Νέο ευρωπαϊκό έργο LIFE για το κιρκινέζι

Κιρκινέζι στη περιοχή της Ορεστιάδας Έβρου

Ξεκίνησε το νέο ευρωπαϊκό έργο LIFE για το κιρκινέζι (“Life for Lesser Kestrel“ LIFE19 NAT/BG/001017), στο οποίο συμμετέχει η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ).

Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πραγματοποιείται σε Βουλγαρία και Ελλάδα και γίνεται σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση της Βουλγαρίας Green Balkans (συντονιστής εταίρος του έργου) και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Εργαστήριο Διαχείρισης Οικοσυστημάτων και Βιοποικιλότητας).

Το έργο στοχεύει στην προστασία και διατήρηση του κιρκινεζιού (Falco naumanni) – ένα απειλούμενο είδος μικρού γερακιού που φωλιάζει σε αγροτικές περιοχές και για το οποίο έχει παρατηρηθεί ραγδαία μείωση του πληθυσμού του. Το κιρκινέζι εμφανίζει εξαιρετική ομοιότητα με το βραχοκιρκίνεζο (Falco tinnunculus), το κοινότερο γεράκι στην Ελλάδα. Επομένως, για πολύ κόσμο η διάκριση των δύο ειδών δεν είναι δυνατή, και υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση ότι το κιρκινέζι είναι μάλλον κοινό και όχι απειλούμενο.

Οι περιοχές στις οποίες θα εφαρμοστεί το έργο στην Ελλάδα είναι δύο προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000, στην Ορεστιάδα Έβρου και στο Ανθόφυτο Κιλκίς.

Οι δράσεις του έργου θα περιλαμβάνουν:

  • Παρακολούθηση του πληθυσμού
  • Περιβαλλοντική Εκπαίδευση σε σχολεία
  • Ενημέρωση του γεωργικού πληθυσμού για καλές γεωργικές πρακτικές
  • Τοποθέτηση τεχνητών φωλιών

https://www.eepf.gr/

 


 ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: