Θα εντοπίζουν τους παράνομους μέσω ήχου

Για την εφαρμογή ενός πρωτοποριακού προγράμματος που υλοποιεί το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» επιλέχθηκε η περιοχή του δήμου Κόνιτσας και ειδικότερα ο ποταμός Αώος, σε σημεία πέριξ του οποίου τοποθετούνται ειδικοί αισθητήρες καταγραφής ήχου σε πραγματικό χρόνο.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υλοποιεί ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου με επικεφαλής τον περιβαλλοντολόγο-βιολόγο δρ. Χρήστο Αστάρα, στο πλαίσιο του οποίου οι ήχοι που καταγράφονται, θα επεξεργάζονται από ειδικό αλγόριθμο και κατόπιν θα αποστέλλεται ειδοποίηση στις Δασικές Υπηρεσίες.

«Αυτό προφανώς λειτουργεί αποτρεπτικά σε περιπτώσεις λαθροϋλοτομίας και λαθροθηρίας και θα αποτελέσει ένα σημαντικό μέσο προστασίας του δάσους και του πληθυσμού των αγριόγιδων και λοιπών σπανίων ζώων που διαβιούν στα δάση μας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου Κόνιτσας.

Κύριος χορηγός της επιστημονικής ομάδας είναι η εταιρεία κολοσσός της σύγχρονης τεχνολογίας HUAWEI, η εταιρεία τηλεφωνίας WIND, ενώ τους αισθητήρες καταγραφής τους προμηθεύει η αμερικάνικη ΜΚΟ Rainforest Connection.

Παράλληλα, η δράση της ερευνητικής ομάδας στην περιοχή θα καταγραφεί και θα δημιουργηθεί ένα ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί στο εξωτερικό, ενώ μικρής διάρκειας αποσπάσματα θα προβληθούν σε ελληνικά ΜΜΕ πανελλήνιας εμβέλειας.

Επίσης, και η οροσειρά της Ροδόπης έχει επιλεγεί ως περιοχή πιλοτικής εφαρμογής γιατί είναι ένα από τα πιο πλούσια σε βιοποικιλότητα ελληνικά δασικά οικοσυστήματα.

πληροφορίες: agon.gr

Παθητική ακουστική παρακολούθηση: Ένα εργαλείο για την προστασία των δασών

 

 ΚατηγορίεςΔασική Έρευνα

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: