«Στροφή» στη μαλοτήρα από Χανιώτες παραγωγούς

Διπλασιασμός των καλλιεργήσιμων εκτάσεων μαλοτήρας στον Ομαλό Χανίων και όχι μόνο, καταγράφεται την τελευταία 5ετία!

Τα στοιχεία δείχνουν πως η συγκεκριμένη καλλιέργεια έχει πάρει δυναμικό χαρακτήρα. κερδίζοντας ολοένα και περισσότερους παραγωγούς που βλέπουν την ευκαιρία ώστε να ενισχύσουv το εισόδημα τους.

Η καλλιέργεια της μαλοτήρας συντελεί και στη μείωση της παράνομης συλλογής άγριας μαλοτήρας που είχε μειώσει σημαντικά τους αριθμούς της στα Λευκά Όρη.

«Με βάση τα δικά μας στοιχεία αλλά και της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας στο Οροπέδιο του Ομαλού υπάρχει αυξητική τάση και μεγάλο ενδιαφέρον για «την καλλιέργεια της μαλοτήρας» δηλώνει στα “Χανιώτικα Νέα” η Διευθύντρια Δασών Xανίων κα Πολύμνια Σκλαβάκη.

Η ίδια εξηγεί πως αυτή τη στιγμή η Δασική Υπηρεσία από κοινού με άλλες υπηρεσίες, το ΜΑΙΧ, το Ινστιντούτο υλοποιεί προγράμματα για την προστασία και ανάδειξη των αρωματικών φυτών της Κρήτης.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τη μαλοτήρα το ΜΑΙΧ δίνει έμφαση στην πιστοποίηση της μαλοτήρας καθώς αυτή τη στιγμή συγγενικά είδη της (sideritis) φύονται και σε άλλα μέρη της χώρας (Πελοπόννησο, Βόρεια Ελλάδα κ.α.) αλλά και στα υπόλοιπα Βαλκάνια και η τοπική ποικιλία να προστατευθεί με κάθε τρόπο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από λάθος είχε φυτευτεί στον Ομαλό τύπος σιδερίτη της Πελοποννήσου καθώς ο παραγωγός νόμιζε ότι ήταν μαλοτήρα και χρειάστηκε να εκριζωθεί, ενώ ανάλογα λάθη έγιναν και σε άλλες καλλιέργειες σε μικρότερα ύψη

«Φυτεύεται μαλοτήρα και στον κάμπο των Χανίων και για σπόρο είναι καλή. Ωστόσο δεν μπορεί να θεωρηθεί μαλοτήρα καθώς για να έχει τα αιθέρια έλαια της μαλοτήρας το φυτό θα πρέπει να φυτευτεί και να αναπτυχθεί σε υψόμετρο άνω των 800 μέτρων» επισημαίνει η κ. Σκλαβάκη.

Με βάση τα στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Χανίων που μας έδωσε η κ. Αννα Δασκαλάκη «το 2015 υπήρχαν 38,5 στρ. καλλιεργήσιμης μαλοτήρας και το 2019 έφτασαν τα 68 στρ.».

Σημειώνεται ότι τα πρώτα βήματα της καλλιέργειας μαλοτήρας στον Ομαλό είχε ξεκινήσει το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου με τον ερευνητή κ. Κώστα Οικονομάκη που είχε προχωρήσει σε πειραματικές καλλιέργειες του φυτού στο οροπέδιο σε μια προσπάθεια να προωθήσει την ανάπτυξή του.

Πηγή: www.haniotika-nea.grΚατηγορίεςΔασικά Προϊόντα

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: