Τι θα γίνει με τα τέλη έκδοσης αδειών κυνηγιού για το διάστημα του lockdown

Σχετικά με το ποσό που έχουν πληρώσει οι κυνηγοί για την άδεια θήρας της τρέχουσας κυνηγετικής περιόδου και για το διάστημα του lockdown, o κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Πέτσας, στην ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών, προανήγγειλε ότι θα συμψηφιστεί με το κόστος της άδειας θήρας της επόμενης κυνηγετικής περιόδου.

Ο κ. Πέτσας ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να χαλαρώσει οποιοσδήποτε περιορισμός που έχει επιβληθεί μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες, σχετικά με το κυνήγι και την ερασιτεχνική αλιεία, απάντησε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει αλλαγή. Καταλαβαίνουμε την συνήθεια, η οποία είναι πολύ σημαντική, την ανάγκη αυτών των ανθρώπων να συνεχίσουν κάτι που συνήθιζαν να κάνουν αλλά δεν πάμε για χαλάρωση αυτή τη στιγμή. Πάμε για πιστή τήρηση των μέτρων. Για όλους όσους έχουν πληρώσει άδειες για να έχουν τη δυνατότητα να πάνε για κυνήγι, θα ξέρουν ότι το ποσό αυτό που έχουν πληρώσει θα συμψηφιστεί με επόμενη κυνηγετική περίοδο. Αλλά δεν πάμε σε καμία περίπτωση για χαλάρωση. Θα κάνουμε όλοι υπομονή, για να ξεπεράσουμε όλοι μαζί και αυτή τη κρίση» (δείτε ΕΔΩ).

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι σε γενικές γραμμές η τιμή της άδειας θήρας περιλαμβάνει δυο κατηγορίες ποσών. Τα ποσά που καταβάλλονται υπέρ του δημοσίου (τέλη έκδοσης άδειας κυνηγιού και τέλος χαρτοσήμου προσαυξημένο με εισφορά ΟΓΑ 20%) και τα ποσά που καταβάλλονται υπέρ των κυνηγετικών οργανώσεων (ετήσια συνδρομή στους Κ.Σ., έκτακτη εισφορά Κ.Σ. και έκτακτη εισφορά κυνηγετικής ομοσπονδίας).

Σε περίπτωση που τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία του συμψηφισμού που προανήγγειλε ο κ. Πέτσας, προφανώς θα αφορά μόνο τα ποσά που εισπράττει το δημόσιο, δηλαδή τα τέλη άδειας κυνηγιού (10 € η τοπική, 30 € η περιφερειακή και 60 € η γενική) ή/και το τέλος χαρτοσήμου. Τα εν λόγω ποσά αφορούν τα μέλη των Κυνηγετικών Συλλόγων που συνεργάζονται με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Για τους κυνηγούς που εφοδιάζονται άδεια κυνηγιού απευθείας από τις Δασικές Αρχές, τα ανωτέρω τέλη άδειας κυνηγιού είναι αυξημένα κατά 58,5 ευρώ, προσαύξηση που ανέρχεται στο ενενήντα τοις εκατό (90%) του ποσού της ετήσιας συνδρομής των Κυνηγετικών Συλλόγων (65 €).

Η όλη διαδικασία συμψηφισμού είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη. Μένει να δούμε αν η κυβέρνηση πραγματοποιήσει όσα είπε ο κ. Πέτσας ή θα επανεξετάσει το θέμα στο προσεχές υπουργικό συμβούλιο μιας και οι έντονες διαμαρτυρίες των κυνηγών έφτασαν σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο.

 

 


 ΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: