Νομιμοποίηση Ορειβατικού Καταφυγίου στο όρος Κόζιακα

Στην νομιμοποίηση του υφιστάμενου ορειβατικού καταφυγίου «Χριστόδουλος Χατζηπέτρος» στο όρος Κόζιακα (Κερκέτιον Όρος) στη θέση Βρύση Μπακόλα της Τ.Κ. Περτουλίου, του Δήμου Πύλης, της Π. Ε. Τρικάλων, με σκοπό να εξυπηρετεί την πεζοπορία, την ορειβασία, την αναρρίχηση και γενικά τις δραστηριότητες ορεινού τουρισμού, προχώρησαν τα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειες – Τουρισμού.

Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση, που υπογράφουν ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ και ο υπουργός Τπυρισμού, το ορειβατικό καταφύγιο «Χριστόδουλος Χατζηπέτρος» καλύπτει έκταση εμβαδού 400 τ.μ., βρίσκεται εντός της προστατευόμενης ζώνης NATURA σε υψόμετρο 1.750 μέτρων. Η συνολική έκταση των 400 τ.μ, είναι κατά τεκμήριο δημόσια δασική και έχει παραχωρηθεί προσωρινά κατά νομή. Βρίσκεται εντός των ορίων του Πανεπιστημιακού Δάσους Περτουλίου, το οποίο, διά του Ταμείου Διοικήσεως και Διαχειρίσεως των Πανεπιστημιακών Δασών παρά του ΑΠΘ συναινεί και εγκρίνει την νομιμοποίησή του καθώς οι κτιριακές εγκαταστάσεις του συνάδουν με τον σκοπό της παραχώρησης και δεν παρεκκλίνουν των βασικών σκοπών που θέτει ο ν. 6320/1934. Επιπλέον, το ορειβατικό καταφύγιο βρίσκεται εντός των ορίων Ελεγχόμενης Κυνηγετικής Περιοχής Κόζιακα και σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο του Δασαρχείου Τρικάλων η ύπαρξη του καταφυγίου είναι συναφής δραστηριότητα με την ανάπτυξη του θηράματος και εισηγείται θετικά για την ολοκλήρωση της διαδικασίας νομιμοποίησής του με την επισήμανση των απαγορεύσεων του άρθρου 8 του π.δ. 453/1977.

Το ορειβατικό καταφύγιο είναι δυναμικότητας 35 κλινών. Η πρόσβαση σε αυτό γίνεται από ορειβατικά μονοπάτια από Ελάτη, από Γούβα, από Κανάλια, από Μνήμα Παπαδιάς, από Κανάβια, από Υδραγωγείο, από Βάρα και από το Χιονοδρομικό Περτουλίου.

Η νομιμοποίηση του εν λόγω ορειβατικού καταφυγίου δίνεται με όρους και προϋποθέσεις που περιγράφονται αναλυτικά στη σχετική απόφαση. Η παρακολούθηση και εφαρμογή των όρων και των προϋποθέσεων νομιμοποίησής του ανατίθεται στο Δασαρχείο Τρικάλων.

Σχετική απόφαση:
ΚΥΑ 10481/08.07.2020 (Β’ 3103) Νομιμοποίηση του Ορειβατικού Καταφυγίου «Χριστόδουλος Χατζηπέτρος», στο όρος Κόζιακα (Κερκέτιον Όρος) στη θέση Βρύση Μπακόλα της ΤΚ Περτουλίου, Δ. Πύλης, της ΠΕ Τρικάλων Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [3.43 MB]ΚατηγορίεςΝομοθεσία

Tags: , , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: