Αναστολή της θήρας του τρυγονιού στη Γαλλία

Το γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας ανέστειλε τη θήρα του τρυγονιού για την περίοδο 2020-2021.

Το Δικαστήριο επισημαίνει ότι ο πληθυσμός του είδους έχει μειωθεί σχεδόν κατά 80% μεταξύ 1980 και 2015, ότι οι ειδικοί προτείνουν την απαγόρευση της θήρας του και ότι η κυβέρνηση δεν έχει παράσχει επαρκή στοιχεία που να δικαιολογούν την απόφασή της να επιτρέψει τη θήρευση 17.460 τρυγονιών κατά την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο (απόφαση της 27ης Αυγούστου 2020).

Με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, γαλλικές περιβαλλοντικές οργανώσεις (LPO, One Voice) ζήτησαν την αναστολή της σχετικής απόφασης.

Το Δικαστήριο τόνισε ότι προκειμένου να αναχαιτίσουν τη ραγδαία μείωση του τρυγονιού, τα συμβαλλόμενα κράτη στη Αφρικανο-Ευρασιατική Συμφωνία για τα Αποδημητικά Υδρόβια Πουλιά  (AEWA), στην οποία συμμετέχει η Γαλλία, προέβησαν, το 2018, στην υιοθέτηση ενός «διεθνούς σχεδίου δράσης για τη διατήρηση του τρυγονιού». Βάσει του σχεδίου αυτού, η Γαλλία έχει δεσμευτεί να αναπτύξει ένα «σταθερό πλαίσιο προσαρμοσμένης διαχείρισης» για το κυνήγι αυτού του είδους.

Σημειώνεται ωστόσο ότι προς το παρόν δεν έχει ληφθεί κάποιο συγκεκριμένο μέτρο για την προστασία και διατήρηση του τρυγονιού καθώς η έγκριση του εθνικού σχεδίου έχει αναβληθεί από τις αρχές του 2020 έως το 2021, λόγω της επικρατούσας έκτακτης κατάστασης για τη δημόσια υγεία.

Περαιτέρω το Δικαστήριο διευκρίνισε ότι, τα έως τώρα δεδομένα για τη δραματική μείωση του ευρωπαϊκού πληθυσμού τρυγονιού, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, ειδικά στη δυτική οδό μετανάστευσης στην οποία βρίσκεται και η Γαλλία, θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμα και στην επιβολή πλήρους απαγορεύσεως της θήρευσής του.

Για τους λόγους αυτούς το Δικαστήριο ανέστειλε την απόφαση της 27ης Αυγούστου 2020.

dasarxeio.comΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: