Απόψεις-προβληματισμοί επί της Υ.Α για τα τοπογραφικά διαγράμματα


Απόψεις – Προβληματισμοί μετά την από 06-04-2020 Διάταξη της ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/110243/4885/12-12-2019 (Β’ 4765) Υ.Α. κατ’ εφαρμογή του άρθρου 40 του ν. 4409/2016 και του άρθρου 57 του ν. 4602/2019.

Του Παναγιώτη Κορισιάνου

​Μετά την παραπάνω από 06-04-2020 Διάταξη της ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/110243/4885/12-12-2019 (Β´ 4765) Υ.Α. κατ’ εφαρμογή του άρθρου 40 του ν. 4409/2016 και του άρθρου 57 του ν. 4602/2019 καθώς και των αναφερομένων Νόμων όπως 4409/2016 και 4602/2019, φαίνεται ολοφάνερα μία μετωπική Συντεχνιακή επίθεση των Μηχανικών του ΤΕΕ, που υλοποιείται από τη σημερινή κυβέρνηση. 

Θέλω να επισημάνω ότι κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας μου πάντοτε σε όλα τα κλαδικά συνδικαλιστικά όργανα ΠΚΔ, ΠΕΔΔΥ, ΓΕΩΤΕΕ, πάλευα για την προάσπιση των επιστημονικών αντικειμένων των Δασολόγων καθώς και των άλλων Γεωτεχνικών του πρωτογενούς τομέα και βεβαίως σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή κοινότητα για την άμεση σύνδεση της επιστήμης-έρευνας με την παραγωγή και την διόρθωση των οποίων παθογενειών της Δημόσιας Διοίκησης για την ουσιαστική προσφορά των Γεωτεχνικών υπηρεσιών στη Διοίκηση προς όφελος της κοινωνίας.

​Ανησυχούμε λοιπόν και προβληματιζόμαστε για την τεράστια συντεχνιακή επίθεση των Μηχανικών, μιας ισχυρής επαγγελματικής ομάδας ενός λόμπι που κυριαρχεί στην Ελληνική κοινωνία και ασκεί σφοδρή πίεση στην κυβερνητική πολιτική.

​Λόγω δε της αναδουλειάς και της συρρίκνωσης της Ελληνικής οικονομίας (ΑΕΠ -27%) ελέω μνημονίων και νεοφιλελεύθερων πολιτικών και της και της κρίσης που μαστίζει τον κλάδο των Μηχανικών (όπως οικοδομή πτώση 80% – τεχνικά έργα – κατασκευές 80-90%), καιρός λοιπόν να μπούμε σε άλλα επιστημονικά πεδία που υπάρχει ακόμη δουλειά.

Η ιστορία ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης και η προσφυγή του ΤΕΕ προς το Σ.τ.Ε. για διεύρυνση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, ήταν για αυτούς μονόδρομος.

​Ο υποφαινόμενος κατά τη διάρκεια ημερίδας στο Ινστιτούτο των δασικών ερευνών στην Αθήνα το Δεκέμβριο του 2018, ρώτησα τον αρμόδιο υπουργό «όπως εμείς οι δασολόγοι δεν μπορούμε να κάνουμε έλεγχο στατικό των κτιρίων έτσι και οι Μηχανικοί δεν μπορούν να κάνουν Διαχειριστικές μελέτες στα Δάση, βοσκότοπους και φυτοτεχνικά έργα» ουδεμία απάντηση επί της ουσίας έλαβα.

​Με την παραπάνω Υ.Α. ουσιαστικά επιδιώκεται η εξαφάνιση – συρρίκνωση του Επιστήμονα Δασολόγου καθώς και η διάλυση της Δασικής Υπηρεσίας, διότι για την υποστήριξη των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων του Δημοσίου που ρυθμιζόταν με την παρ. 10 του άρθρ. 28 του Ν.2664/1998 (Σύσταση Τμημάτων Δασικών Χαρτογραφήσεων), με την υποβολή εισήγησης προς το Ν.Σ.Κ. για την έγερση αγωγών του άρθρου 6 του ιδίου Νόμου, το παραπάνω δικόγραφο συνοδευόταν και από υποβολή ηλεκτρονικής υποβολής των τοπογραφικών διαγραμμάτων.

​Με την ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ αυτή Υ.Α. η υποβολή του τοπογραφικού διαγράμματος θα υποβάλλεται από την ειδικότητά του Μηχανικού έστω και αν γνωρίζει το αρμόδιο υπουργείο ότι η Δασική υπηρεσία δεν είχε στις τάξεις της ποτέ Μηχανικούς από την ίδρυση της. 

​Άραγε τι άλλαξε από την ίδρυση των Τμημάτων Δασικών Χαρτογραφήσεων μέχρι σήμερα; ​Οι δασολόγοι επιστήμονες δεν ανταποκρίθηκαν, ήσανεπιστημονικά ανεπαρκείς όλη αυτή την περίοδο;

​Η απάντηση είναι απλή και έχει πολιτικές προεκτάσεις επειδή ακριβώς οι Δασολόγοι υπερασπίστηκαν με ακρίβεια και επιστημονικό ζήλο τα ιδιοκτησιακά συμφέροντα του Δημοσίου, κόντρα στα συμφέροντα του Κεφαλαίου, κόντρα στους επιδοτούμενους μεγαλοεπενδυτές ειδικά στις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε άλλου είδους επενδύσεις που μόνο καταστροφή των φυσικών οικοσυστημάτων θα επιφέρουν και σε αυτό το μήκος κύματος κινείται το αρμόδιο Υπουργείο, δηλαδή στην καταστροφή των φυσικών πλουτοπαραγωγικών πηγών ταξικά απέναντι στην κοινωνία και υπέρ των συμφερόντων του Μεγάλου Κεφαλαίου.

​Το εμπόδιο λοιπόν σε αυτήν τη σχιζοφρενική λογική της δήθεν ανάπτυξης είναι οι Δασολόγοι και η Δασική Υπηρεσία που εκφράζει και δουλεύει το βασικό Δασολογικό αξίωμα της αειφορίας των καρπώσεων.

​Επί της ουσίας λοιπόν ας απαντήσουν οι αρχιτέκτονες αυτής της Υπουργικής απόφασης:

Παρατήρηση πρώτη: Γνωρίζετε κύριοι το πρόγραμμα σπουδών της Δασολογίας και τι διδάσκονται; …όπως τοπογραφία, δασική οδοποιία, δορυφορική τηλεπισκόπηση, δασική φωτοερμηνεία κλπ;

Παρατήρηση δεύτερη: Γνωρίζετε κύριοι τι λέει το ΠΔ 344/2000 «περί επαγγελματικών δικαιωμάτων των Γεωτεχνικών»;

Παρατήρηση Τρίτη: Γνωρίζετε τι λέει η Δασική νομοθεσία Δασικός Κώδικας 86/69, Ν.998/79, Ν3208/2002, Ν2664/1998 κλπ, όλο το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για τα δάση που σημειωτέον το 65% είναι Δημόσια;

Παρατήρηση Τετάρτη: Γνωρίζετε ότι από την ίδρυση της Δασικής Υπηρεσίας οι Δασολόγοι έκαναν και ήλεγχαν τοπογραφικά για παράνομες εκχερσώσεις, κηρύξεις αναδασωτέων, πυρκαγιές κλπ, καθώς και όλα τα τεχνικά έργα που οι Δασολόγοι έκαναν τόσα χρόνια;

​Ύστερα από τα παραπάνω δεν θα συνεχίσω λόγω χώρου να εκφράζω τις απόψεις μο, απλά έθεσα την αγωνία και τον προβληματισμό μουεάν επικρατήσουν αυτές οι πολιτικές αντιλήψεις, δηλαδή αυτή η ανθρωποφαγία μεταξύ των επιστημόνων που θα είναι σε βάρος της κοινωνίας και οι συνθήκες που θα δημιουργηθούν θα θυμίζουν τριτοκοσμικές χώρες.

​Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει το λόγο, παρά τα χρόνια προβλήματά του, που κινιόταν πάντα σε ένα επίπεδο κυβερνητικού συνδικαλισμού, των διαδρόμων των Υπουργείων και των μη αντιπαραθέσεων και σύγκρουσης απέναντι στις Κυβερνητικές ταξικές πολιτικές, καιρός για ανασύνταξη, για την αυτονομία των μαζικών χώρων και την διεκδίκηση των κλαδικών μας επαγγελματικών, εργασιακών δικαιωμάτων με ποικίλες μορφές πάλης και φυσικά την προσφυγή μας στα Ανώτατα Δικαστήρια, διότι παρά τις επιλεκτικές της αποφάσεις ελπίζουμε να επικρατήσει το δίκαιο του κλάδου μας προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας.

 

Τα ενυπόγραφα κείμενα δημοσιεύονται αυτούσια και εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ’ ανάγκη με την άποψη του dasarxeio.comΚατηγορίεςΑπόψεις, Κτηματολόγιο, Νομοθεσία

Tags: , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: