Κοζάνη: Λήψη μέτρων για την αρκούδα που εντοπίστηκε έξω από την πόλη

(Φωτογραφία αρχείου)

Στη λήψη έκτακτων διαχειριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση περιστατικού προσέγγισης αρκούδας, στην περιοχή Νιάημερος-Αηλιόστρατα στα όρια της πόλης της Κοζάνης, προχώρησε σήμερα η Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης κρίσεων για θέματα που σχετίζονται με την άγρια πανίδα και τις δραστηριότητες του ανθρώπου.

Πρόκειται για μια νεαρή αρκούδα με το μικρό της που προκάλεσε ζημιές σε κυψέλες μελισσοκόμων της περιοχής. Το περιστατικό και την παρουσία της… αρκουδοοικογένειας στην περιοχή, επιβεβαίωσε μετά από αυτοψία η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του Δασαρχείου Κοζάνης. Προκειμένου να δημιουργηθεί αφιλόξενο περιβάλλον στις συνήθειες του ζώου αποφασίστηκε σε συνεργασία με τον δήμο Κοζάνης, η καθημερινή αποκομιδή απορριμμάτων κατά την δύση του ηλίου και στην συνέχεια το πλύσιμο των κάδων ώστε να είναι καθαροί κατά την διάρκεια της νύκτας καθώς και η συγκρότηση νυχτερινών περιπόλων σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ» και την ΚΟΜΑΘ που όταν εντοπίζουν το ζώο, να απομακρύνεται με την βοήθεια ειδικών αποτρεπτικών μέσων. Επίσης τα μέλη του συντονιστικού συστήνουν στους μελισσοκόμους να τοποθετήσουν ηλεκτροφόρες περιφράξεις περιμετρικά των εγκαταστάσεών τους.

Σύμφωνα με το Δασαρχείο Κοζάνης ερευνάται η δυνατότητα χρήσης θερμικής κάμερας και ιπτάμενου μέσου προκειμένου να διερευνηθεί αν το ζώο έχει δημιουργήσει φωλιά στην περιοχή. Τα μέλη της Επιτροπής συστήνουν στους κατοίκους αυτή την περίοδο να αποφεύγουν την συγκεκριμένη περιοχή και εάν αντιληφθούν την παρουσία ζώου να ενημερώσουν άμεσα το Δασαρχείο Κοζάνης 24610-95505 ή την Αστυνομία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Η ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας

Στη λήψη συγκεκριμένων διαχειριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του πρόσφατου περιστατικού προσέγγισης αρκούδας σε κατοικημένη περιοχή και συγκεκριμένα την εμφάνιση αρκούδας στην περιοχή Νιάημερος-Αηλιόστρατα-Αρίνταγας της πόλης Κοζάνης, προχώρησαν οι εμπλεκόμενες στη διαχείριση περιστατικών προσέγγισης-αλληλεπίδρασης αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές, υπηρεσίες και φορείς.

Η σύγκλιση της Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων υπό την εποπτεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κρίθηκε επιβεβλημένη μετά την επιβεβαίωση των περιστατικών από την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του Δασαρχείου Κοζάνης, η οποία πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή στις 12/05/2020 μετά τη σχετική ενημέρωση των μελισσοκόμων, οι κυψέλες των οποίων δέχτηκαν επιθέσεις από την αρκούδα.

Η συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής έγινε σήμερα Παρασκευή 15/05/2020 στις 11:30 π.μ. στην αίθουσα «Μέγας Αλέξανδρος» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, με τη συμμετοχή των Προϊσταμένων της Διεύθυνσης Δασών Κοζάνης (προεδρεύων της Επιτροπής), του Δασαρχείου Κοζάνης & του Δασαρχείου Τσοτυλίου, του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, εκπροσώπων των Δήμων Κοζάνης και Εορδαίας, του Προϊσταμένου του ΕΛΓΑ και εκπροσώπου της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας (ΚΟΜΑΘ), για την αξιολόγηση του περιστατικού προσέγγισης της αρκούδας στην περιοχή Νιάημερος-Αηλιόστρατα-Αρίνταγας του Δήμου Κοζάνης και τη λήψη διαχειριστικών μέτρων.

Υπενθυμίζουμε ότι έργο της ανωτέρω Επιτροπής είναι η λήψη σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, κοινά αποδεκτής απόφασης για την αντιμετώπιση του εκάστοτε περιστατικού προσέγγισης αρκούδας-ανθρώπου, με βάση τα ευρήματα της επί τόπου εξέτασης που παρουσιάζονται από την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ) και τα συμπεράσματά της αναφορικά με την κλιμάκωση της συμπεριφοράς του ζώου.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν μεταξύ άλλων :

  • η καθημερινή αποκομιδή (η όσο πιο συχνή είναι εφικτό) των απορριμμάτων ιδιαίτερα κατά τις απογευματινές ώρες & συχνό πλύσιμο των κάδων ώστε να είναι καθαροί τη νύχτα,
  • η ενημέρωση των κατοίκων με κάθε πρόσφορο μέσο να μην αφήνουν τροφή οποιαδήποτε μορφής σε σημεία που έχει παρατηρηθεί η παρουσία του ζώου
  • η εποπτεία του χώρου από το Δασαρχείο Κοζάνης και την Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης (με συνδρομή και άλλων αρμοδίων φορέων) καθώς και η διερεύνηση της δυνατότητας ενεργοποίησης μικτού περιπόλου και η ενδεχόμενη χρήση θερμικής κάμερας & drone για την αναζήτηση του ζώου
  • η άμεση συνεργασία με την Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ» και την ΚΟΜΑΘ, για την εφαρμογή σχεδίου απομάκρυνσης του ζώου από την περιοχή με νυχτερινά περίπολα και αποτρεπτικά μέσα, στο πλαίσιο λειτουργίας της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης
  • η διερεύνηση της δυνατότητας τοποθέτησης κάμερας ώστε να εντοπιστεί η διαδρομή και η φωλιά του ζώου
  • η ενημέρωση των μελισσοκόμων και του Μελισσοκομικού Συλλόγου Κοζάνης για την τοποθέτηση ηλεκτροφόρας περίφραξης στις εγκαταστάσεις τους

Παρακαλούνται οι κάτοικοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην προσεγγίζουν την περιοχή Νιάημερος-Αηλιόστρατα-Αρίνταγας και σε περίπτωση που αντιληφθούν την αρκούδα να ειδοποιήσουν αμέσως το Δασαρχείο Κοζάνης (24610-95505) ή την Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης.

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας




ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Δασική Υπηρεσία

Tags: , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: