Δανία: Θα σφαγιάσουν 15 εκατ. βιζόν επειδή μεταδίδουν μεταλλαγμένο κορονοϊό

Βιζόν σε φάρμα στη Δανία

Τα ζώα που εκτρέφονται στη χώρα αποτελούν κίνδυνο για την αποτελεσματικότητα μελλοντικού εμβολίου, δήλωσε η πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι έχουν ήδη μολύνει 12 ανθρώπους

Η Δανία θα σφαγιάσει συνολικά 15 εκατομμύρια βιζόν που εκτράφηκαν στο έδαφός της, εξαιτίας μιας μετάλλαξης του κορονοϊού που ήδη έχει μεταδοθεί σε 12 ανθρώπους και απειλεί την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου.

«Ο ιός που μεταλλάχθηκε μέσω των βιζόν μπορεί να δημιουργήσει τον κίνδυνο το μελλοντικό εμβόλιο να μη λειτουργήσει όπως πρέπει. Είναι απαραίτητο να σφαγιαστούν όλα τα βιζόν», δηλαδή 15 με 17 εκατομμύρια ζώα, σύμφωνα με τις αρχές, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν σε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τις εξηγήσεις των αρχών, αυτή η μετάλλαξη προκαλεί μικρότερη δραστικότητα των αντισωμάτων εναντίον του κορονοϊού, που αναπτύσσει ο ανθρώπινος οργανισμός, κάτι που απειλεί την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της COVID-19.

Ο μεταλλαγμένος ιός που ανιχνεύθηκε σε βιζόν «δεν αντιδρά τόσο στα αντισώματα όσο ο κανονικός ιός», εξήγησε ο υπεύθυνος της Αρχής Ελέγχου των Μολυσματικών Ασθενειών, Κορ Μόλμπακ.

«Η συνέχιση της εκτροφής των βιζόν θα ενέπλεκε έναν πολύ υψηλότερο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, τόσο στη Δανία όσο και στο εξωτερικό», υπογράμμισε.

Η Δανία είναι ο πρώτος εξαγωγέας δερμάτων βιζόν παγκοσμίως, δραστηριότητα ιδιαίτερα προσοδοφόρα για τις 1.000 και πλέον φάρμες. Μετά τα πρώτα κρούσματα της COVID-19 στα βιζόν, η Κοπεγχάγη ξεκίνησε το καλοκαίρι εκστρατεία σφαγής στα μολυσμένα εκτροφεία.

Τα 12 κρούσματα μετάδοσης στον άνθρωπο του μεταλλαγμένου ιού ανιχνεύτηκαν στη Βόρεια Γιουτλάνδη, στη δυτική Δανία, όπου είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα εκτροφεία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Μάγνους Χένικε, «οι έρευνες έδειξαν ότι οι μεταλλάξεις μπορεί να επηρεάσουν τους σημερινούς υποψηφίους για ένα εμβόλιο κατά της COVID-19».

«Συνιστά απειλή για την ανάπτυξη των εμβολίων κατά του κορονoϊού, για τον λόγο αυτό πρέπει να κάνουμε μια εκστρατεία σε εθνικό επίπεδο», επέμεινε.

Πηγή: Protagon.gr

Ολλανδία: Τη σφαγή 10.000 βιζόν αποφάσισαν οι αρχές


 ΚατηγορίεςΕπικαιρότητα

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: