Δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης από το σύλλογο GREEK ECO PROJECT

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Την Κυριακή 4.10.2020 ο σύλλογος GREEK ECO PROJECT υλοποίησε την Δράση “Natura2000 site of Agios Mamas wetland  and the sustainable development” στα πλαίσια της Μεσογειακής Ημέρας Δράσεων (MAD2020) του Μεσογειακού Γραφείου Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Βιώσιμη Ανάπτυξη MIO-ESCDE με την χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE.

Το εγχείρημα  περιλάμβανε δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών επί του βιότοπου με κωδικό NATURA GR1270004 και των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται εντός του. Συγκεκριμένα:

Μισθώθηκε λεωφορείο όπου μετέφερε ενδιαφερόμενους από το κέντρο της Θεσσαλονίκης στην περιοχή της προστατευόμενης περιοχής του Αγίου Μάμα.

Με όλα τα μέτρα ασφαλείας κατά της πανδημίας, οι 25 μεταβαίνοντες έφτασαν στο σημείο συνάντησης στον εγκαταλελειμμένο πύργος της Αεροπορίας WET WET στην παραλία του Αγίου Μάμα στις 12.00, όπου τους περίμεναν οι οργανωτές αλλά και άλλοι υποστηρικτές της δράσης. Μοιράστηκαν μαύρες σακούλες, γάντια και μάσκες και ξεκίνησε ο καθαρισμός κατά μήκος των ακτών αλλά και περιμετρικά του υγρότοπου. Μαζεύτηκαν συνολικά 80 σακουλες σκουπιδιών με κύριο απόρριμμα τα πλαστικά μπουκάλια, τα καλαμάκια, τα αποτσίγαρα, τα φελιζολ, τα πλαστικά δίκτυα κ.α

Παράλληλα, μια  ομάδα αποσπάστηκε και τοποθέτησε 9 ξύλινες ενημερωτικές ταμπέλες σε θέσεις εισόδου του οικοτόπου. Οι πινακίδες φέραν αποφθέγματα ελλήνων ποιητών συνοδευόμενα από προτάσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης προς τους επισκέπτες.

Με το πέρας αυτών των δράσεων πραγματοποιήθηκε σιωπηλός περίπατος προς τον υγρότοπο ώστε οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν ιδιοις όμμασι τον οικότοπο.

Ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου ισχυρός αρωγός της προσπάθειας ενημέρωσε το κοινό για την ισχύουσα κατάσταση, την βιοποικιλότητα, το οικοσύστημα αλλά και για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της περιοχής.

Ακολούθησε ανοιχτός διάλογος όπου οι πολίτες θέσαν τις ερωτήσεις και τις θέσεις τους.

Η πρωτοβουλία έκλεισε με την συλλογική εναέρια φωτογράφιση των συμμετεχόντων και την προώθηση προϊόντων βασισμένα στην βιο-οικονομία αλλά και στην οικολογική αφύπνιση.

Η δράση στέφθηκε με επιτυχία καθώς η ανατροφοδότηση των εμπλεκομένων ήταν καθολικά θετική παροτρύνοντας τον σύλλογο GREEK ECO PROJECT στην συνέχιση παρόμοιων δράσεων.

Σημαντικό στοιχείο της δράσης αποτελούν οι συνεργασίες που αναπτύχθηκαν για την ολοκλήρωση των ενεργειών.

Η ομάδα πολιτών RUIN συνέλλεξε τα κείμενα για τις πινακίδες.

Τα καταστήματα KARLAS ART επιμελήθηκαν καλλιτεχνικά τις πινακίδες.

Ο Δήμος Προποντίδας έδωσε τις απαραίτητες άδειες, έφερε έναν κάδο σκουπιδιών και έναν ανακύκλωσης, ενώ σε προηγούμενη φάση έκανε τις τρύπες πάκτωσης των ταμπελών.

Σημαντική ήταν και η παρουσία μελών του τοπικού Πολιτιστικού συλλόγου Αγίου Μάμα αλλά και άλλων ντόπιων κατοίκων.

Ο  Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου με την συμμετοχή εργαζόμενων του αλλά και την υποστηρικτική παρουσία της Προέδρου του Δ.Σ. κας Αθηνάς Παναγιώτου έδωσε στην παρέμβαση προστιθέμενη αξία και στον σύλλογο GREEK ECO PROJECTαφορμή για την υλοποίηση παρόμοιων δράσεων στο μέλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον σύλλογο μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.

https://www.facebook.com/GreekEcoProject/

Intagram greek.ecoproject

Email greek.eco.project@gmail.comΚατηγορίεςΠροστατευόμενες περιοχές

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: