Η Δασική οικονομία στο μικροσκόπιο

(by bearfotos / Freepik)

Του Παναγιώτη Κορισιάνου
Δ/ντή Δασών Ν. Ηλείας

Επειδή το δάσος είναι ένα βιολογικό εργοστάσιο πολλών προϊόντων και επειδή μέχρι σήμερα δεν έχουν αναδειχθεί όλα τα δασικά προϊόντα (πλην ξύλου), χωρίς βεβαίως να παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες που είχε και έχει η Δασική Υπηρεσία ήτοι:

Α) Έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού

Β) Έλλειψη χρηματοδότησης στη δασοπονία

Γ) Έλλειψη σύνδεσης της έρευνας των ινστιτούτων και των πανεπιστημίων (αν κάνουν;) με την δασική παραγωγή.

Με το παρόν σημείωμα ο υποφαινόμενος αποπειράται να προσεγγίσει την δασική οικονομία που κατά τη γνώμη μου είναι ο πιο σπουδαίος τομέας της δασολογίας σε σχέση με τους άλλους τομείς και ταυτόχρονα ο πιο καθυστερημένος.

Από έρευνά μου στην υπάρχουσα ελληνική βιβλιογραφία ελάχιστες είναι οι οικονομικές αναλύσεις και οικονομικοτεχνικές μελέτες που έχουν γίνει από τα αντίστοιχα εργαστήρια των πανεπιστημίων που δείχνουν το σοβαρό έλλειμμα που υπάρχει.

Βεβαίως υπάρχουν πολιτικές επιλογές που απαξιώνουν την παιδεία και ειδικά τα πανεπιστήμια όπως επίσης την υγεία την ασφάλιση κλπ. όπου υπάρχουν τεράστια κενά σε προσωπικό.

Όμως είναι χρέος μας όχι μόνο να διαπιστώνουμε τις ελλείψεις μας αλλά να θεραπεύουμε τα προβλήματα με ποιοτικά άλματα εμπρός με στόχο την αξιοποίηση με αειφορικό τρόπο των πλουτοπαραγωγικών πόρων.

Από τα λίγα στοιχεία που συνέλεξα από την ΕΛΣΤΑΤ φαίνεται ξεκάθαρα η φτωχή συμμετοχή της δασοπονίας στον πρωτογενή τομέα ήτοι 0,6 – 0,7%.

Μπορούμε άραγε να αυξήσουμε τη συμμετοχή μας στο ΑΕΠ;

Εάν δεν έχουμε στατιστικά στοιχεία της ετήσιας παραγωγής ή της τελευταίας δεκαετίας όχι μόνο για το ξύλο αλλά για όλες τις δασικές καρπώσεις, δηλαδή εάν δεν γνωρίζουμε την υφιστάμενη κατάσταση, τί έχουμε σαν βάση, τότε πώς θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση;

Ασφαλώς πρέπει να γνωρίζουμε τους ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες για όλα τα δασικά προϊόντα μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε και βεβαίως να δώσουμε δυναμική ώθηση στη δασοπονία μας και βεβαίως της συμμετοχής στο ΑΕΠ.

Είναι αλήθεια ότι η δασική οικονομία εξελίσσεται ανάλογα με το υπάρχον κυρίαρχο σύστημα, που δεν είναι άλλο από τον κεφαλαιοκρατικό τρόπο παραγωγής, ενώ υπάρχει μία Δομική αντίφαση μεταξύ της δασολογικής επιστήμης και του κυρίαρχου συστήματος ήτοι το βασικό δασολογικό αξίωμα που είναι η αειφορία των καρπώσεων και από την άλλη η ίδια η δομή λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος, δηλαδή η ληστρική εκμετάλλευση, που τα προηγούμενα χρόνια έγινε σε πολλές χώρες του πλανήτη ήτοι Νότια Αφρική, Βραζιλία, Αμαζόνιο, Αμερική, και βεβαίως συνεχίζεται σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες παρά το πρωτόκολλο του Κιότο και διάφορες άλλες συμφωνίες για το περιβάλλον και την προστασία των φυσικών πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Βεβαίως η ανάπτυξη της δασικής οικονομίας θα συμβάλει αποτελεσματικά και επιστημονικά όχι μόνο στην έρευνα της αγοράς αλλά και για τις καμπύλες ζήτησης, προκειμένου να περιορίσουμε τις εισαγωγές και να καλύψουμε την αγορά με την ντόπια παραγωγή όλων των παραγόμενων δασικών προϊόντων, μου είναι αδιανόητο, που βεβαίως συσχετίζεται με τις πολιτικές επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης π.χ. να υπάρχουν 35 – 40.000 κορμοί κατάλληλοι για στύλους ΔΕΗ, ύστερα από παραγωγή δασικού συνεταιρισμού και να επιλέγεται η προμήθεια κορμοτεμαχίων από την Πολωνία (βλέπε Ήπειρο) και οι υλοτόμοι να στερούνται τα αγαθά του μόχθου τους

Είναι λοιπόν αναγκαίο να ξεφύγουμε από το ρόλο του φτωχού συγγενή του πρωτογενή τομέα και με την ενεργοποίηση της δασικής οικονομίας, που δυστυχώς σήμερα είναι ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ, να προχωρήσουμε βαθμιαία στην ανόρθωσή της με σκοπό όχι μόνο την διεύρυνση της παραγωγικής μας βάσης αλλά ταυτόχρονα να αυξήσουμε την απασχόληση των νέων δασολόγων, είτε σαν αυτοαπασχολούμενοι, είτε ως τεχνικοί σύμβουλοι στους Δήμους, Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και φυσικά στη Δημόσια Δασική Υπηρεσία.

Τέλος όλα τα παραπάνω αποτελούν προσεγγίσεις τεχνοκρατικές σκέψεις, απόψεις με γνώμονα την αγωνία μας και τον προβληματισμό μας στην κατεύθυνση ανύψωσης της δασικής οικονομίας.

 


Τα ενυπόγραφα κείμενα που φιλοξενούνται στη κατηγορία «Απόψεις» δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων, και όχι κατ’ ανάγκη του dasarxeio.comΚατηγορίεςΑπόψεις, Δασικά Προϊόντα, Δασική Πολιτική

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: