Οι δασικές πυρκαγιές στο επίκεντρο των επισκέψεων του Ν. Χαρδαλιά σε Γρανίτσα Ευρυτανίας, Πρέσπες, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

Το καίριο θέμα των δασικών πυρκαγιών θα είναι στο επίκεντρο των επισκέψεων που θα πραγματοποιήσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε Γρανίτσα Ευρυτανίας, Πρέσπες, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.

Ειδικότερα, σήμερα θα βρεθεί στη Γρανίτσα Ευρυτανίας, όπου στις 17:00 θα εγκαινιάσει το νέο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο της περιοχής των Αγράφων. Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), με τη λειτουργία του νέου Κλιμακίου ικανοποιείται ένα αίτημα δεκαετιών των φορέων της περιοχής, η οποία χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερες γεωμορφολογικές και δασικές συνθήκες που καθιστούσαν αναγκαία την ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων, προκειμένου να θωρακιστεί έναντι φυσικών απειλών, ιδίως στον τομέα της δασοπυρόσβεσης. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τη ΓΓΠΠ το εν λόγω κλιμάκιο είχε ιδρυθεί στα χαρτιά από το 2009, αλλά ουδέποτε είχε προχωρήσει η δημιουργία και λειτουργία του.

Ο Ν.Χαρδαλιάς στη συνέχεια θα μεταβεί στις Πρέσπες, όπου την Κυριακή στις 12:00 θα εγκαινιάσει το νέο εποχικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πρεσπών. Οπως αναφέρει η ΓΓΠΠ η ενίσχυση της δασοπροστασίας στην περιοχή κρίθηκε ως ιδιαίτερα επιβεβλημένη, καθώς πρόκειται για τοποθεσία του δικτύου Natura 2000, αποτελεί δηλαδή προστατευόμενο βιότοπο ιδιαίτερης περιβαλλοντικής αξίας με αυξημένες και επιτακτικές ανάγκες προστασίας.

Το απόγευμα της Κυριακής, ο υφυπουργός θα μεταβεί στις εγκαταστάσεις της 113 Πτέρυγας Μάχης στη Θεσσαλονίκη, όπου θα επισκεφθεί την 383 Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης, στην οποία βρίσκονται τα Canadair CL-415. Θα συναντηθεί με τους πιλότους και το προσωπικό της Μοίρας, καθώς και με τα στελέχη του πεζοπόρου τμήματος της 2ης Ε.Μ.Α.Κ. Αμέσως μετά, πρόκειται να μεταβεί στο Αεροδρόμιο «Μακεδονία», όπου θα έχει συνάντηση, στις 16:45, με τα υγειονομικά κλιμάκια δειγματοληψίας για τον COVID-19, τα οποία λειτουργούν υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ενόψει της επανέναρξης των πτήσεων εξωτερικού προς το Αεροδρόμιο από 15 Ιουνίου.

Αργότερα, ο Ν.Χαρδαλιάς θα μεταβεί στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, όπου θα έχει σύσκεψη στις 18:30 με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, τους δημάρχους της περιοχής και ανώτατα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας. Σκοπός της συνάντησης είναι η εκτίμηση της κατάστασης στον απόηχο της χθεσινής πυρκαγιάς στο Αγιον Ορος, αλλά και η ολοκληρωμένη αποτίμηση των μέτρων δασοπυρόσβεσης για τη θωράκιση της περιοχής της Χαλκιδικής, ειδικά μετά την απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Πολιτικής Προστασίας για την σύσταση και λειτουργία έξι νέων εποχικών πυροσβεστικών κλιμακίων στην περιοχή.

Τέλος, τη Δευτέρα 15 Ιουνίου, στις 13:15, ο υφυπουργός μαζί με κλιμάκια της ΓΓΠΠ, θα υποδεχθεί την πρώτη πτήση εξωτερικού που προσγειώνεται στο Αεροδρόμιο «Μακεδονία» από το Μόναχο, σηματοδοτώντας το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου για τη Βόρεια Ελλάδα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι τον Νίκο Χαρδαλιά θα συνοδεύουν ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, καθώς και στελέχη της Ομάδας Πρώτης Απόκρισης (ΟΠΑ) της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: