Έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής Κωνσταντίνος Κασσιός

Την περασμένη Πέμπτη (29/10/2020), έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής Κωνσταντίνος Κασσιός, Δασολόγος, Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην έδρα της Φυσικής Γεωγραφίας και Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Ο Κώστας Κασσιός, κατάγονταν από την Αμφίκλεια. Μετά το πέρας των σπουδών του στη Δασολογική Σχολή του ΑΠΘ, μετέβη στις ΗΠΑ όπου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αρχιτεκτονική του Τοπίου. Επιστρέφοντας, εργάστηκε στη Γενική Διεύθυνση Δασών και στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Αθηνών για μικρό διάστημα. Κατά τη θητεία του στην Γενική Διεύθυνση, δημιούργησε τις πρώτες τεχνικές προδιαγραφές για τα έργα αναψυχής σε δασικές περιοχές. Κατάφερε τότε να προσδώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαμόρφωση πολιτικών για την αξιοποίηση των δασών και του δασικού τοπίου ως κοινωνικό όφελος. Η συμβολή των δασικών οικοσυστημάτων στην κοινωνική ευημερία και την ποιότητα της ζωής των πολιτών, στην ουσία θεσμοθετήθηκε επί της θητείας του. Επίσης, ήταν αυτός που θεσμοθέτησε το εισιτήριο στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς.

Κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1980, αναγορεύτηκε καθηγητής στο ΕΜΠ και πέραν της διδακτικής του απασχόλησης, εργάστηκε ως μέλος επιστημονικών οργανώσεων για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος. Παράλληλα εργάστηκε ως σύμβουλος διάφορων εταιρειών σε θέματα αποκατάστασης και διαμόρφωσης χώρων υπαίθριας αναψυχής και πρασίνου. Από την ίδια θέση εργάστηκε ως σύμβουλος υπουργών και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην παρακολούθηση της αποκατάστασης του Ολυμπιακού Τοπίου, έργο που ανέλαβε το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2007.

Παρέμεινε οξυδερκής έως το τέλος της ζωής του και δεν απείχε ποτέ από τα τεκταινόμενα της Δασολογικής Επιστήμης. Ως συνάδελφοι του οφείλουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες για την προσφορά του και ευχόμαστε τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Δρ Γεώργιος Καρέτσος
Διευθυντής Ερευνών (Δασική Οικολογία)
Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων

 


 ΚατηγορίεςΕπικαιρότητα

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: