Πότε ξεκινάει η έκδοση των αδειών θήρας

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, τουλάχιστον στα τελευταία 20 χρόνια, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η ετήσια ρυθμιστική απόφαση για τη θήρα (δείτε ΕΔΩ). Με την έγκαιρη δημοσίευση της Ρυθμιστικής, οι δασικές υπηρεσίες και οι κυνηγετικοί σύλλογοι έχουν επαρκή χρόνο ώστε να προετοιμάσουν καλύτερα τη χρονοβόρα διαδικασία για την έκδοση των περίπου 160.000 αδειών θήρας (τόσες εκδόθηκαν την περίοδο 2019-2020).

Πότε ξεκινάει η έκδοση των αδειών θήρας;

Οι δασικές αρχές εκδίδουν ή θεωρούν άδειες θήρας, αμέσως μετά τη έκδοση και δημοσίευση σε ΦΕΚ των ετήσιων αποφάσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), περί καθορισμού των τελών έκδοσης αδειών κυνηγιού και του καθορισμού της ετήσιας συνδρομής των κυνηγών στους αναγνωρισμένους από το ΥΠΕΝ κυνηγετικούς συλλόγους, ανεξάρτητα από την αντίστοιχη έκδοση και δημοσίευση της ετήσιας ρυθμιστικής απόφασης για τη Θήρα. Οι αποφάσεις αυτές, που αναμένεται να δημοσιευτούν τις επόμενες ημέρες, διαμορφώνουν το κυρίως ποσό του κόστους της άδειας θήρας. Στο ποσό αυτό, βέβαια, δεν περιλαμβάνονται οι τυχόν έκτακτες εισφορές υπέρ των κυνηγετικών οργανώσεων.

Έκτακτες εισφορές και COVID-19

Για τα μέλη των αναγνωρισμένων κυνηγετικών συλλόγων η τιμή της άδειας θήρας, εκτός από τα τέλη έκδοσης και την ετήσια συνδρομή, περιλαμβάνει συνήθως τα ποσά δυο, ανεξάρτητων μεταξύ τους, έκτακτων εισφορών. Την έκτακτη εισφορά υπέρ του Κυνηγετικού Συλλόγου και την έκτακτη εισφορά υπέρ της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας. Πρόκειται για διαφορετικές εισφορές μιας και καθορίζονται από διαφορετικά όργανα (δείτε ΕΔΩ).

Η Γενική Συνέλευση κάθε Κ.Σ. και κάθε Κ.Ο. αποφασίζει εαν θα πρέπει να επιβληθεί έκτακτη εισφορά, το ποσό της αλλά και τους συγκεκριμένους φιλοθηραματικούς σκοπούς στους οποίους θα διατεθούν τα χρήματα. Τα ποσά των δυο έκτακτων εισφορών, μετά την έγκρισή τους από την αρμόδια δασική αρχή, διαμορφώνουν την τελική τιμή της άδειας θήρας για τα μέλη των αναγνωρισμένων κυνηγετικών συλλόγων.

Βάσει του καταστατικού των κυνηγετικών οργανώσεων η τακτική Γενική Συνέλευση συνέρχεται μέχρι και τον Απρίλιο κάθε έτους για τους Κ.Σ. και εντός Μαΐου για τις Κ.Ο. Κατά τη φετινή περίοδο, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης του κορωνοϊού (COVID 19), αναβλήθηκαν οι Γ.Σ. κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι Γενικές Συνελεύσεις να συνέρχονται τέλη Ιουνίου και εντός Ιουλίου. Μέχρι και σήμερα, οι αποφάσεις έγκρισης έκτακτης εισφοράς που αναρτήθηκαν στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ είναι ελάχιστες διότι ακόμη και τη τελευταία Κυριακή (19/7) πραγματοποιηθήκαν Γενικές Συνελεύσεις και υπάρχουν Δασικές Υπηρεσίες που δεν έχουν λάβει τις αποφάσεις των κυνηγετικών οργανώσεων που εποπτεύουν για την επιβολή έκτακτης εισφοράς.

 

 



ΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , , , , , , , , , ,

1 replies

  1. 160.000 αδειών θήρας (τόσες εκδόθηκαν την περίοδο 2019-2020)…

    Γνωρίζουμε αν υπάρχουν διαθέσιμα κάπου δημόσια πόσες άδειες θήρας εκδόθηκαν ανά έτος την τελευταία 5ετία ή και 10ετία;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading