Τελικό Συνέδριο του έργου BIOPROSPECT

Το τελικό Συνέδριο του έργου BIOPROSPECT – «Conservation and sustainable capitalization of biodiversity in forested areas» οργανώθηκε διαδικτυακά, την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Ιουλίου 2020 από την επιστημονική ομάδα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Ιωάννη Κυρίτση.

Το έργο BIOPROSPECT υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διακρατικής Συνεργασίας «Βαλκάνια – Μεσόγειος 2014-2020» με τη συμμετοχή 8 εταίρων από 5 χώρες της Βαλκανικής – Μεσογείου, με επικεφαλής εταίρο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης-Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων. Μέσω των δράσεων του έργου BIOPROSPECT διερευνήθηκε και τεκμηριώθηκε η οικονομική αξία και βιώσιμη κεφαλαιοποίηση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημικών υπηρεσιών των δασικών οικοσυστημάτων, και αναπτύχθηκαν προσεγγίσεις & εργαλεία για την αειφόρο διαχείριση, ανάπτυξη και προστασία των περιοχών αυτών.

Το συνέδριο άνοιξε ο επικεφαλής του έργου BIOPROSPECT, Αναπληρωτής Καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) κ. Γεώργιος Μαλλίνης, με την παρουσίαση του συνόλου του έργου, των εταίρων που συνεργάστηκαν, των στόχων καθώς και των δράσεων που υλοποιήθηκαν.

Στη συνέχεια, ο Δρ. Παναγιώτης Μαδέσης, από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, έκανε μία εκτενή παρουσίαση των δράσεων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου σχετικά με τη γενετική παραλλακτικότητα των δασικών ειδών. Η κα. Ειρήνη Χρυσάφη, από την επιστημονική ομάδα του ΔΠΘ, παρουσίασε την προσέγγιση που ακολούθησε το BIOPROSPECT για την αποτίμηση και χαρτογράφηση των δασικών οικοσυστημικών υπηρεσιών, ενώ ο κ. Σπύρος Χιωτέρης, από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, παρουσίασε μία σημαντική εκροή του BIOPROSPECT που αφορούσε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του έργου (one-stop-shop) για τις δασικές οικοσυστημικές υπηρεσίες που μελετήθηκαν στις 5 χώρες του έργου.

Στη δεύτερη ενότητα του Διαδικτυακού Συνεδρίου, η Project Officer του περιφερειακού γραφείου Ανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας του IUCN, κα. Meyer Kristin, τόνισε την αναγκαιότητα υιοθέτησης των «Λύσεων βασισμένων στη Φύση» (nature-based solutions) για τη διαχείριση του περιβάλλοντος και παρουσίασε δράσεις του IUCN που υλοποιούνται στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης. Ο Δρ. Ιωάννης Κόκκορης, επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Πατρών, παρουσίασε τις τρέχουσες εξελίξεις αναφορικά με τη χαρτογράφηση και αποτίμηση των οικοσυστημικών υπηρεσιών στην Ελλάδα κάνοντας ειδική αναφορά στην ενσωμάτωσή τους στην εκπαίδευση, στην πολιτική και στη λήψη αποφάσεων. Στη συνέχεια, η Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Twente της Ολλανδίας, κα. Ευαγγελία Δράκου, παρουσίασε τις διαδικασίες και προσεγγίσεις που λαμβάνουν χώρα κατά την αξιολόγηση των οικοσυστημικών υπηρεσιών στη λήψη αποφάσεων σε διεθνές επίπεδο και τόνισε το ρόλο που διαδραματίζει η λήψη ανατροφοδότησης από χρήστες. Ο Δρ. Ιάσονας Διάφας, ανέδειξε τη βιοποικιλότητα των εδαφών και το ρόλο της στην παροχή δασικών οικοσυστημικών υπηρεσιών. Τέλος, ο Καθηγητής του Swedish University of Agricultural Sciences κ. Κωνσταντίνος Καραντινινής έκανε μία εκτενή παρουσίαση των μελλοντικών προοπτικών που έρχονται μέσα από τη νέα ΚΑΠ καθώς και την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ που προωθούν την βιοποικιλότητα και την αειφορία.

Κατά την τρίτη ενότητα του Διαδικτυακού Συνεδρίου, αναπτύχθηκε μία πολύ ενδιαφέρουσα τράπεζα ιδεών γύρω από το τρίπτυχο «Βιοποικιλότητα, Οικοσυστημικές υπηρεσίες δασών και Βιο-προοπτική», την μελλοντική του ανάπτυξη και τις δυνατότητες που μπορούν να δημιουργηθούν. Στη συζήτηση έλαβαν μέρος: ο Δρ. Ιωάννης Μητσόπουλος, σύμβουλος του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στέλεχος του Τμήματος Προστατευόμενων Περιοχών, η Kαθηγήτρια Miglena Zhiyanski, από τη Βουλγαρική Ακαδημία των Επιστημών, ο κ. Jurant Dika, εξωτερικός συνεργάτης-σύμβουλος για το Δήμο Vrapcisht της Βόρειας Μακεδονίας, ο Δρ. Δημήτρης Ζάγκας, από την OLYMPOS EnvironmentalServices Consulting, ο Δήμαρχος του Δήμου Maliq Αλβανίας, Gezim Topciu καθώς και η συνεργάτης του δημάρχου Kamela Muçollari, ο Καθηγητής Ivan Mincev και ο επιστημονικός συνεργάτης Δρ. Vladimir Stojanovski, του Πανεπιστημίου Cyril & Methodius των Σκοπίων καθώς και η Project Officer του έργου κα. Χριστίνα-Μαρία Μπατέκα.

Τη διοργάνωση του Διαδικτυακού Συνεδρίου και το συντονισμό των ομιλητών είχε ο κ. Παναγιώτης Τσολακίδης, Δασολόγος – Σύμβουλος Ανάπτυξης.

Το σύνολο του συνεδρίου μπορείτε να το παρακολουθήσετε μέσω Facebook στον παρακάτω σύνδεσμο (https://www.facebook.com/watch/?v=3066978906752947) ή στον ιστότοπο του έργου (http://balkanmed-bioprospect.eu/).

BIOPROSPECT projectΚατηγορίεςΣυνέδρια - Ημερίδες

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: