Λιγότερες δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα το 2019 σύμφωνα με νέα ετήσια έκθεση

Ο αριθμός δασικών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στην Ελλάδα κυμάνθηκε σε χαμηλό επίπεδο το 2019, ωστόσο οι εξαιρετικά θερμές καιρικές συνθήκες, οι άνεμοι υψηλής έντασης και οι ισχυρές καταιγίδες τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο προκάλεσαν σοβαρά συμβάντα και οδήγησαν σε απώλεια ανθρώπινων ζωών στην περιοχή της Χαλκιδικής. Οι μεγαλύτερες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στην Ελαφόνησο, στην Εύβοια και στη Ζάκυνθο.

Καταγράφηκαν συνολικά 657 πυρκαγιές στη χώρα σε διάστημα ενός έτους, με την έκταση των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές να υπερβαίνει τα 9 000 εκτάρια, αριθμός που συνιστά σημαντική μείωση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, όπου κάηκαν πάνω από 15 000 εκτάρια.

Σύμφωνα με την 20ή έκδοση της ετήσιας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, το 2019 ήταν πιθανώς το χειρότερο έτος όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές παγκοσμίως. Κάηκαν πάνω από 400 000 εκτάρια φυσικής γης στην Ευρώπη, ενώ πολλές προστατευόμενες περιοχές επλήγησαν από πυρκαγιές μεγάλης έκτασης.

Η υπηρεσία ταχείας χαρτογράφησης του Copernicus του JRC ενεργοποιήθηκε 35 φορές για την παροχή βοήθειας σε διάφορες χώρες ώστε να διαχειριστούν πυρκαγιές μεγάλης έκτασης το 2019. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό ενεργοποιήσεων που έχει σημειωθεί σε διάστημα ενός έτους. Στο πλαίσιο του Copernicus, του προγράμματος γεωσκόπησης της ΕΕ, το JRC λειτουργεί το ευρωπαϊκό σύστημα πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές (EFFIS).

https://ec.europa.eu

Ιστορικό

Το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Επιτροπής συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του κινδύνου καταστροφών από δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη και παγκοσμίως, μέσω της ανάπτυξης και λειτουργίας του EFFIS και του παγκόσμιου πληροφοριακού συστήματος δασικών πυρκαγιών (GWIS).

Οι εκθέσεις για τις δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική αποτελούν μοναδική πηγή πληροφοριών για τους υπεύθυνους διαχείρισης πυρκαγιών και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε ευρωπαϊκές και γειτονικές χώρες. Παρέχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών, τα οποία υποβάλλονται ετησίως από τις πυροσβεστικές αρχές στις εν λόγω χώρες.

Για περισσότερες πληροφορίες

Έκθεση για τις δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική το 2019

Δασικές πυρκαγιές

Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές

 ΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: