Πότε και πώς εμφανίστηκαν στον πλανήτη μας τα λουλούδια

Στη σημερινή εποχή τα αγγειόσπερμα με τα εντυπωσιακά άνθη αποτελούν την πολυπληθέστερη κατηγορία του φυτικού βασιλείου. Παρέχουν την τροφή μας, αλλά και την τροφή των ζώων που τρώμε, ακόμα και τον αέρα που αναπνέουμε.

Ποια είναι όμως η ιστορία των λουλουδιών;

Όπως λένε οι ερευνητές, στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Ecology and Evolution», τα αγγειόσπερμα δεν ήρθαν να αντικαταστήσουν τους κατώτερους προγόνους τους. Αντιθέτως, μεσολάβησε πολύς χρόνος από την πρώτη εμφάνισή τους μέχρι την κατάκτηση του πλανήτη.

Τα φυτά που αποδίδουν λουλούδια, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά πριν από 140 εκατ. χρόνια, ενδέχεται όμως και ακόμα παλιότερα. Τα περισσότερα είδη που έχουμε σήμερα μετρούν εξάλλου τουλάχιστον 100 εκατ. χρόνια ζωής.

Όπως υπολόγισαν όμως οι μελετητές, τα αγγειόσπερμα χρειάστηκαν κάπου 37-56 εκατ. χρόνια για να εξελιχθούν. Τόσο κράτησε το διάστημα από την εμφάνισή τους μέχρι και τον εξελικτικό τους κολοφώνα, το άνθισμα, γεγονός εξαιρετικά χρονοβόρο σε όρους προσαρμογής.

https://www.naftemporiki.gr

Μοιραστείτε το!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin


ΚατηγορίεςΧλωρίδα

Tags: , , ,

1 reply

  1. Έχω να παρατηρήσω ότι σε ένα ενδιαφέρον άρθρο που αναφέρεται στην ιστορία των λουλουδιών, κλπ, θεωρώ τουλάχιστον κυνική την έκφραση “… αλλά και την τροφή των ζώων που τρώμε…” !!! δεδομένου ότι τα αγγειόσπερμα αποτελούν και τροφή φυτοφάγων ζώων που “…δεν τρώμε”. Η πληροφορία δεν είναι απαραίτητο να είναι τόσο εγωκεντρική… Ας είμαστε λίγο γενναιόδωροι σε ανάλογες περιπτώσεις, ευχαριστώ!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: