Ποτάμια και ρέματα της Αθήνας, ένα ταξίδι στο χρόνο..

Το βίντεο που ακολουθεί αποτελεί μια πολύ αξιόλογη δημιουργία της Χαράς Μπουζάκη, με τη συμβολή της Πηνελόπης Σταμάτη, της Άννας Αναστασοπούλου και της Γεωργίας Μπουζάκη. Πρόσφατα προβλήθηκε και στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Μια αλλιώτικη γιορτή για το ρέμα της Πικροδάφνης», που διοργάνωσε η Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης (Κι.Π.Η.), στις 5-6 Σεπτεμβρίου 2020, για την προστασία και διατήρηση του οικοσυστήματος αυτού του σημαντικού ρέματος της νότιας Αθήνας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι περισσότερες πρωτεύουσες και πόλεις της Ευρώπης έχουν αναπτυχθεί πάνω στα ποτάμια τους, τα οποία έχουν προστατεύσει σύμφωνα με τον φυσικό προορισμό τους, καθιστώντας το περιβάλλον τους ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό και αισθητικό κόσμημα. Δυστυχώς η Αθήνα είναι ίσως η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που μετέτρεψε τα ποτάμια και τα ρέματά της σε οχετούς, υποβαθμίζοντας τον περιβάλλοντα χώρο τους και αποστερώντας βάναυσα και οριστικά το ιδιαίτερο Αττικό τοπίο από τους κυρίαρχους υδάτινους φυσικούς πόρους που διέθετε ακόμα και μέσα στο κέντρο της ίδιας της πρωτεύουσας.. Και όλα αυτά χωρίς ποτέ να λογοδοτήσει κανείς για το ασύλληπτο περιβαλλοντικό έγκλημα που έχει συντελεστεί κυρίως στην Αττική, με το μπάζωμα και την κάλυψη των σημαντικότερων ποταμών και ρεμάτων της.

Το βίντεο παρουσιάζει καλαίσθητα και διαχρονικά την εικόνα μιας Αθήνας που έχει οριστικά χαθεί, πριν το τσιμέντο και οι μπουλντόζες εξαφανίσουν το υδάτινο στοιχείο που της χάριζε απλόχερα ζωή και ομορφιά. Αξίζει να το απολαύσουμε..ΚατηγορίεςΥδατικοί πόροι

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: