Προσφυγές – ασπίδα στους δασικούς χάρτες

Βροχή προσφυγών στο ΣτΕ έχει ξεκινήσει κατά της απόφασης ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/64663/2956/03.07.2020 (ΦΕΚ Β΄ 2773) σε εφαρμογή διάταξης (άρθρο 48) του αντιπεριβαλλοντικού νόμου 4685/2020. Με την εν λόγω απόφαση αμφιβόλου συνταγματικότητας το έργο των δασικών χαρτών οδηγείται από την κυβέρνηση στις καλένδες, αφού επιτάσσει την αναμόρφωση των δασικών χαρών, ακόμη και των κυρωμένων, κατά του περιεχομένου των οποίων δεν είχαν ασκηθεί καν αντιρρήσεις για να «παραλάβουν» πράξεις (προβληματικής εγκυρότητας) της διοίκησης, κατά κανόνα αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων.

Έτσι, μετά την αίτηση ακύρωσης που έχουν ήδη καταθέσει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο η Πανελλήνια  Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων και το ΓΕΩΤΕΕ, έξι περιβαλλοντικές οργανώσεις αποφάσισαν να πράξουν το ίδιο. Πρόκειται για τις Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Καλλιστώ, Greenpeace, Ορνιθολογική, WWF Ελλάς, ενώ ο σχετικός κατάλογος παραμένει ανοιχτός.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις από τις 22 Ιουλίου είχαν αντιδράσει υπογραμμίζοντας πως «τόσο η σχετική ρύθμιση του Ν. 4685/2020 όσο και η ίδια η Υπουργική Απόφαση καταβαραθρώνουν το κύρος των δασικών χαρτών εισάγοντας εκ των υστέρων έναν ευρύτατο και ασαφή κύκλο πράξεων εξαίρεσης περιοχών, χωρίς μάλιστα καμία πρόνοια ελέγχου της νομιμότητάς τους».  Έρχεται δηλαδή η Πολιτεία, με μια απλή Υπουργική Απόφαση, να αναιρέσει ήδη κυρωμένους χάρτες εισάγοντας ως κατηγορίες εξαιρέσεων «πράξεις που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της αγροτικής νομοθεσίας» ή «με σκοπό τη βιομηχανική και τουριστική ανάπτυξη της χώρας, όπως και με σκοπό την εγκατάσταση βιομηχανικής ή τουριστικής μονάδας».

Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015 παρέλαβε ποσοστό κυρωμένων δασικών χαρτών μόλις για το 1,09% της έκτασής της χώρας και τον Μάιο του 2019 κατάφερε να έχει αναρτήσει δασικούς χάρτες στο 55% της έκτασης, να έχει κυρώσει το 44% περίπου και να είναι ανατεθειμένοι όλοι οι καινούργιοι δασικοί χάρτες, έτσι ώστε το 2020, κατά τον προγραμματισμό της, να έχουν αναρτηθεί στο σύνολο της χώρας.

Η κυβέρνηση καταστρέφει αυτό το έργο υπονομεύοντας και την κτηματαγράφηση, καθώς προϋποθέτει ολοκληρωμένους δασικούς χάρτες με τον αστείο ισχυρισμό περί πλήθους αντιρρήσεων όταν τα στοιχεία της Πανελλήνιας  Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων καταδεικνύουν ότι το 93% των αναρτημένων δασικών χαρτών κυρώθηκε χωρίς αντιρρήσεις και μόνο για το 7% είχαν κατατεθεί ε αντιρρήσεις.

Λ. ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ

https://www.avgi.gr/ΚατηγορίεςΔασικοί Χάρτες

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: