτιμη συνεργάτιδα της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας (ΕΟΕ): το θηλυκό Τρυγόνι στο οποίο τοποθετήθηκε δορυφορικός πομπός το περασμένο φθινόπωρο στον Ορνιθολογικό Σταθμό Αντικυθήρων μάς δίνει τη σπάνια ευκαιρία να το «ακολουθήσουμε» στα μεγάλα μεταναστευτικά του ταξίδια.

Ακολουθώντας το σήμα του δορυφορικού πομπού της, η ΕΟΕ παρακολούθησε την «Αθηνά» να αναχωρεί πέρσι στα μέσα Σεπτέμβρη από τα Αντικύθηρα και να φτάνει στην υποσαχάρια Αφρική, στην περιοχή του Νοτιοδυτικού Σουδάν, όπου περνά τον χειμώνα, μετά από σχεδόν έναν μήνα και διάσχιση 3.000 χιλιομέτρων. Με τον ερχομό της άνοιξης, άνοιξε ξανά τα φτερά της για τους τόπους αναπαραγωγής στην Ευρώπη. Το ταξίδι είναι πολύ δύσκολο: χρειάζεται να ξεπεράσει δύο μεγάλα εμπόδια, την έρημο Σαχάρα και τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Αλλά η «Αθηνά» τα κατάφερε! Διασχίζοντας το Τσαντ και τη Λιβύη άφησε πίσω της την έρημο Σαχάρα και μετά από μια στάση για ξεκούραση και ανεφοδιασμό στη χερσόνησο της Κυρηναϊκής στις ανατολικές ακτές της Λιβύης, ξεκίνησε για τη διάσχιση της Μεσογείου. Περνώντας πάνω από τα Κύθηρα, σταμάτησε στη νοτιοανατολική Πελοπόννησο και μετά από δύο βράδια έφτασε πριν από λίγες μέρες στον Θεσσαλικό κάμπο, που αποτελεί δημοφιλή σταθμό ανεφοδιασμού για τα σποροφάγα μεταναστευτικά πουλιά. Από εκεί θα κατευθυνθεί βορειότερα για την περιοχή όπου θα φωλιάσει, πιθανώς κάποια χώρα των Βαλκανίων.

Δεν είναι όλα ρόδινα για τα Τρυγόνια: Σύμβολο ομορφιάς, αγάπης και συντροφικότητας από τα αρχαία χρόνια, το Τρυγόνι είναι το μόνο από την οικογένεια των Περιστεριδών στην Ευρώπη που μεταναστεύει σε μεγάλες αποστάσεις. Τα τελευταία χρόνια οι πληθυσμοί του είδους έχουν υποστεί δραματική μείωση, που φτάνει έως και το 80%, κάτι που οδήγησε στην κατάταξή του ως Τρωτό είδος στον Κόκκινο Κατάλογο της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN). Η απώλεια των ενδιαιτημάτων του εξαιτίας της επέκτασης των ανθρώπινων δραστηριοτήτων έχει παίξει καθοριστικό ρόλο, όμως στις Μεσογειακές χώρες η λαθροθηρία αποτελεί κρίσιμο παράγοντα που επιτείνει την απειλή.

Σύμφωνα με την ΕΟΕ, «ειδικά το ανοιξιάτικο κυνήγι, παράνομο ήδη από το 1983 στη χώρα μας, αποτελεί πραγματικό έγκλημα απέναντι στα εξουθενωμένα και αδυνατισμένα Τρυγόνια, μετά το δύσκολο ταξίδι τους: ένα έγκλημα με στόχο πουλιά που έρχονται για να φωλιάσουν. Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στα Ιόνια Νησιά, που παρά τις δεκαετίες απαγόρευσης, εξακολουθεί να θεωρείται από μερίδα του τοπικού πληθυσμού “παραδοσιακή” δραστηριότητα. Ακόμη και αυτή τη στιγμή, με την πανδημία του κορωνοϊού να έχει επιβάλει περιορισμό των μετακινήσεων, στα νησιά-περάσματα των Τρυγονιών υπάρχουν κάννες στραμμένες εναντίον τους. Η ενημέρωση για τους κινδύνους της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας και η πίεση για την εφαρμογή του νόμου είναι ένας από τους στόχους που έχει θέσει η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία ώστε να γίνει παρελθόν αυτή η βάρβαρη πρακτική».

«Εμείς θέλουμε η «Αθηνά» να συνεχίσει να εκπέμπει το σήμα της. Ποιος θα ήθελε να δει τον πομπό της να σβήνει από τον χάρτη;», τονίζει η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία.

Η σημασία της τηλεμετρίας: Η τοποθέτηση δορυφορικών πομπών αποτελεί ένα πολύτιμο όπλο στη μάχη για τη διάσωση του Τρυγονιού. Ο ελαφρύς πομπός, βάρους μερικών γραμμαρίων, μεταδίδει σήματα μέσω δορυφόρου,  τα οποία επιτρέπουν την ιχνηλάτηση των μεταναστευτικών διαδρομών και τον προσδιορισμό των σημαντικών ενδιάμεσων σταθμών, καθώς και των περιοχών διαχείμασης και φωλιάσματος.

Ο όγκος των σημαντικών πληροφοριών που συγκεντρώνονται σε  σχεδόν πραγματικό χρόνο βοηθά στον εμπλουτισμό της επιστημονικής γνώσης με πολύτιμα στοιχεία, αλλά και τον σχεδιασμό στοχευμένων δράσεων διατήρησης του είδους, ώστε να αντιμετωπιστούν οι απειλές για τα Τρυγόνια.

Το πρόγραμμα δορυφορικής τηλεμετρίας που επέτρεψε να παρακολουθούμε τις συναρπαστικές διαδρομές της «Αθηνάς» είναι μια πρωτοβουλία του Σουηδικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας σε συνεργασία με την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Marie-Claire Cronstedts, με την υποστήριξη της ΣΑΝΗ Α.Ε. Υλοποιείται στον Ορνιθολογικό Σταθμό Αντικυθήρων, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, όπου κάθε άνοιξη και κάθε φθινόπωρο δακτυλιώνονται χιλιάδες πουλιά, προσφέροντας έτσι πολύτιμα στοιχεία στη μελέτη του μεταναστευτικού διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου.

Μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος δορυφορικοί πομποί σε 5  Τρυγόνια, ενώ το ερχόμενο φθινόπωρο, επιτρεπόντων των περιορισμών εξαιτίας του κορωνοϊού, θα τοποθετηθούν και άλλοι πομποί για τη μελέτη των μεταναστευτικών διαδρομών των πουλιών προς την Αφρική και την επιστροφή τους την επόμενη άνοιξη και πάλι στην Ευρώπη και τη χώρα μας.

Πληροφορίες: www.ornithologiki.gr
ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Θήρα

Tags: , , , , , , , ,

4 replies

 1. Εχεις μεγαλο προβλημα και αυτο φαινεται με το πως γραφεις.Οι κυνηγοι αποτελουν και αυτοι ενα ιδιαιτερο κοματι της κοινωνιας των πολιτων.Ειναι αυτοι που θα βγουν στα βουνα να απολαυσουν την φυση και να εκφραστουν μεσα απο το αρχεγωνο ενστικτο της επιβιωσης.Ειναι επισης αυτοι που πρωτοι θα στηριξουν την υπαρξη ολων των θηραματων θετοντας περιορισμους στην θηρευση.Εαν ασυνειδητοι κυνηγοι παρανομουν αυτους η πλειονοτητα των κυνηγων τους καταδικαζει.Γι αυτο υπαρχει η θηροφυλακη και η νομοθεσια για να προστατευση τα θηραματα απο αυτους.
  Αυτο το μενος που εχει καλυτερα να το διοχευτεσεις σε αυτους που κρατουν οπλα για να θηρευσουν ανθρωπους , να υποδουλωσουν συνειδησεις και λαους που ετυχαν οι τοποι τους να ευρισκονται σε γεοπολιτικα συμφεροντα ειτε να ειναι πλουσια σε ενεργειακα αποθεματα.

  • Όποιος απολαμβάνει να σκοτώνει ανυπεράσπιστα πλάσματα και το αποκαλεί “σπορ” το λιγότερο που του πρέπει είναι να τον πάνε να το κλείσουν στο ψυχιατρείο! Δεν υπάρχει άθλημα όπου μόνο ο ένας γνωρίζει τους κανόνες , και το να χύνεται το αίμα των τρυγωνιων, είναι ένα έγκλημα, που φανερώνει το αρχέγονο μίσος της καρδιάς σας. .

 2. Να τσακίσουμε τους κυνηγούς γενικά και παντού! Να ξεβρομίσει ο τόπος και να βρουν την υγεία τους και την ηρεμία τους τα πουλιά.

  • Απευθύνομαι προς τη διαχείριση της ιστοσελίδας και ρωτώ με ποια κριτήρια γίνεται έλεγχος των σχολίων;
   Όταν κάποιος γράφει να τσακίσουμε μία κοινωνική ομάδα που αριθμεί 200.000 Έλληνες πολίτες, γονιούς, παιδιά, παπούδες, γενικά και παντού και εσείς το αναπαράγετε, υποβαθμίζεται το επίπεδο της αξιόλογης κατά τα άλλα ενημέρωσης που παρέχετε. Λυπηρό , ύποπτο και επικίνδυνο.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: