Σχέδιο για την προστασία και διαχείριση των ελαφιών της Ρόδου

Η Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου είναι εκείνη που θα αναλάβει την επίλυση του προβλήματος με τον υπερπληθυσμό των ελαφιών, καθώς άμεσα θα πρέπει να προχωρήσει τη διαδικασία διαγωνισμού για τη σύνταξη ενός τοπικού διαχειριστικού σχεδίου στο νησί της Ρόδου, αναφέρει σημερινό άρθρο του ιστολογίου rodiaki.gr.

Όπως δήλωσε χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης, μετά και την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα με το αρμόδιο υπουργείο και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, δόθηκε η εντολή στη διεύθυνση δασών να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση για την εκπόνηση αυτού του σχεδίου, ώστε να ακολουθήσει και η εφαρμογή μέτρων τόσο για τη διατήρηση του ελαφιού όσο και τη διαχείριση του πληθυσμού του.

«Το σχέδιο θα αφορά μόνο το νησί της Ρόδου. Η μελέτη που θα γίνει άμεσα και θα αφορά το ποσό 24.800 ευρώ θα δείξει και το τι θα γίνει. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η διεύθυνση Δασών» δήλωσε ο κ. Ζαννετίδης.

Σε ό,τι αφορά τις καταστροφές που προκαλούν τα ελάφια (Dama dama – πλατώνι)  τόνισε ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με την αναλογιστική μελέτη που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ και είναι σε εξέλιξη ώστε οι παραγωγοί μας που πλήττονται να αποζημιώνονται.

«Δυστυχώς από το 2016 που ψηφίστηκε ο νόμος δεν έχει ολοκληρωθεί, με τις παρεμβάσεις της περιφέρειας έχει ξεκινήσει πλέον καθώς ήταν σταματημένη και δεν ασχολούνταν κανείς. Τώρα μπαίνει μπροστά η μελέτη για την αποζημίωση των αγροτών μας αφού είχαμε την εντύπωση ότι αυτό συνεχιζόταν. Τώρα φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει η αρχή της λύσης αυτού του προβλήματος που ταλανίζει το νησί της Ρόδου» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαννετίδη η διεύθυνση Δασών θα απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος για την εκπόνηση του τοπικού διαχειριστικού σχεδίου. Υποψήφιοι ανάδοχοι μπορεί να είναι κάποιο πανεπιστήμιο ή κάποιος πιστοποιημένος φορέας… Ανάλογα με το τι θα δείξει η μελέτη προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί και η αρμόδια υπηρεσία.

Πληροφορίες: rodiaki.gr

 

Σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος για τα ελάφια της Ρόδου


 ΚατηγορίεςΆγρια ζωή, Δασική Υπηρεσία

Tags: , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: