Από την Εθνική Στρατηγική για τα Δάση, στο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων

Την κατάρτιση ενός Εθνικού Σχεδίου Αναδασώσεων ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση με την ΟΝΝΕΔ (ONNEDtalks), με θέμα «Η πράσινη ατζέντα της κυβέρνησης».

Όπως δήλωσε, «για την πυροπροστασία και τις αναδασώσεις παραλάβαμε από το ΣΥΡΙΖΑ ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα 245 εκατ. ευρώ με μηδενική απορρόφηση και συμβασιοποίηση. Ήδη έχουμε καταφέρει και έχουν υποβληθεί προτάσεις πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Καταρτίζουμε παράλληλα ένα Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων. Το σχέδιο αυτό θα το συζητήσουμε με τον Πρωθυπουργότο επόμενο χρονικό διάστημα και θα απευθυνθούμε σε κάποιο κοινωφελές ίδρυμα για να το χρηματοδοτήσει ή συγχρηματοδοτήσει σε βάθος κάποιων ετών. Είμαστε εξαιρετικά πίσω στις αναδασώσεις, όχι μόνο σε σχέση με την Πορτογαλία, αλλά ακόμα και σε σχέση με την Τουρκία. Αυτό το μεγάλο και φιλόδοξο πρόγραμμα αναδασώσεων πρέπει να στηριχθεί από όλους τους Έλληνες πολίτες και κυρίως από τους νέους, γι’ αυτό τους απευθύνουμε πρόσκληση να το αγκαλιάσουν».

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Χατζηδάκης δεν ανέφερε τίποτα για την καθ’ ύλην αρμόδια Δασική Υπηρεσία ούτε για το Σχέδιο Στρατηγικής Ανάπτυξης της Δασοπονίας 2018-2038, τη γνωστή «Εθνική Στρατηγική για τα Δάση» (ΕΣΔ). Άραγε για τον κ. Χατζηδάκη, ένα εθνικό πρόγραμμα αναδασώσεων δεν αποτελεί βασικό μέρος της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση;

Όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ, «η συγγραφή της ΕΣΔ έγινε κύρια από 30μελής ομάδα εργασίας στην οποία συμμετείχαν όλα τα σχετικά ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας, αλλά και ανώτατα στελέχη του ΥΠΕΝ και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

»Πρωτόλειο υλικό της ΕΣΔ ήταν θεματικές συνεδριάσεις της Μόνιμης επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων και δυο συμμετοχικά εργαστήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στα οποία συμμετείχαν 250 άτομα και εκπρόσωποι 90 φορέων (συναρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίεςτου ΥΠΕΝ, φορείς εποπτευόμενοι από το ΥΠΕΝ (όπως είναι οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών), ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα, επιστημονικοί φορείς, παραγωγικοί φορείς, ΓΕΩΤΕΕ, συνδικαλιστικές οργανώσεις, ΜΚΟ, κυνηγετικές οργανώσεις, η δασική βιομηχανία και ορειβατικοί σύλλογοι).

»Σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης είχε αναρτηθεί προς διαβούλευση στη διαδικτυακή σελίδα opengov.gr, συγκεντρώνοντας 315 σχόλια, τα οποία ενσωματώθηκαν στην τελική Υπουργική Απόφαση».

Η υ.α. 170195/758/26.11.2018 (Β´ 5351) “Σχέδιο Στρατηγικής Ανάπτυξης της Δασοπονίας 2018-2038 (Εθνική Στρατηγική για τα Δάση)” εκδόθηκε επί θητείας του κ. Σωκράτη Φάμελλου, ως αναπλ. υπουργού Περιβάλλοντος, αρμόδιου για τα δάση. Ενώ ο κ. Φάμελλος αναφέρεται πολύ συχνά στην Εθνική Στρατηγική για Δάση, δεν συμβαίνει το ίδιο με τον τωρινό υπουργό Περιβάλλοντος, τον κ. Κωστή Χατζηδάκη. Σαν να μην υπήρξε ποτέ…

dasarxeio.comΚατηγορίεςΔασική Πολιτική

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: