Θήρα αγριόχοιρων κατά παρέκκλιση από τις ισχύουσες διατάξεις

Ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η νομοθετική ρύθμιση για την άσκηση της θήρας των αγριόχοιρων και ημίαιμων χοίρων κατά τη διάρκεια του κυνηγετικού έτους ή της κυνηγετικής περιόδου κατά παρέκκλιση από τις ισχύουσες διατάξεις και σε περιοχές όπου δεν επιτρέπεται αυτή για λόγους επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος, προστασίας της υγείας των ζώων, καθώς και για λόγους προστασίας της αγροτικής παραγωγής και της εθνικής οικονομίας.

Η σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στο άρθρο 14, παρ. 1, του νομοσχεδίου του ΥΠΑΑΤ με τίτλο «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλες διατάξεις», που ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής τη προηγούμενη βδομάδα και σύντομα θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με το άρθρο 14, προστίθεται παρ. 8 στο άρθρο 261 του ν.δ. 86/1969 (Α ́ 7) που προβλέπει ότι με την έκδοση κοινής απόφασης των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του κατά περίπτωση συναρμοδίου Υπουργού, είναι δυνατόν να επιτρέπεται η θήρα αγριόχοιρων και ημίαιμων χοίρων κατά παρέκκλιση από τις ισχύουσες διατάξεις και σε περιοχές όπου δεν επιτρέπεται αυτή.

Η Αιτιολογική Έκθεση του ν/σ αναφέρει ότι η εν λόγω ρύθμιση βρίσκεται «σε απόλυτη εναρμόνιση με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες στις περιοχές που γειτνιάζουν με μολυσμένες περιοχές ή είναι ελεύθερες του νοσήματος της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, κρίνεται αναγκαία η σταδιακή μείωση της πυκνότητας του πληθυσμού των αγριόχοιρων, με στοχευμένη θήρευση των ενήλικων και της ηλικιακής κατηγορίας που ορίζεται πριν από την κατηγορία των ενηλίκων (αρσενικά και θηλυκά σε ποσοστό 50% ανά φύλο), στόχος που μπορεί να επιτευχθεί με παράταση της κυνηγετικής περιόδου και αύξηση της κάρπωσης».

 ΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Το βρίσκω σωστό. Αλλά το ερώτημα είναι πως θα γίνεται αυτό; Θα υπάρχει προηγούμενη ενημέρωση και επιτήρηση; Δεν θα πρέπει να γίνεται μετά από ενημέρωση των δασαρχείων και των ΦΔ των προστατευόμενων περιοχών; Διαφορετικά θα έχουμε παρανομίες και ασυδοσία.
    Δημήτρης Γ. Μπούσμπουρας

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: