Τεχνικοί Δασικής Προστασίας

Μια νέα ομάδα δημιουργήθηκε πρόσφατα στον χώρο του Facebook με την ονομασία «ΔΕ Ειδικοί/Τεχνικοί Δασικής Προστασίας», από αποφοίτους Ειδικούς Δασικής Προστασίας, με σκοπό την καλύτερη και αποτελεσματικότερη ανάδειξη και προβολή επαγγελματικών και επιστημονικών θεμάτων που αφορούν τον κλάδο καθώς επίσης και την υποστήριξη του έργου του επαγγελματικού Συλλόγου τους. Οι υπεύθυνοι καλούν όλους τους επαγγελματίες Ειδικούς Δασικής προστασίας καθώς επίσης και κάθε απασχολούμενο στον χώρο, να πλαισιώσουν και να στηρίξουν την ιδιαίτερα αξιόλογη και εποικοδομητική προσπάθεια που γίνεται στον Σύλλογο, η οποία προάγει και αναδεικνύει ολόκληρο τον νευραλγικό αυτό κλάδο και τα μέλη του.

Ο Δασοφύλακας ασχολείται με την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων από τις πυρκαγιές, τις καταστροφές, τις δασικές παραβάσεις και καταπατήσεις. Είναι υπεύθυνος για τη φύλαξη και προστασία του δασικού πλούτου από κάθε κίνδυνο αλλοίωσης ή καταστροφής του. Στα καθήκοντά του περιλαμβάνονται η αστυνόμευση των δασών για την αποτροπή παραβάσεων (π.χ. παράνομη βοσκή, παράνομη υλοτόμηση, έλεγχος της χλωρίδας), η διαχείριση ελεγχόμενων κυνηγετικών περιοχών και η προστασία των καταφυγίων των ζώων, η αποτροπή καταπάτησης δασικών εκτάσεων, ο εντοπισμός μολύνσεων και ασθενειών στα δένδρα, η προφύλαξη των δασών από τις πυρκαγιές ή άλλες καταστροφές, η στελέχωση δασικών σταθμών και πυροσβεστικών μονάδων.

Σε περίπτωση που αντιλαμβάνεται παραβάσεις, ο Δασοφύλακας παρεμβαίνει άμεσα, αν είναι εφικτό, όπως σε περιπτώσεις παράνομης θήρας. Μπορεί να παρέμβει και έμμεσα, όπως στις περισσότερες περιπτώσεις καταπάτησης δασικών εκτάσεων, συντάσσοντας αναφορές και εκθέσεις στους προϊσταμένους του. Συχνά, χρειάζεται να παραστεί ως μάρτυρας ενώπιον των δικαστικών αρχών, για να καταθέσει κατά των παραβατών. Το επάγγελμα έχει μεγάλη σημασία για το κοινωνικό σύνολο, καθώς τα δάση παρέχουν σημαντικές πρώτες ύλες στον άνθρωπο, αποτελούν πηγή ζωής και αναψυχής και είναι φυσικοί βιότοποι.

Η Δασική Προστασία αφορά όλους μας, είτε πρόκειται για το εξειδικευμένο προσωπικό των αρμοδίων υπηρεσιών είτε για τους επιστήμονες και τους εν γένει επαγγελματίες του χώρου είτε και για τον απλό, υπεύθυνο και ενεργό πολίτη σε κάθε περιοχή της χώρας. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι βρισκόμαστε στο μέσο του καλοκαιριού και η υπόθεση της Δασικής Προστασίας καθίσταται και πάλι πιο επίκαιρη από ποτέ! Για τούτο η δημιουργία και η δράση του συγκεκριμένου επαγγελματικού Συλλόγου και της σχετικής με αυτόν ομάδας αποτελεί μία πρωτοβουλία που συμβάλλει πολύ σημαντικά στο έργο της δασικής προστασίας στη χώρα μας και στην προαγωγή και υποστήριξη των θεμάτων που αφορούν τον χώρο και τους ανθρώπους του στην πράξη. Ευθύνη όλων μας να πλαισιώσουμε και να στηρίξουμε το έργο τους με κάθε τρόπο! 

Ευχόμαστε στους φίλους Ειδικούς Δασικής Προστασίας να έχουν πάντοτε καλή και δημιουργική επιτυχία στο δύσκολο και απαιτητικό έργο τους, υγεία και ευημερία στους ίδιους και στις οικογένειές τους!!

Η Ομάδα «ΔΕ Ειδικοί/Τεχνικοί Δασικής Προστασίας» βρίσκεται στο fb στη δ/νση: https://www.facebook.com/groups/746336589530072/ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: