Ι. Σάββας: Σε καλύτερη κατάσταση το Σέιχ Σου από το φλοιοφάγο έντομο

(Φωτογραφία αρχείου)

Την εκτίμηση πως η κατάσταση στο Σέιχ Σου είναι πολύ καλύτερη και «αυτό μπορεί να το αντιληφθεί κανείς και διά γυμνού οφθαλμού», διατυπώνει ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Ιωάννης Σάββας, με αφορμή τις ενέργειες για τη φροντίδα του περιαστικού δάσους από το φλοιοφάγο έντομο.

«Οι υλοτομίες των προσβεβλημένων ατόμων πεύκης συνεχίστηκαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα αντιμετωπίζοντας την εξάπλωση του εντόμου. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ακολουθώντας πιστά το σχέδιο δράσης που εκπονήθηκε στις αρχές Ιουνίου του 2019, προχωρά σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες. Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι πολύ καλύτερη και αυτό μπορεί κανείς να το αντιληφθεί και δια γυμνού οφθαλμού», σημειώνεται -μεταξύ άλλων- στη σχετική ανακοίνωση.

«Το τελευταίο πρόβλημα», τονίζει ο κ. Σάββας, «δημιουργήθηκε με την αποκομιδή των υπολειμμάτων καλλιεργητικής υλοτομίας, τα οποία είχαν εναποτεθεί κατά μήκος των δασικών δρόμων και της αντιπυρικής ζώνης σε συνολικό μήκος περί τα 20χλμ. Η ΑΔΜΘ αφού εξάντλησε τις πιστώσεις από κάθε πιθανή πηγή ζήτησε τη βοήθεια των δήμων και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Δυστυχώς, παρά την αρχική θετική στάση, στην πράξη δεν παρασχέθηκε καμία βοήθεια».

Όπως επισημαίνει, «μπροστά στον υπαρκτό κίνδυνο παραμονής των εστιών αυτών στο δάσος, η ΑΔΜΘ μετέφερε στον προϋπολογισμό της πιστώσεις από άλλους σκοπούς για να καταφέρει να μισθώσει 3 θρυμματιστικά (το ένα ερπυστριοφόρο) και να ολοκληρωθεί σήμερα ο θρυμματισμός του συνόλου των υπολειμμάτων».

Ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης εφιστά επίσης την προσοχή όλων και ιδιαίτερα των δήμων, που, όπως τονίζει, «λαμβάνουν από το κράτος σημαντική επιχορήγηση για πυροπροστασία» του περιαστικού δάσους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΚατηγορίεςΔασικά Οικοσυστήματα

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: