Διήμερο Εκδηλώσεων Διάχυσης Αποτελεσμάτων του Προγράμματος για τη Γενετική Παρακολούθηση των Ευρωπαϊκών Δασών (LIFEGENMON)

Οι ερευνητικές ομάδες του Έργου «LIFE+ για τη Γενετική Παρακολούθηση των Ευρωπαϊκών Δασών (LIFEGENMON)», από το Εργαστήριο Δασικής Γενετικής & Βελτίωσης Δασοπονικών Ειδών, της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ) και από την Γενική Διεύθυνση Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης (Α.Δ.Μ-Θ), διοργανώνουν στο πλαίσιο  του έργου, Διήμερο Εκδηλώσεων Διάχυσης των Αποτελεσμάτων, για τη Γενετική Παρακολούθηση και την Προστασία των Γενετικών Πόρων, την περίοδο 09-10 Ιουλίου 2020 στη Αθήνα.

Η διασφάλιση της γενετικής μας κληρονομιάς, είναι το διαβατήριο του πλανήτη, για το μέλλον. Η γενετική ποικιλότητα των δασών, είναι απαραίτητη για την επιβίωση και την προσαρμογή τους,  σε ένα περιβάλλον βιοτικών και αβιοτικών καταπονήσεων, καθώς και συνεχών περιβαλλοντικών μεταβολών, που επιτείνονται από τα ισχυρά φαινόμενα κλιματικής αλλαγής. Η προστασία ωστόσο των γενετικών πόρων, δηλαδή της βιοποικιλότητας των γονιδίων στη φύση, αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις. Τη λύση στο πρόβλημα της ολοκληρωμένης προστασίας των γενετικών πόρων, καλείται να δώσει η γενετική παρακολούθηση, μια μεθοδολογία με προγνωστικής αξία, που διερευνά τις χρονικές μεταβολές της γενετικής ποικιλότητας των δασών.

Η έρευνα αιχμής που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη γενετική παρακολούθηση, τα αποτελέσματα της και η εφαρμογή της στην προστασία και διαχείριση των δασών και των δασικών εκτάσεων, συνιστούν τη θεματολογία της Επιστημονικής Συνάντησης. Στο έργο συμμετέχουν τρεις χώρες (Γερμανία, Ελλάδα, Σλοβενία) και έξι εταίροι. Στη συνάντηση θα συμμετέχουν περισσότεροι από 20 εκπρόσωποι φορέων, ερευνητικών ιδρυμάτων και πανεπιστημίων, που σχετίζονται με την προστασία της βιοποικιλότητας και ιδιαιτέρως των γενετικών πόρων των δασικών οικοσυστημάτων στην Ελλάδα.

Η ανοιχτή Επιστημονική Συνάντηση, θα διεξαχθεί την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020 ,στο Αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Δασικών Μεσογειακών Οικοσυστημάτων, στα Ιλίσια, ενώ την Παρασκευή 10 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων, ερευνητικών ιδρυμάτων και πανεπιστημίων .

Επίσημη Έναρξη: Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020, ώρα 9.00 π.μ., Αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, Ιλίσια Αττικής.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [305.64 KB]ΚατηγορίεςΣυνέδρια - Ημερίδες

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: