Για μια Κοινή Αγροτική Πολιτική φιλική προς τη φύση

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ε.Ε. θα είναι κρίσιμη όχι μόνο για την προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας, αλλά για την ποιότητα της τροφής μας. Η BirdLife Europe προτείνει: πρέπει να ενισχυθεί η φιλική προς τη φύση γεωργία!

Οι συζητήσεις –και οι διαπραγματεύσεις– για την αναμόρφωση της ΚΑΠ έχουν ήδη ξεκινήσει στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. Είναι μια χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία, που θα καθορίσει πώς και σε ποιους θα μοιράζονται 60 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, από το 2021 έως το 2027.

Η συγκυρία είναι δύσκολη: η κλιματική κρίση φέρνει περισσότερες φυσικές καταστροφές, ενώ το εισόδημα των αγροτών διαρκώς μειώνεται.

Ταυτόχρονα, η απώλεια της βιοποικιλότητας έχει φτάσει σε δραματικά επίπεδα. Και ο κυριότερος λόγος για την απώλεια ειδών και οικοτόπων στην Ευρώπη είναι η εντατική γεωργία.

Η Ε.Ε. πρέπει να επενδύσει τώρα στην προστασία της φύσης. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια να ασχοληθούμε ξανά με αυτό το ζήτημα το 2027 –θα έχουν ήδη μεσολαβήσει ακόμη 7 χρόνια μη αναστρέψιμης καταστροφής της φύσης και των οικοσυστημάτων.

Η BirdLife Europe έχει μια σαφή πρόταση: το ένα τέταρτο των πόρων της ΚΑΠ να επενδύεται στη φιλική προς τη φύση γεωργία. Αυτό σημαίνει περιορισμό των εντατικών μεθόδων καλλιέργειας (στην Ευρώπη ήδη παράγουμε περισσότερα τρόφιμα από όσα καταναλώνουμε) και ενίσχυση των μικρών αγροτών, ώστε να μπορέσουν να υποστηρίξουν αυτή τη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο καλλιέργειας.

Όσον αφορά την Ελλάδα, είναι φανερό ότι κάτι τέτοιο θα ωφελήσει τη χώρα. Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων αγροτών εντάσσεται στην κατηγορία των μικρών και των μεσαίων, καθώς στη χώρα μας δεν υπάρχουν τα αχανή αγροκτήματα υπερεντατικής καλλιέργειας που συναντάμε στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Δείτε τα αναλυτικά infographics της BirdLife Europe, που αναλύουν το ζήτημα στους τρεις βασικούς άξονές του:

  • Γιατί η φιλική προς τη φύση γεωργία είναι απαραίτητη για την ασφάλεια της τροφής μας (κλικ για άνοιγμα σε νέο παράθυρο)

  • Γιατί χρειαζόμαστε περισσότερο χώρο για τη φύση και όχι για τις εντατικές καλλιέργειες στην Ευρώπη (κλικ για άνοιγμα σε νέο παράθυρο)

  • Γιατί χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για τη φύση μέσω της νέας ΚΑΠ (κλικ για άνοιγμα σε νέο παράθυρο)

Οι θέσεις της BirdLife Europe σχετικά με τη φιλική προς τη φύση γεωργία, καθώς και οι σύνδεσμοι για σχετικές μελέτες και άρθρα, βρίσκονται εδώ (στα αγγλικά):https://www.birdlife.org/europe-and-central-asia/programmes/nature-friendly-farming

Πηγή: www.ornithologiki.grΚατηγορίεςΆγρια ζωή, Περιβάλλον

Tags: , , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: