Τα λιβάδια ποσειδωνίας κινδυνεύουν (Video)

Τα βλέπουμε ακόμη και στα ρηχά, κάποιοι τα φοβούνται, άλλοι θεωρούν ότι είναι δείγμα κακής ποιότητας των νερών. Κι όμως τα φύκια βελτιώνουν τη βιοποικιλότητα της θάλασσας και βοηθούν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, δεσμεύοντας 35% περισσότερο άνθρακα από ό,τι τα τροπικά δάση. Τα λιβάδια ποσειδωνίας, όπως είναι το επίσημο όνομά τους είναι σημαντικό μέρος του οικοσυστήματος: εκεί θα γεννήσουν τα ψάρια τα αυγά τους, ενώ το βαθύ ρίζωμά τους προφυλάσσει από τη διάβρωση των ακτών.

Η ποσειδωνία είναι ενδημικό είδος στη Μεσόγειο, όμως είναι είδος υπό εξαφάνιση στη Μεσόγειο. Στη δυτική πλευρά της λεκάνης έχει εξαφανιστεί ενώ στις ελληνικές θάλασσες εντοπίζονται κάποια από τα μεγαλύτερα θαλάσσια λιβάδια. Ωστόσο οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί, όπως ανέφερε στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 η διευθύντρια έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» Αναστασία Μήλιου, που μελετά τα θαλάσσια λιβάδια. Καταρχάς, το πλαίσιο της νομοθεσίας είναι ανεπαρκές. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι οι φορολογούμενοι πλήρωσαν 800.000 ευρώ για τη χαρτογράφηση των θαλασσών αυτή δεν περιέλαβε τις ποσειδωνίες, με αποτέλεσμα να πρέπει να γίνει εκ νέου χαρτογράφηση, κάτι που κάνει αυτό το διάστημα το Ινστιτούτο, με τη βοήθεια δεδομένων από δορυφόρους.

Τα λιβάδια Ποσειδωνίας καταστρέφονται λόγω της παράνομης αλιείας, της άναρχης δόμησης κοντά στην ακτή, κυρίως όμως λόγω της ανεξέλγκτης αγκυροβόλησης σκαφών ανασκαφής. Όπως είπε η κ. Μήλιου, αν σε έναν κλειστό κόλπο αγκυροβολούν 20-30 σκάφη τη μέρα, χωρίς να υπάρχουν οι σχετικές υποδομές, δημιουργούνται 30 τρύπες σε ένα θαλάσσιο λιβάδι. Επειδή δε η  φωτοσύνθεση κάτω από το νερό είναι μια αργή διαδικασία, κάθε χρόνο η Ποσειδωνία μεγαλώνει κατά 1-6 εκατοστά, ενώ τα λιβάδια της υφίστανται υποβάθμιση και λόγω κλιματικής αλλαγής.

Το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος» προχωρά και σε αναδασώσεις ενώ στόχος του είναι να αναπτύξει πρωτοβουλίες ώστε και άλλοι φορείς να μπορούν να κάνουν επαναφυτεύσεις.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

www.ert.gr

Ποσειδωνία: το αγαπημένο φυτό του θεού Ποσειδώνα

Τα λιβάδια της Ποσειδωνίας καθαρίζουν τις θάλασσες

 ΚατηγορίεςΠεριβάλλον

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: