Νέος τεχνικός οδηγός στη διάθεση των προανακριτικών υπαλλήλων

Ολοκληρώθηκε αυτή την εβδομάδα η παραγωγή και διατίθεται πλέον σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή ένας επιπλέον τεχνικός οδηγός του LIFE Natura Themis.

Το βιβλίο, τιτλοφορείται «Τεχνικός οδηγός αντιμετώπισης των συχνότερα διωκόμενων παραβάσεων κατά του περιβάλλοντος στην Κρήτη» και απευθύνεται κυρίως σε στελέχη και υπαλλήλους της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού και Πυροσβεστικού Σώματος, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της Περιφέρειας, των Δήμων και της Θηροφυλακής της Κρήτης και όχι μόνο, οι οποίοι ασκούν προανακριτικά καθήκοντα.

Η δημιουργία του εντύπου αυτού έγινε με βάση την ανάγκη κατανόησης εκ μέρους των αρμοδίων υπαλλήλων της πολυπλοκότητας και σοβαρότητας των περιβαλλοντικών εγκλημάτων, την κάλυψη των κενών για την ανάπτυξη ενός πλήρους κατηγορητηρίου και την επίτευξη μιας πιο αποτελεσματικής δίωξης.

Στα 11 κεφάλαια του εντύπου παρουσιάζονται τα 10 πιο συχνά διωκόμενα την τελευταία 10ετία περιβαλλοντικά εγκλήματα στην Κρήτη. Στο Α’ μέρος του οδηγού περιλάβαμε και την πετρελαϊκή ρύπανση, η οποία αν και δεν ανήκει ανάμεσα στα 10 συχνότερα διωκόμενα εγκλήματα στο νησί, εντούτοις θεωρούμε απαραίτητη τη σχετική γνώση καθώς αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στη Μεσόγειο. Ενόψει μάλιστα και των υπεράκτιων εξορύξεων υδρογονανθράκων που προγραμματίζονται στη δυτική, νοτιοδυτική και νότια θαλάσσια επικράτεια της χώρας, τόσο η Κρήτη όσο και η χώρα ολόκληρη θα έρθει αντιμέτωπη αργά ή γρήγορα με παρόμοια περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης.

Σε κάθε κεφάλαιο περιλαμβάνεται μικρή εισαγωγή επί του θέματος, ορισμός του κάθε τύπου εγκλήματος, βασικές αρχές που θα πρέπει να έχει υπόψη του ο προανακριτικός υπάλληλος, απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις που μπορεί να προκύψουν, οδηγίες διευκόλυνσης για τον έλεγχο/δίωξη και τη σύνταξη του κατηγορητηρίου, την ενδεικνυόμενη κάθε φορά νομοθεσία (περιβαλλοντική, ποινική αλλά και διευρυμένη για ισχυροποίηση της δίωξης) και  σχετική βιβλιογραφία. Σε κάθε κεφάλαιο επίσης περιλαμβάνεται ένας κατάλογος με ενδεικτικές περιπτώσεις περιβαλλοντικών εγκλημάτων με επισήμανση των εμπλεκόμενων για κάθε περίπτωση υπηρεσιών (με χρήση σύμβολων, χάριν ευκολίας και καλύτερης παρουσίασης του εντύπου).

Οι συγκεκριμένοι κατάλογοι διατίθενται σε απλούστερη μορφή με πιο αναλυτικό κείμενο σε ξεχωριστό pdf αρχείο το οποίο συνοδεύει μόνο την ηλεκτρονική εκδοχή του οδηγού, τα οποία μπορείτε να βρείτε στην παρούσα ανάρτηση.

Τόσο ο έντυπος όσο και ο ηλεκτρονικός οδηγός διατίθενται δωρεάν για χρήση από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.

Οι συντελεστές της έκδοσης ελπίζουν να αποδειχθεί χρήσιμο το συγκεκριμένο πόνημα και να κάνει αποτελεσματικότερη την πρόληψη αλλά και τη δίωξη του περιβαλλοντικού εγκλήματος στην Κρήτη, και όχι μόνο.

TEXNIKOS ODHGOS INVESTIGATING AGENTS_web.pdf
AUTHORITIES-RESPONSIBILITIES.pdf

Πηγή: lifethemis.euΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Επικαιρότητα, Νομοθεσία, Προστατευόμενες περιοχές

Tags: , , , , , ,

1 reply

 1. πόμνημα:
  —- Θηροφυλακή
  (Ομοσπονδιακή ή ιδιωτική
  Κυνηγετικών Συλλόγων)
  (σ.σ. Υπηρεσία με… οντότητα)
  —-Αρμόδιες Υπηρεσίες
  Αποκεντρωμένης Διοίκησης
  (σ.σ. Δ.Υ. καταβροχθίστηκε)…. καυσίγελος

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: